החדשות הקשות על אלימות עד כדי לקיחת חיי אדם ברחובות ישראל מעלות שוב ושוב את סוגיית ההבדלים בעיני החוק בין סוגי גרימת מוות שקורים חדשות לבקרים. רק לפני שבועות שמענו את התיאור המחריד של רצח לאונרד קרפ בידי חבורת צעירים שיכורים בחוף הים. החוק בוחן כל מעשה כזה כאשר המתת אדם בידי אדם אחר מתחלקת על פי החוק לשלושה סוגים:
1. רצח / רצח בכוונה תחילה.
2. הריגה.
3. גרימת מוות ברשלנות.
לכל אחד מהסוגים יש הגדרה שונה בחוק, חומרה אחרת ולפיכך גם רמת ענישה אחרת.
* רצח - רצח או רצח בכוונה תחילה (מושג זהה) הוא פשע של המתת אדם בידי הזולת, מתוך כוונה תחילה. הדבר נחשב למעשה פשע חמור, וזו הדרגה החמורה ביותר מבין שלושת סוגי הפשעים. במרבית מדינות העולם העונש על רצח הוא מאסר עולם. במדינות מחמירות העונש על רצח הוא מוות.
* הריגה - עבירת ההריגה היא עבירה תוצאתית. אדם הגורם למותו של אדם אחר ע"י מעשה או מחדל אסורים - יואשם בהריגה. להבדיל מרצח - כאן אין כוונה לרצוח מישהו אלא מעשה או מחדל שגרמו לכך ללא כוונה תחילה. עבירת הריגה זו דרגה חמורה פחות מרצח. העונש על הריגה הוא מאסר בן עשרים שנה.
* גרימת מוות ברשלנות - זוהי הדרגה הפחות חמורה של גרימת מוות. גרימת מוות ברשלנות נחשבת לכזו לאחר שנבחן האם אדם סביר במצבו של הנאשם היה מתנהג כפי שהתנהג הנאשם. אם התשובה לכך שלילית - אכן מדובר במצב של גרימת מוות ברשלנות.
היסוד הנפשי בעבירת הרשלנות מבטא מצב של היעדר מודעות בפועל לטיב המעשה, לנסיבות או לתוצאות המעשה, בו בזמן שהעבריין וצריך היה, בנסיבות העניין, להיות מודע להם. העונש על גרימת מוות ברשלנות הוא מאסר של עד שלוש שנים.
רצח "קולקטיבי" - מי באמת לוחץ על ההדק?
לצערנו הרב, אירועי רצח, כאמור, הפכו להיות עניין שבשגרה. אקח אתכם 8 שנים אחורה לרצח אחר - האירוע התרחש בחודש יוני 2000 בחוף הילטון בתל אביב. הצעיר, אלון מיכאלי היה מעורב בויכוח מול קבוצת צעירים בחוף ים. העילה - סכסוך על כיסא נוח פנוי בחוף הים. הסכסוך הסתיים בדקירתו של מיכאלי, שהביאה למותו.
החשודים נתפסו והובאו למשפט, אך מהר מאד התברר, כי מצב בו חבורת אנשים מעורבת ברצח/הריגת אדם יכול להביא להקלה בסעיפי האישום ובחומרת העונש באופן משמעותי. במקרה הזה, במהלך החקירה, התברר שלא ניתן להוכיח מי היה הדוקר בפועל. לאור האמור, נאלצה התביעה להפחית את האישום מרצח להריגה, ומבין חבורת הצעירים שנכחו באירוע נמצאו ראיות שקושרות רק צעיר אחד - עורקבי. הוא נדון ל- 3 שנות מאסר בלבד.
מסתבר, שבעת אירוע הריגה/רצח שמעורבים בו מספר אנשים, ולא ניתן להוכיח מעל לכל ספק מי לחץ על ההדק/ מי דקר/ מי חנק - בית המשפט מוצא לנכון לתת לכל המעורבים ליהנות מהספק, מחשש של עינוי דין, וגרימת עוול לאלה שהיו נוכחים באירוע, אך לא הרגו בפועל את הקורבן. זו הסיבה שבמקרים מסוג זה הענישה קלה יותר בהשוואה לרצח/הריגה שמבוצעים ע"י אדם יחיד.