מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא לקט נוסף של פרסומי מדע ורפואה מהעולם: נולד מתאי גזע.
לידת 3 קופים בתוכנית מחקר תאי גזע הוכתרה כפריצת הדרך הגדולה ביותר בהנדסה גנטית.
תאי הגזע של עכבר היה בשימוש רב במחקר זה, וזה הביא לתהליך התפתחותי שונה שלפני כן חשבו שהוא זהה לפרימאטים ובני אדם.
המדענים פתחו אפשרות לאסטרטגיה חדשה שנראתה לא מושגת למשך יותר מעשור. כעת זה אפשרי לשבט תאי גזע של פרימאטים ואפילו של בני אדם, לתוך יצורים חיים.
כל הקופים נולדו זכרים ונראו בריאים. העבודה נעשתה ע"י ביולוג התפתחותי מסהיטו טאצ'ינאבא ממרכז לאומי למחקר פרימאטים באורגון, דווח בכתב העת 'Cell.
במקום שימוש בתאי גזע עובריים המתורבתים משורות של תאים שגדלו על צלחת פטרי, החוקרים השתמשו בתאי גזע משלבים מוקדמים שנלקחו ישירות מעובר בן 4 תאים של קוף לצורך יצירת עוברים כימריים/מעורבבים גנטית.
התאים שולבו משלב מוקדם של עובר, כך שהדנ"א עורבב והעוברים דגרו בנקבות של קופים.
מיקי שחם, בנק החיים , מבהיר כי שלושה מתוך ארבעה שרדו עד סוף ההריון וכיום הם בני 4 ו-6 חודשים. הם נושאים דנ"א מעורבב מ-6 שורות גנטיות/שושלות שונות .. מבחינה גנטית יש להם 6 הורים.
מה שיותר מעניין זה שאמנם יש להם דנ"א זכרי ונקבי, כולם התפתחו כזכרים, כי גנים זכריים דומיננטיים יותר בהתפתחות של קופים.
שלושת קופי הרזוס - כימרו, רוקו והקס - נחשבים לרגילים ובריאים.
החוקרים הצליחו לייצר כימרות קופים רק כאשר ערבבו בין תאים משלב עוברי מאוד מוקדם, בו כל תא עוברי היה טוטיפוטנטי. כלומר תאים שיכולים להפוך לבעל חיים שלם כמו גם שליה ורקמה אחרת שתומכת בחיים.
לפי מיקי שחם, מחברת - בנק החיים , דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר - אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
נראה שהחוקרים עשו טעות כשהניחו שהתפתחות של mimpouse ישקף התפתחות של אדם או פרימאטים .
החוקרים חושבים שתאי גזע עובריים מתורבתים ממקור פרימאט או אדם , שחלקם הוקפאו במעבדות למשך שני עשורים, לא יהיו פוטנטיים כמו אלו שנמצאו בתוך עובר חי.
דר' מיטאליפוב, אחד מהחוקרים בצוות, אמר:
"אנחנו לא יכולים לעצב הכל בעכבר. אם אנחנו רוצים להעביר את הטיפול בתאי גזע ממעבדה לקליניקה ומעכבר לאדם, אנחנו צריכים להבין מה תאי הפרימאטים יכולים ומה לא יכולים לעשות".
העבודה עם תאי הגזע היא אחד מהגביעים הקדושים בהנדסה גנטית כי טומן בחובו אפשרות להצמיח אברי גוף שלמים , כולל איברים לתחלופה, סיבי עצב חדשים עבור אנשים שסובלים משיתוק. התחום גם מבשר חדשות טובות לריפוי מחלת הפרקינסון.
מיקי שחם - מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי - בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
- השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
- סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
- טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות - בנק החיים , בלבד.