פתיחת חברה
רבים פותחים עסק ומתאגדים באמצעות אחת משתי השיטות הפשוטות יותר להקמת עסקים בישראל, כלומר פתיחת עוסק פטור שהנה השיטה המקלה ביותר להפיכה לעוסק ופתיחת עוסק מורשה כעצמאי שהנה שיטה נוספת אשר מאפשרת לבעל עסק לפעול כעצמאי, אמנם הדרך המורכבת יותר הן משפטית והן חשבונאית ומיסויית להקמת עסק הנה באמצעות פתיחת חברה.
בניגוד לפעילות באמצעות עוסק עצמאי, מי שפועל כחברה בע"מ למעשה פועל על ידי החזקה של מניות בחברה. יש לכך משמעויות הן ברמה המשפטית והן ברמה החשבונאית. כאשר מבחינה משפטית ישנו הבדל בין החברה לבין בעל המניות שלה, מי שעושה עסקים עם חברה בע"מ עושה עסקים עם החברה ולא עם בעלי המניות שלה, על אף שבחברות קטנות ובינוניות בדרך כלל בעל המניות בחברה הוא גם העובד בחברה ומנהלה. המשמעות מבחינת בעל המניות הנה שבמקרה וישנן בעיות משפטיות הוא מוגן מאחורי החומר של חברה בערבון מוגבל, בע"מ. אמנם ישנן שיטות של השוק להתגבר עם העובדה שבעל המניות מוגן על ידי חברה בע"מ זאת באמצעות לקיחת ביטחונות ואף ערבויות אישיות מבעלי המניות בחברה. לכן לפני פתיחת חברה חשוב להיוועץ בעורך דין בנוסף לרואה חשבון לשם קבלת מושג על אופן ההתאגדות הנכון לעסק מן הפן המשפטי.או
פתיחת חברה מהפן המיסויי
מן הבחינה החשבונאית מיסויית לחברה יש מספר יתרונות אשר יכולים לשמש בעלי עסקים. חברה ממוסה במס חברות בניגוד לעצמאי אשר ממוסה לפי המס השולי שלו, אשר תלוי בגובה הכנסתו. המיסוי בחברה הוא דו שלבי, כלומר ראשית בסוף השנה בוחנים את הרווח השנתי לאחר הוצאות, מן הרווח הזה משולם מס חברות בשיעור של עשרים וחמישה אחוזים, לאחר ניתן לחלק את הרווח כדיבידנד אשר ממוסה פעם נוספת לפני שהוא מגיע לידי הבעלים או להותיר את הרווח בקופת החברה מה שמאפשר לחסוך את תשלום המס או לפחות לדחות אותו ובינתיים להשקיע את הכסף שנצבר בחברה או להמתין למועד בו ניתן יהיה להוציא אותו מן החברה בשיעורי מס נמוכים יותר.
כאמור, היתרון של המיסויי של פתיחת חברה הוא ניכר, ההתאגדות כחברה מאפשרת לבצע תכנוני מס לגיטימיים ולפעול באופן שחוסך תשלום מס או דוחה אותו במטרה לאפשר לעסק לצמוח ולבעל המניות בחברה להרוויח את המקסימום.
יתרון נוסף של פתיחת חברה נובע מהאפשרות להכניס באופן מסודר שותפים לעסק, אשר יחזיקו בחלק מן המניות, חברה חדש מוקמת על ידי הנפקת מניות לבעלים, מניות אלו ניתנות לחלוקה או מכירה לצד נוסף אשר יכול להפוך באמצעות זאת לשותף בחברה, נושא זה מוכר מן הבורסה לניירות ערך, אמנם גם בחברות קטנות ניתן להכניס שותפים. כאשר יש שותף בחברה, שותפיו האחרים יעדיפו עסק המאוגד כחברה על מנת שלא ידרשו בעתיד לשאת בכשליו ככל שהעסק לא עולה יפה.
פתיחת חברה אף נתפסת בשוק כגוף רציני יותר מאשר פעילות כעסק עצמאי, כלומר ישנם עסקים אשר יעדיפו לפעול מול חברות ולא מול עצמאים קטנים.
פתיחת חברה ברשויות המס
בעת פתיחת חברה יש לפתוח תיקים בשלוש רשויות המס, מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי, חברה הנה עוסק לעניין מע"מ ותידרש לדווח באופן שוטף ולשלם מע"מ על הכנסותיה, כמו כן חברה תשלם מקדמות על ההכנסות וכן לביטוח לאומי כפי שיקבע על ידי רשויות אלו. על חברה חלות חובות נוספות על ידי רשויות המס וכן על ידי רשויות נוספות, לדוגמה במידה והעסק דורש רישוי מיוחד.
כמו כן, חברה נידרשת בניהול חשבונות שוטף על וכן בדוחות מבוקרים על ידי רואה חשבון, הדוחות מוגשים מדי שנה לרשויות המס לאחר תום שנת המס, בליווי דוח רואה החשבון המבקר של החברה.