מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא לקט נוסף של פרסומי מדע ורפואה מהעולם: איך גדילת שריר מעורר ע"י אימון .
5 לינואר 2012
אנחנו לוקחים את זה כמובן מאליו , אבל העובדה שהשרירים שלנו גדלים בעקבות אימון הופכת אותם ליחודיים. כעת, החוקרים זיהו מרכיב מפתח הדרוש להגדלת נפח השריר.
מיקי שחם, בנק החיים , מבהיר כי הפקטור שנוצר בשריר פעיל אומר לתאי גזע , שעוקפים אותו , שהגיע הזמן להתחלק ולהתחבר, בהתאם למחקר שפורסם בכתב העת Cell Press בינואר בנושא מטבוליזם של תא.
במילים אחרות יש סוג של פקטור תגובה מסרום (Srf) שמתרגם את הסיגנל המכני להתחיל עבודה לכימי.
"סיגנל זה מסיבי השריר עושה בקרה על התנהגות תאי הגזע והשתתפות בגדילת השריר."אמר אטנסיה סוטירופולוס מאינסרם בצרפת. "זה בלתי צפוי ומעניין ויכול גם להוביל לדרכים חדשות להלחם בניוון שרירים."
הצוות של סוטריפולוס התיעניין בתפקיד של Srf בשריר בגלל שהמחקרים המוקדמים על עכברים ואנשים הראו שריכוזי Srf יורדים עם הגיל. זה גרם להם לחשוב ש- Srf יכול להיות החשוד העיקרי בניוון שרירי , שכה נפוץ בתהליך ההזדקנות.
ממצאים חדשים תומכים בדעה זו אבל Srf לא פועל בדרך שהחוקרים חשבו. Srf היה ידוע כמבקר גנים אחרים בתוך סיבי השריר. זה שהוא משפיע גם על פעילויות של תאי גזע לווינים הינו גילוי מפתיע.
לפי מיקי שחם, מחברת - בנק החיים , דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר - אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
עכברים עם סיבי שריר שחסר בהם Srf לא יכולים יותר לצמוח כשהם עמוסים יתר על המידה, לפי מחקר חדש. זה קורה בגלל שתאי לווין לא מקבלים את המסרים לשגשג ולהתאחות עם סיבי שריר שהיו קיימים קודם לכן.
Srf עובד באמצעות רשת גנים , כולל המוכר - Cox2. זה מעלה את האפשרות המסקרנת שמעכבי cox2 בעלי השימוש הרחב, כגון איבופרופן, יכולים לעכב את שיקום השריר, מציין סוטירופולוס.
טיפולים שנוצרו לערער ברשת הפקטורים הזו יכולים לשמש לעירור של תאי גזע של השריר ולהגביר גדילת שרירים בנסיבות כגון הזדקנות או לאחר תקופות ארוכות של משכב/שכיבה.
סביר להניח שטיפולים מסוג זה יהיו יותר מוצלחים אם יכוונו לא אל Srf עצמו, לו יש תפקידים רבים, אלא לתוצרים שלו.
"זה יכול להיות קשה למצוא כמות יעילה של Srf", אמרה החוקרת ", על התוצרים שלו , אינטרלאוקינים ופרוסטגלנדינים , יהיה קל יותר להשפיע"
מיקי שחם - מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי - בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
- השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
- סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
- טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות - בנק החיים , בלבד.