תכנית המתאר הארצית לשיפוץ וחיזוק בניינים נגד רעידות אדמה – תמ"א 38, עומדת לעבור שינוי משמעותי בתקופה הקרובה. זאת, לאחר שהמועצה הארצית לתכנון ולבנייה החליטה להמליץ לממשלה לאשר תיקון נוסף לתכנית, שיהיה התיקון מספר 3. התיקון יאפשר מעתה להוסיף עד 2.5 קומות בכל בניין שעובר שיפוץ או בנייה מחדש. עד עתה ניתן היה להוסיף קומה אחת בלבד, אם כי במספר קטן של עיריות ברחבי הארץ אישרו להוסיף עוד קומה.
כעת יוכלו הדיירים והיזמים לשפץ את הבניין הקיים או להרוס אותו ולבנות במקומו בניין חדש, תוך שהם מוסיפים 2.5 קומות לגובה המקורי של הבניין, כאשר בעיריות מסויימות ניתן יהיה להוסיף אפילו 3.5 קומות.
מטרתו של התיקון הזה היא לעודד יותר גופים לפעול בנושא וליזום שיפוץ ותיקון של בניינים ישנים שנבנו לפני שנת 1980 ונמצאים בסיכון במקרה של רעידת אדמה. התכנית מיועדת לתת תמריץ כלכלי שיעזור ליזמים ולדיירים לכסות את עלויות השיפוץ הגבוהות של התוכנית - ובמקרים מסוימים אף לייצר לעצמם רווח כספי.
תמ"א 38 קיימת בישראל כבר שנים רבות, אבל עד עתה יושמה במספר קטן מאד של בניינים בהשוואה לתכנון המקורי. עד כה שופצו מאות בניינים בלבד בכל רחבי הארץ, רובם במרכז ומעט מאוד בערים שנמצאות בסיכון גבוה להיפגע ברעש אדמה כמו טבריה או בית שאן.
הסיבות לכך רבות. בראש ובראשונה – קשה מאד לגייס את הרוב הדרוש מבין הדיירים, שכן תמיד יש אינטרסים מנוגדים - ודיירים שאינם מעוניינים לפעול בדרך זו ומעדיפים לפעול בדרכים אחרות, כגון שיפוצים נקודתיים בלבד או לא לשפץ כלל, במקרה, למשל, שהם לא מתגוררים בדירה אלא משכירים אותה, יכולים לעכב את הפרוייקט בקלות. בנוסף, גם חלק מהעיריות מערימות קשיים, מכיוון שיישום התכנית מגדיל מאד את מספר הדיירים בשכונות שבהן מתבצע השיפוץ, כאשר התשתיות שמסביב לא תמיד תומכות בכך.
נושא נוסף אשר מקשה על יישום של תמ"א 38 הוא הנושא הפיננסי. כל מה שקשור בבניית תכנית המימון ולקיחת ההלוואות והמשכנתאות לצורך השתתפות בתכנית מורכב הרבה יותר מאשר בפרויקטי בנייה גילים, ורוב הבנקים, וגם הלקוחות, מתקשים להתמודד איתו.
אם אתם מעוניינים ליישם בבניין שלכם תמ"א 38, כדאי לכם להיעזר בשירותים של חברת ייעוץ משכנתאות אשר מתמחה ביישום ובבנייה של תכנית פיננסית במיוחד עבור פרוייקטים של תמ"א 38.