חפש מאמרים:
שלום אורח
22.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

דירה מכינוס נכסים - כן או לא?

מאת: עו"ד זהר נוהנדל"ן ומקרקעין14/09/20091246 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

מאת עו"ד זהר נוה

המשבר הכלכלי אליו נקלעה ישראל בתחילת שנות ה – 2000 בכלל, ובתחום הנדל"ן בפרט, יצר מציאות חדשה בה היקף הדירות הנמכרות באמצעות הליך של כינוס נכסים גדל בצורה משמעותית בין היתר בשל חוסר יכולת של רבים לעמוד בתשלומי המשכנתא השוטפים כמו גם שקיעה בחובות של בעלי עסקים ששיעבדו את דירותיהם כבטוחה כנגד אשראי בנקאי.

מציאות זו יצרה בתורה מציאות נוספת בה רוכשים פוטנציאליים רבים, מיהרו לרכוש דירות מכינוס נכסים בשל המחיר האטרקטיבי בו הן נמכרות, אך יחד עם זאת, רבים אחרים מצאו עצמם בין הפטיש לסדן במצב בלתי אפשרי בו הם התחייבו לרכישת הדירה, נטלו הלוואות אך בסופו של יום, נותרו ללא הדירה.

ברשימה זו נסביר על משמעות הליך כינוס הנכסים, יתרונותיו וחסרונותיו.

כינוס הנכסים

כינוס נכסים הינו פרוצדורה המנוהלת ע"י ביהמ"ש או לשכת ההוצל"פ במגוון מטרות שונות כאשר המוכרת ביותר היא מכירת נכסי חייב לצורך פרעון חובותיו לנושים השונים. לרוב, ככונס נכסים ממונה עוה"ד של הנושה האמור לשמש כ "ידו הארוכה של ביהמ"ש", לעשות פעולות כאלה או אחרות למימוש הנכס בדרך המהירה והיעילה ביותר, תוך שמירה על זכויות כל המעורבים – הנושה, החייב והצד השלישי (הרוכש).

תחילת ההליך הוא במינוי כונס הנכסים ע"י ביהמ"ש או לשכת ההוצל"פ. לרוב, מחוייב כונס הנכסים להפקיד ערבות להבטחת תקינות פעולותיו, אך ביהמ"ש רשאי לפטור אותו מכך. עם מתן צו המינוי, על כונס הנכסים לרשום הערה על מינויו במרשם המתאים על זכויות החייב וכאשר מדובר בנכס מקרקעין, בטאבו או במנהל מקרקעי ישראל.

בסמוך לאחר מכן, מפרסם כונס הנכסים מודעה בעיתונים היומיים במסגרתה הוא מזמין את הציבור להציע הצעות לרכישת הנכס הספציפי. כל אדם המעוניין לרכוש את הנכס, צריך להפקיד בידי הכונס תשלום בסך שבין 10% - 15% משווי הצעתו באמצעות שיק בנקאי או ערבות בנקאית, עפ"י החלטת הכונס.

לעניין זה יש לזכור שלמרות שבידי כונס הנכסים מצויה שומת מקרקעין של הנכס, אין באפשרותו של הרוכש הפוטנציאלי לראות שומה זו ועליו לבצע את מלוא הבדיקות וההערכות ביחס לשווי הנכס בכוחות עצמו.

עם קבלת מלוא ההצעות, יערוך כונס הנכסים התמחרות בין המציעים השונים כאשר לרוב תזכה ההצעה הגבוהה ביותר, למרות שלכונס קיימת הזכות לקבל כל הצעה ולאו דווקא את הגבוהה. עם קבלת ההצעה הסופית, יידרש הזוכה בהתמחרות, לשלם את יתרת סכום הרכישה של הנכס הספציפי בפרק זמן קצוב ומוגדר מראש (מציע שלא זכה, יקבל את המקדמה בחזרה) והעסקה תוגש לאישור ביהמ"ש או לשכת ההוצל"פ.

רכישה מכונס נכסים – בעד ונגד

לרכישת דירה מכונס נכסים יש יתרונות שלא ניתן להתעלם מהם:

1.         הרכישה מהירה ונמשכת זמן קצר יחסית.

2.         מחיר הנכס נמוך לכל הפחות ב – 15% משווי השוק שלו.

3.         ברגע שהמכירה אושרה ע"י ביהמ"ש, לא ניתן לחזור ממנה והיא סופית.

4.         הרוכש קונה את הנכס כשהוא נקי מעיקולים, שעבודים ולא צפויות הפתעות בתחום זה.

5.         הליכי רישום הזכויות ע"ש הרוכש מבוצעות ע"י הכונס.

אכן המדובר ביתרונות משמעותיים ביותר והקורא הסביר שואל את עצמו "עסקה מצויינת, אז למה לא?"

ובכן, ישנם גם חסרונות שלא כל המתעניינים מודעים אליהם באופן מלא והעלולים להשפיע על העסקה:

1.         המכירה כפופה לאישור ביהמ"ש ובמקרה בו הוא  מוצא את העסקה לא סבירה, זו לא תאושר והרוכש עלול להישאר עם המימון שלקח.

2.         כונס הנכסים יכול תמיד לחזור בו או לבטל את ההתמחרות.

3.         בעל הנכס יכול בכל שלב לפדות את הנכס במחירו גם אם יש זוכה בהתמחרות.

4.         במקרה בו החליט בעל הנכס לפדות את הנכס בתום ההתמחרות במחיר גבוה יותר מזה שנקבע בהתמחרות, ההתמחרות נפתחת מחדש עד להגעה לסכום סופי.

5.         במקרים רבים, בעלי הנכסים משאירים אחריהם דירה הרוסה הדורשת השקעה כספית נוספת בשיפוצים שמוחקת למעשה את היתרון שהושג במחיר הנמוך.

6.         כונס הנכסים רשאי לדרוש עמלה נוספת עבור ביצוע פעולות רישום הזכויות ע"ש הרוכש.

7.         הנכס נמכר כמות שהוא (AS IS) ולכן יתכנו חריגות בניה שידרשו טיפול.

אין תשובה חד משמעית האם כדאי או לא לרכוש דירה מכינוס נכסים. לעיתים, המדובר בעסקה משתלמת ביותר אך בפעמים רבות אחרות, מדובר בעסקה לא טובה הדורשת השקעת כספים רבים וזמן מעבר למתוכנן מראש.

הצעת הכותב היא להיעזר בשירותי עו"ד גם בהליכי כינוס על מנת לוודא שזכויותיכם לא נפגעות, להיות עם היד על הדופק, לפעול בזהירות רבה ולבצע את כל הבדיקות הרלבנטיות בטרם מגישים הצעה לכונס הנכסים.

הכותב הינו עו"ד המתמחה בתחום המקרקעין והנדל"ן

המאמר הינו באדיבות האתר המשפטי "חוק ועוד"

www.od-law.co.il

03-6950662

האמור ברשימה לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים כאלה או אחרים או להימנעות מהם. על הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום הספציפי בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה, ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד זהר נוה

בעל משרד עורכי דין פרטי העוסק בתחומי המקרקעין והמסחרי, מייצג בבתי משפט ובררויות, פירסם מאמרים רבים בתחומי עיסוק המשרד, מרצה בתחום הנדל"ן.

03-6950662

znave@netvision.net.il

www.od-law.co.il

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד זהר נוה

מאת: עו"ד זהר נוהדיני ירושה14/09/091484 צפיות
פעמים רבות אנו נתקלים במצב בו שני בני זוג, עורכים בעת ובעונה אחת שתי צוואות הקשורות אחת בשניה ומשלימות זו את זו אבל לא תמיד ברור מה המשמעות של צוואות אלו וכיצד ממשים אותן. נושא זה הינו רלבנטי ביותר לאור התיקון בחוק הירושה המגדיר צוואת הדדיות ובמיוחד בחברה הישראלית בה תוחלת החיים גדלה ועורכי הצוואות מעוניינים להסדיר צראש את ענייניהם.

מאת: עו"ד זהר נוהגישור ובוררות14/09/091958 צפיות
רבות נכתב ונאמר על הליך הבוררות המשמש חלופה הולמת לבירור מחלוקות משפטיות במיוחד לאור העובדה שמשך ההליך קצר יותר משמעותית מהליך דומה המתנהל בבית משפט ובמקרים רבים אף זול יותר. כיום מקובל אף לשלב במסגרת הסכמים מסחריים סעיף בוררות על מנת לחסוך בזמן ובעלויות המשפטיות הצפויות. יחד עם זאת, להליך בוררות ישנו חסרון אחד משמעותי – פסק הבוררות סופי ולא ניתן לערער עליו. אומנם בחוק הבוררות תשכ"ט – 1968 נקבעו במסגרת סע' 24 עשרה מצבים בהם ניתן לפעול לביטולו של פסק בוררות, אולם המדובר ברשימה מצומצמת שבתי המש

מאת: עו"ד זהר נוהפטנטים14/09/091514 צפיות
בעולם הטכנולוגי של היום, אנשים רבים העובדים בחברות היי – טק כאלה או אחרות, נתקלים לעיתים תכופות בסיטואציה בה במסגרת עבודתם, עולה בהם רעיון כלשהו לפיתוח טכנולוגי שיש בו תועלת, בין אם לחברה בה הם עובדים ובין אם בצורה נרחבת יותר. במקרים רבים, הופכים רעיונות אלו לפיתוחים ממשיים בעלי יישום בפועל כאשר הפיתוח עצמו נעשה במקום העבודה ולעיתים אף נרשם בגינו פטנט. השאלה המרכזית שנשאלת היא - ביחס לפיתוח כאמור, למי הוא שייך, האם לעובד או לחברה בה הוא מועסק? האם יש רלבנטיות כלשהי לסוג הפיתוח כלומר, האם הפיתוח משרת את החברה או שלא? על מנת לענות על שאלה זו יש לבחון את מהותו של הפטנט ואת משמעו

מאת: עו"ד זהר נוהנדל"ן ומקרקעין14/09/091681 צפיות
נכסים רבים בישראל נמכרים במסגרת הליך של כינוס נכסים בהוצל"פ וזאת לאור אי יכולתם של החייבים לעמוד בפרעון חובותיהם. לרוב, עם השלמת מכירת הנכס, המכירה הינה סופית ואין ביכולתו של החייב לפדות את הנכס או לבטל את המכירה במסגרת כינוס הנכסים - האומנם? ברשימה זו נבחן את האפשרויות העומדות בפני החייב.

מאמרים נוספים בנושא נדל"ן ומקרקעין

מאת: רוני הכהןנדל"ן ומקרקעין26/10/211798 צפיות
טרם ההקמה יש לדעת כי הקמה של מבנה חייבת להיות בהתאמה מלאה לחוקים.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין24/12/201400 צפיות
בונים לכם מגדל חדש ליד הבית? גיליתם שתוכנית חדשה עתידה לשנות לכם את החיים? מגרש החניה שהתרגלתם לחנות בו עומד להיעלם לטובת בניין חדש? תמיד תוכלו להגיש התנגדות לתוכנית. שכן רוצה להוסיף שטח בניה, מבקש שימוש חורג ? מאמר זה יסביר לכם איך אפשר להתנגד לתוכנית, מה צריך לעשות ולמי צריך לפנות.

מאת: רונית אלפסינדל"ן ומקרקעין22/11/201628 צפיות
רכישת דירה יד שניה או דירה מקבלן? ומה בודקים לפני שרוכשים דירה מקבלן? והאם צריך עו"ד דין מקרקעין או שאפשר שעו"ד של הקבלן ייצג אתכם? כל זא ועוד במאמר שלפניכם.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין01/11/201422 צפיות
קיבלת כתב אישום בדואר רשום בשל בנייה ללא היתר, חריגה מהיתר או תוכנית, שימוש חורג, פיצול דירות. אתם שואלים את עצמכם מה עליכם לעשות. במדריך זה נסביר לכם מה צפוי, שלב אחרי שלב.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין29/09/201718 צפיות
מתכננים לבנות בריכת שחייה ביתית? חשו לדעת למה אתם נכנסים! בשנים האחרונות הופכות הבריכות הפרטיות לפופולריות מאוד בכל רחבי הארץ ואינן עוד נחלתן הבלעדית של בעלי הממון בלבד, לא מעט הודות לטכנולוגיות המתקדמות שקיימות כיום, המוזילות משמעותית את עלויות הבניה וההתקנה. נושא הצורך וההליך בהיתר בניה מורכב וחשוב שיהיה מלווה על ידי המומחה הנכון

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין08/09/201081 צפיות
עיריית תל אביב-יפו מפעילה צעדי אכיפה מינהליים ומשפטיים כנגד עבירות על חוק התכנון והבנייה ובכלל זה עבודה אסורה או שימוש אסור בנכס. ב-20 בדצמבר 2018 נכנסו לתקפן תקנות העבירות המינהליות [קנס מינהלי - תכנון ובנייה] תשע"ח 2018. על פי תקנות אלו, ניתן יהיה להטיל קנסות מינהליים על עבודה אסורה, שימוש אסור ועל אי קיום צווים מינהליים להפסקת עבודות או להפסקת שימוש.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין11/08/201044 צפיות
קיבלת צו הריסה? לא סוף פסוק! בת המשפט נתן לאחרונה כמה החלטות שיתכן ויכולים לסייע לך!

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica