מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא דיווחי חדשנות רפואית מהעולם: שיטת השתלה חדשה תאפשר למושתלי כליה לחיות חיים חופשיים מתרופות למניעת דחיית השתל.
ScienceDaily
11 למרץ 2012
מחקר חדש פורסם ב-7 למרץ בכתב העת Science Translational Medicine, לפיו מושתלי איברים אולי לא יצטרכו ליטול תרופות למניעת דחיה בעתיד. הודות לתאי גזע, שיכולים לאפשר לזוגות תורם-מקבל, שלא תואמים מבחינה אימונולוגית, השתלה מוצלחת ללא תרופות מדכאות חיסון. חוקרים מ- Northwestern Medicine® ואוניברסיטת לואיסוויל משתפים פעולה במחקר קליני לבחינת שימוש בעירוי תאי גזע של התורם שהונדסו "לעבוד על" מערכת החיסון של מקבל. מערכת החיסון תראה את האיבר המושתל כחלק מ"עצמי" של המטופל. בכך מנסים להפחית בהדרגה את הצורך בתרופות למניעת דחייה.
"התוצאות הראשוניות מהמחקר משמחות מאוד ובעלות השפעה גדולה על השתלת איברים בעתיד," אמר ג'וסף לוינטל, MD, PhD, מנתח בבית חולים Northwestern Memorial, פרופסור לכירורגיה ומנהל השתלות כליה ולבלב בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת פיינברג. "עם ליטוש, הגישה יכולה להיות ברת יישום בהרבה מטופלים שמקבלים מגוון השתלות איברים."
לבנטל עסק במחקר יחד עם סוזאן לדסטאד, MD, מנהלת המכון לטיפול תאי באוניברסיטת לואיסוויל. זהו המחקר הראשון מסוג זה, בו מקבל השתל והתורם לא צריכים להיות קרובי משפחה או תואמים מבחינה אימונולוגית. במחקרים הקודמים, בהם הושתלו תאי גזע במושתלי איברים, התורמים ומקבלי השתל היו אחים וזהים אימונולוגית. (קיים רק ב25 אחוז מזוגות האחים.)
זה לא קל להיות מושתל איבר. על מנת למנוע דחיה יש צורך ליטול תרופות רבות לכל החיים. התרופות שגורמות לדיכוי חיסוני מלוות בתופעות לוואי רציניות בשימוש ארוך טווח, כולל לחץ דם גבוה, סכרת, זיהום, מחלות לב וסרטן, כמו גם נזק ישיר לאיבר שהושתל," אמרה לדסטאד. "הפוטנציאל בגישה החדשה הוא היכולת להציע איכות חיים טובה יותר ופחות סיכונים בריאותיים במושתלי איברים."
מיקי שחם, בנק החיים, מבהיר כי בהשתלת כליה סטנדרטית, התורם מסכים לתרום את הכליה. בגישה החדשה שמתפתחת, התורם מתבקש לתרום גם חלק מהמערכת החיסונית. התהליך מתחיל כחודש לפני ההשתלה, בו תאי גזע נאספים בתהליך שנקרא אפרזיס. התאים נשלחים לאוניברסיטת לואיסוויל לצורך עיבוד. בתהליך זה החוקרים מעשירים אותם עם "תאים מקלים" שעוזרים להצלחת ההשתלה. באותו זמן מקבל השתל עובר "התניה פרה- השתלה", שכוללת הקרנה וכמותרפיה לדיכוי מח עצם כך שלתאי גזע של מח העצם של התורם יש יותר מקום לצמוח בגוף של המקבל.
ברגע שתאי הגזע של התורם מועשרים ע"י תאים מקלים, המוצר המוכן מועבר בחזרה ל- Northwestern, שם מושתל הכליה מקבל את השתל. תאי הגזע של התורם מעודדים הווצרות תאי גזע במח העצם, יחד עם תאי דם מומחים נוספים, כגון תאי מערכת חיסון. המטרה היא ליצור סביבה בה 2 מערכות תאי הגזע קיימות ומתפקדות זה לצד זה באותו בן אדם. לאחר ההשתלה, מקבל השתל נוטל תרופות למניעת דחיה שמינונן יורד עם הזמן במטרה להפסיק את הנטילה תוך שנה מההשתלה.
"זה משהו שעבדתי עבורו כל חיי," אמר לדסטאד, חלוץ הגישה וידוע כמפתח של התא ה"מקל".
לפי מיקי שחם, מחברת - בנק החיים, דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר - אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
פחות משנתיים מאז השתלת הכליה, אם בת 47 ושחקנית, לינדזי פורטר משיקגו חיה חיים עליהם רבים ממושתלים יכולים רק לחלום - היא חופשיה מתרופות למניעת דחית השתל וטוענת שצריכה להזכיר לעצמה שהיא מושתלת כליה. "אני שומעת על האתגרים, שמושתלים נאלצים לעבור עם התרופות שלהם וההבדל משמעותי. זה כמעט סוריאליסטי כשאני חושבת על זה כי אני מרגישה בריאה." הרופאים מקווים שפורטר לא תזדקק לתרופות מדכאות חיסון בטווח הרחוק.
על מנת להכשיר לסוג השתלה זה, התורם והמקבל צריכים להיות בעלי סוג דם תואם, עם בדיקת הצלבה ( cross-match שלילית. הבדיקה נועדה לאשר שלמקבל השתל אין נוגדנים בדם שיגרמו לדחיית הכליה.
הניסוי הקליני החל. חוקרים מתכננים ניסוי קליני שני, שיציע טיפול דומה למטופלים שכבר עברו השתלת כליה מתורם חי.
דר' סוזאן לנדסטאט היא בעלת זכויות ב- Regenerex LLC, גוף שותף במחקר. פרסונל מ - Regenerex מעורבים בעיבוד תאי התורם ומספקים הדרכה אודות עניינים רגולטוריים, ייצור, והתפתחות בהקשר למחקר.
מיקי שחם - מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי - בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
- השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
- סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
- טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות - בנק החיים, בלבד.