הלבלב הוא איבר חשוב אשר נמצא בבטן ותפקידו הוא ייצור הורמונים כגון האינסולין ובנוסף ייצור אנזימים המסייעים בעיכול המזון. בשגרה, אנזימי העיכול אשר מיוצרים בלבלב נשמרים במצב לא פעיל. דלקת בלבלב מתרחשת כאשר אנזימים אלו הופכים לפעילים טרם זמנם ומתחילים בתהליך עיכול עצמי של הלבלב ואברי חלל הבטן הסובבים אותו.
מהם הסימנים של דלקת לבלב בכלב?
חוסר רצון לאכול
הקאות
שלשולים (לעיתים שלשול עם דם)
התייבשות קשה בשל ההקאות והשלשולים
כאב בטן (דלקת לבלב נחשבת מחלה כואבת)
מהם הגורמים לדלקת בלבלב?
בכלבים, הגורמים העיקריים למחלה כוללים תרופות ורעלים, ירידה באספקת הדם והחמצן ללבלב, השמנת יתר, אכילת מזון שומני או גידולים (בלבלב עצמו או בסביבתו). לצערנו, בחלק מן הכלבים בהם מאובחנת דלקת בלבלב לא תמיד נמצא הגורם הראשוני.
כיצד מאבחנים דלקת לבלב?
אבחון המחלה נעשה באמצעות בדיקות דם ואולטראסאונד.
בדיקות דם כגון ספירת דם או בדיקת ביוכימיה של הדם עשויות להעלות חשד למחלה אך אינן מאשרות את קיומה. ישנה בדיקת דם ספציפית (בעלת אמינות של מעל 80%) אשר מאשרת קיום דלקת בלבלב. בדיקה זו נחשבת היום שימושית וחשובה ביותר באבחון המחלה.
בבדיקת אולטרסאונד של הבטן ניתן לראות את הלבלב ולבחון האם יש סימנים לדלקת או גידול. כמו כן הבדיקה מסייעת באבחון חומרת המחלה ולעיתים בזיהוי של מחלות נלוות (דוגמת חסימה של צינור המרה).
טיפול בדלקת לבלב בכלבים
מרכיבי הטיפול הם: נוזלים לווריד, תרופות כנגד בחילות והקאות, מגני מערכת עיכול, שיכוך כאבים, אנטיביוטיקה והזנה במזון רפואי מיוחד. במקרי הקאות רבותיש צורך בצום או בצינור הזנה מיוחד.
חשוב להבין כי מקרים חמורים של דלקת בלבלב דורשים אשפוז, טיפול אינטנסיבי וניטור צמוד. מסיבה זו, מקרים אלו צריכים להיות מטופלים ע"י בית חולים וטרינרי (ולא במרפאה וטרינרית פרטית).
כמו כן, במקרים קשים של דלקת לבלב קיימת פגיעה בקרישת הדם וקיים צורך בטיפול במנות פלאסמה אשר נקנות מבנק דם לכלבים.
תחזית החלמה
דלקת הלבלב היא מחלה לא צפויה, עם שונות רבה בדרגת החומרה ולעיתים קשה להניח מראש מהם סיכויי ההחלמה של הכלב. מכיוון שהמחלה דורשת טיפול מהיר ואינטנסיבי, לא מומלץ לחכות בלילות או בחגים לפתיחת המרפאה השכונתית ובכל חשד לה מומלץ להתייעץ עם וטרינר תורן.
במקרים בהם הגורם לדלקת הלבלב מאובחן וניתן לתיקון (כגון, חשיפה לרעל, תופעת לוואי של תרופה או אכילת ארוחה עתירת שומן), טיפול אינטנסיבי בבית חולים וטרינרי מוביל במקרים רבים להחלמה.
בחלק מהמקרים, דלקת לבלב עשויה להיות מלווה בסיבוכים חמורים ומסכני חיים, אשר יובילו למותו של הכלב למרות טיפול אינטנסיבי. במקרים אחרים, המחלה עלולה להפוך לכרונית, או עלולה לחזור.