כידוע, ארץ ישראל יושבת על שקע גיאולוגי הוא השקע הסורי אפריקאי. שקע שתחילתו בסוריה, וסופו באתיופיה. בשקע זה פעילות טקטונית תת קרקעית מתמדת, אשר גורמת לרעידות אדמה קשות בממוצע אחת למאה שנים. עדויות לרעידות אדמה באזור מצויות כבר בתנ"ך. רעידת האדמה האחרונה, הזכורה היא מסוף המאה ה- 19. לכן, יש חשש שרעידת אדמה קשה תפקוד את האזור בשנים הקרובות.
שינויים בדרישות הבנייה בארץ
לפני קום המדינה, ובשנים הראשונות שלאחר מכן, נבנו בארץ בנינים שמידת עמידותם אם וכאשר תתרחש רעידת אדמה קשה לא נלקחה בחשבון. מכון התקנים הישראלי התקין בשנת 1975 תקן המפרט את דרישות הבנייה החדשות, על פיהן כל בנייה חדשה במדינת ישראל תהיה כזאת שתהיה עמידה בפני רעידות אדמה. התקן התקבל כחוק מחייב. ואכן, משנת 1980, כל המבנים בארץ הם כאלה שעמידותם ברעידות אדמה אינה מוטלת בספק.
כאן עולה השאלה – מה קורה לגבי מבנים שנבנו בארץ לפני שנת 1980? המענה ניתן על ידי תמ"א 38.
מהו תמ"א 38 ?
תמ"א 38 פירושה תוכנית מתאר ארצית. מדובר בתוכנית ארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה. על פי התוכנית מי שביתו נבנה לפני שנת 1980, ומעוניין לבצע בו חיזוקים, כך שיוכל לעמוד בפני רעידות אדמה, יקבל הטבות בנייה שונות, וזאת במטרה לעודד בעלי בתים לחזק את הבתים שלהם, ולהבטיח את עמידותם אם חלילה תקרה רעידת אדמה.
אל מי פונה תמא 38 ?
חשוב לשים לב כי בתים שנבנו בישראל לאחר ה- 1.1.1980 לא זכאים ליהנות מיתרונותיה של תמ"א 38, הם אמורים היו להבנות בהתאם לדרישות החוק החדשות, ומי שלא בנה כך הרי שהוא עבר על החוק, ולכן עליו לחזק את המבנה על חשבונו, ללא היתרונות שמעניקה תמ"א 38.
בתים שנבנו לפני התאריך הקובע, יכולים להיות חלק מהתוכנית – אבל לא באופן אוטומטי. כל מבנה צריך לעבור בדיקת התאמה. מבנים ישנים ביותר, שמצבם הפיזי רעוע במיוחד, עדיף להרוס, ולבנות חדשים תחתיהם (במסגרת פרוייקט פינוי בינוי), רק בתים שבמצב סביר וטוב, יוכלו להיות חלק מהתוכנית.
זכאים ליהנות מיתרונות תמ"א 38 גם בניני מגורים וגם בנינים שיש להם שימושים אחרים, כמו – מבני ציבור שונים. בנוסף, אינם זכאים להיות חלק מתוכנית תמ"א 38 מבנים בני קומה אחת עד שתיים, בשטח שאינו עולה על 400 מ"ר, וגם לא מבנים שאינם מאוישים באופן קבוע כמו מחסנים.