אנחנו חיים בעולם בו המודעות לאורח חיים בריא הולכת וגוברת מיום ליום. השאלה שרוב האנשים שואלים את עצמם בימים אלה היא לא האם לעשות דיאטה, אלא איך לעשות דיאטה; כלומר כמעט כל אחד בטוח שנדרש לעשות דיאטה, השאלה רק איך. ננסה לתת הסבר כללי בנושא מורכב זה.
ראשית כל, לפני שנבין איך לעשות דיאטה, צריך להבין מהי דיאטה. דיאטה היא משטר צריכת מזון. רבים חושבים שדיאטה תמיד נעשית לצורך הרזיה, אך אין זה נכון. קיימות דיאטות שמטרתן דווקא לעזור לאדם לעלות במשקל. קיימות דיאטות לאנשים עם רגישויות למזון מסוים, כגון בוטנים, חלב, גלוטן, ועוד. קיימות דיאטות המבוססות על צריכה מוגברת של חלבונים על חשבון פחמימות. קיימות דיאטות ללא מלח. קיימות דיאטות המבוססות על סוג הדם. כולם מכירים את הדיאטות הצמחונית והטבעונית. ואלה הן רק דוגמאות בודדות מתוך מגוון עצום של דיאטות אפשריות.
אז איך לעשות דיאטה נכון? כל דיאטה מבוססת על חלוקה של קבוצות מזון לאסורות, נייטרליות ורצויות. בנוסף לכך, דיאטות רבות קובעות גם את הכמות ואת תדירות האוכל. כך, למשל, אנשים הסובלים מאולקוס חייבים לאכול בתדירות גבוהה על מנת שהקיבה לעולם לא תתרוקן. חשוב להקפיד על הוראות המומחה לדיאטולוגיה, ולהצמד אליהן באופן קבוע. אם לא תעשו זאת, לא תוכלו לדעת האם הדיאטה היא יעילה או לא.
באינטרנט ניתן למצוא מאות תיאורים של דיאטות, המלווים בדרך כלל בסיפורים אישיים של הצלחה אדירה. יחד עם זאת, מומלץ בחום להתיעץ עם רופא ודיאטנית בטרם אתם מתחילים בדיאטה. המנעות מצריכה של קבוצת מזון כלשהי עלולה להשפיע על בריאותכם, חשוב שרופא יבדוק את ההשלכות, ויקבע את הבדיקות הנדרשות למעקב.
דיאטנית תוכל להסביר איך לעשות דיאטה נכון: האם להתחיל באופן הדרגתי או מיידית, אילו מוצרי מזון תחליפיים אתם יכולים לצרוך במקום המוצרים האסורים לכם. היא תסביר עד כמה האיסור על מוצרים מסוימים חמור – למשל, במקרה של אלרגיה לא ניתן לוותר על האיסור בשום מצב, אך במקרה של דיאטה להרזיה ניתן לפעמים לחרוג מהכללים.
לסיכום, בכל שינוי מהותי של דיאטה מומלץ להוועץ ברופא ובדיאטנית. גם אם אתם מאמינים שאתם יודעים איך לעשות דיאטה, חוות דעת שניה של מומחה לא יכולה להזיק, כמו גם מעקב רפואי. בהצלחה!