אז כמו שאמרתי בהתחלה זה באמת פשוט לחסוך כסף ובמאמר זה נבין איך עושים את זה.
הבעיה המרכזית שבגללה אנחנו "זורקים כסף לפח" היא קבלת החלטות. קשה לנו מאוד לקבל החלטות, החברות והגופים השונים יודעים שקשה לנו ולכן הם "עוזרים לנו" לקבל את ההחלטה הנכונה שמתאימה להם.
אז למה קשה לנו לקבל החלטות? התשובה לכך היא ברורה- כי אין לנו כלים לנתח את כל האינפורמציה שמשדרים אלינו.
לדוגמה: אנחנו רוצים לקנות טלפון סלולרי. אנחנו צריכים להחליט איפה לקנות אותו. אצל חברות הסלולר אומרים לנו ששווה לנו לקנות אותו מהן, בחנויות של הייבוא המקביל מספרים לנו שאצלם הכי משתלם, חברים אומרים לנו שהכי טוב להביא מכשיר מחו"ל ובתוכנית חיסכון אומרים שבכלל לא צריך מכשיר. לאחר שהחלטנו מאיפה לקנות צריך להחליט מה לקנות. מכשיר של אפל, סמסונג, סוני, LG, HTC, וכיו"ב?? לכל אחד יתרונות רבים וחסרונות. כל חנות רוצה "להיפטר" ממשהו אחר והאינפורמציה נשפכת עלינו. בשלב הזה יש לנו כל כך הרבה אינפורמציה שאין לנו סיכוי לעבד אותה(אלה אם כן אנחנו מפעילים מערכת ניתוח מחירים מתקדמת וגם למדנו הנדסת חשמל ואלקטרוניקה בטכניון) ואז קורים שני דברים:
1. המוח שלנו הופך להיות משותק ואנחנו דוחים את הבחירה למחר ואז למחר ואז למחר ובסוף בוחרים לא לבחור.
2. אנחנו בוחרים את ברירת המחדל, את מה שהמוכר אמר לנו לקנות או במילים אחרות מה שהחברות החליטו שנקנה.
הסיפור הזה נכון לכל החלטה שאנחנו מקבלים בנושא צרכנות ובעקבות זה אנחנו מפסידים הרבה מאוד כסף.
לדוגמה: אנחנו צריכים לפתוח תוכנית חיסכון בבנק. הפקיד יתחיל לתת לנו המון אינפורמציה: יש תוכנית א' שנותנת 4% ריבית נומינאלית, התוכנית לא צמודה למדד המחירים לצרכן אבל כן צמודה לשער החליפין של הלירה הטורקית. ניתן לצאת מהתוכנית כל רבעון קלנדרי והתוכנית משקיע בS&P 500 ובאגרות חוב קונצרניות. לעומת זאת יש לנו את תוכנית ב' המשקיע בסחורות ובמדדי היתר. התוכנית עוקבת אחרי מדד הקוספי הקאק והדקס. מה אתם מעדיפים?
בקיצור אתם לא מבינים כלום, המוח שלכם נאטם ואו שתגידו לא תודה ולא תחסכו או שתגידו לו תעשה מה שנראה לך. במקרה הזה בשני המקרים(בדרך כלל) תפסידו כסף.
אז מה אפשר לעשות? יש כמה דברים שניתן לעשות.
בתור התחלה, צריך לדעת מה אנחנו רוצים ומה הצרכים שלנו ובמידה ואנחנו לא יודעים פשוט להתייעץ עם מישהו אובייקטיבי .
שנדע מה הצרכים שלנו לא יעניין אותנו מבצע של 3,500 דקות בסלולאר כי אנחנו יודעים שאנחנו מדברים 150דקות בחודש. לא יעניין אותנו לקחת הלוואה ב15% ריבית בכרטיס האשראי כי אנחנו יודעים שאנחנו פשוט לא צריכים אותה וזה שזה מאוד קל לקחת הלוואה לא אומר שיש לנו צורך בה. לא יעניין אותנו לקבל את חבילת הילדים והספורט מחברת הכבלים כי אין לנו ילדים ואנחנו שונאים ספורט. ולא יעניין אותנו עוד כרטיס אשראי כי יש לנו כבר אחד...
בקיצור ברגע שנדע מה אנחנו צריכים נהיה צרכנים טובים יותר.
אחרי שהבנו מה אנחנו צריכים אנחנו צריכים לדאוג שזה בדיוק מה שאנחנו מקבלים מכל ספק שלנו.
מרימים טלפון לכל הספקים שלנו ושואלים: כמה אנחנו משלמים? מה אנחנו מקבלים בתמורה? האם יש לנו צורך במה שאנחנו מקבלים?? לאחר קבלת התשובות, במידה ואנחנו לא מקבלים מה שאנחנו צריכים או מקבלים הרבה יותר ממה שאנחנו צריכים, פשוט מבקשים להתאים את השירות לצרכים שלנו ולא מתפתים לשום הצעה אחרת.
בנושאים פיננסים כמו המשכנתא, קופת גמל, ביטוח מנהלים, קרן ההשתלמות, קרן פנסיה, ביטוחי בריאות ועוד זה ממש פשוט לחסוך הרבה מאוד כסף רק שכאן חובה להתייעץ עם בעל מקצוע עליו אתם סומכים.
בכל שלב אתם יכולים ללמוד על כל מה שדיברנו בסדנה של כמה שעות או פשוט למצא מי שיכול לעזור לכם.
במידה ותבינו את הבעיה של קבלת ההחלטות ותיישמו את מה שכתוב במאמר כנראה שתחסכו הרבה מאוד כסף ומה שבטוח תגלו שזה באמת פשוט לחסוך כסף