פטנט הוא מונפול (זכות שימוש בלעדית) הניתנת על ידי מדינה לבעל המצאה לשימוש מסחרי בהמצאתו. ההמצאה יכולה להיות מוצר או תהליך ייצור בכל תחום טכנולוגי שהוא, אשר יהיו חדשים ומועילים וישימים לשימוש תעשייתי. הפטנט מוענק לזמן קצוב. בישראל פרק הזמן הקצוב הוא 20 שנה. הפטנט מאפשר לבעל ההמצאה למנוע מכל אחד אחר לייצר ולמכור את המוצר נשוא הפטנט.
פטנט הוא תמיד מקומי ומוגבל לגבולות המדינה שהעניקה אותו. רוב מדינות העולם חתומות על "אמנת פריז" - אמנה בינלאומית להגנה על קניין רוחני אשר נחתמה לראשונה ב-1883. האמנה קובעת כי בעל המצאה שהגיש בקשת פטנט באחת המדינות החתומות עליה, זכאי להגיש בקשת פטנט על אותה המצאה בכל אחת מהמדינות האחרות בתוך 12 חודשים וליהנות מקדימה, במסגרתה ייראו הבקשות כאילו הוגשו בתאריך בו הוגשה הבקשה המקורית במדינה הראשונה.
הגוף האחראי בישראל על מתן פטנטים, לבעלי המצאה מקומיים וזרים, ועל ניהול פנקס פטנטים, היא רשות הפטנטים שבמשרד המשפטים. את בקשת הפטנט שמגיש בעל ההמצאה בוחן מהנדס או מומחה אחר עובד הרשות. בנוסף לנתונים והסברים טכניים, צריכה הבקשה לכלול גם "תביעות", כלומר היקף ההגנה הנדרשת ביחס לחידושים שכוללת ההמצאה.
לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי מעורך דין המתמחה בפטנטים ובהגנה על קניין רוחני חשיבות עליונה. מורכבות התהליך, חשיבות ההמצאה לבעליה, ההשקעה הכספית שהושקעה בפיתוחה, החשש מגניבה או מתחרות עם ממציאים אחרים, מחייבות סיוע של בעל מקצוע מנוסה השולט בכל התקנות והפרוצדורות. להשלמת הליווי ניתן להיעזר גם בשירותיו של עורך פטנטים.
חשוב לבחור עורך דין המתמחה בנושא פטנטים ובעל ניסיון בתחום. ניתן למצוא רשימת עורכי דין המומחים בנושא רישום וניהול פטנטים בדף הבא: משרדי עורכי דין - פטנטים