סוכרת היא מחלה בה הגוף אינו מפריש אינסולין או אינו מגיב להורמון האינסולין. מכיוון שתפקידו של הורמון זה הוא להכניס את הסוכר אל תאי הגוף, חוסר שלו או אי תגובה אליו מובילים לעליה ברמת הסוכר בדם.
סוכרת מאפיינת בעלי חיים בוגרים או מבוגרים (בכלבים המחלה מאובחנת יותר בנקבות ואילו בחתולים, בזכרים).
גורמי סוכרת בבעלי חיים
הרס עצמי (אוטו אימוני) של התאים בלבלב המפרישים אינסולין.
דלקת בלבלב אשר פגעה בתאים המפרישים אינסולין.
השמנה - גורמת לתנגודת לאינסולין.
גורמים אחרים כוללים הרס של התאים המפרישים אינסולין מסיבות אחרות (כגון שקיעת חלבוני דלקת בלבלב) או מחלות גנטיות מסוימות.
סימני סוכרת בבעלי חיים
מתן שתן רב
שתיה רבה
ירידה במשקל (כאשר התיאבון מוגבר או תקין)
בכלבים המחלה יכולה להוביל לעיוורון בשל קטרקט
מדוע נגרמים הסימנים במחלת הסכרת?
בשל העובדה כי רמת הסוכר בדם גבוהה והוא לא מנוצל, הוא מופרש דרך השתן. כאשר הוא מופרש אל השתן הוא "גורר" איתו גם מים ולכן נגרמת השתנה מרובה. מכיוון שבעל החיים מייצר שתן בכמות גדולה מהרגיל, בכדי להימנע המתייבשות הוא שותה הרבה.
האכילה המרובה נגרמת בשל העובדה שתאי הגוף "מורעבים" מאחר והם לא מקבלים את הסוכר הדרוש להם. מכיוון שהסוכר לא נכנס אל התאים, הגוף משתמש בחלבון או שומן (אשר מפורקים מרקמות הגוף) כמקור אנרגיה חלופי. זו הסיבה שבעל חיים חולה סוכרת מאבד ממשקלו.
כיצד ניתן לאבחן סוכרת בכלבים או בחתולים?
האבחון נעשה על ידי בדיקות דם בהן נמצאת רמת סוכר גבוהה . בדיקה נוספת בה ניתן להשתמש נקראת בדיקת פרוקטוזאמין אשר יכולה לתת אינדיקציה לגבי רמת הסוכר בדם בשבועיים האחרונים.
בדיקת שתן - רמת סוכר גבוהה בשתן יכולה לעזור באבחון (ובנוסף הבדיקה חשובה מאחר ובחלק גדול מבעלי החיים הלוקים מסכרת סובלים גם מדלקות בדרכי השתן).
ההמלצה הרפואית הינה לבצע בדיקות דם מקיפות נוספות בזמן האבחון, בכדי לשלול מחלות אחרות שעלולות לגרום לסוכרת או לגרום לסימנים דומים (כגון יתר פעילות של בלוטת האדרנל ומחלות אחרות).
טיפול בסוכרת בבעלי חיים
הטיפול העיקרי במרבית המקרים כולל הזרקת אינסולין לבעל החיים הלוקה במחלה. כמו כן קיימות תרופות אשר יכולות להוריד את רמת הסוכר בדם ולכן לעיתים ניתן לשלוט במחלה ללא זריקות אינסולין (תרופות אלו יעילות יותר בחתולים) בנוסף, הטיפול כולל מזון מיוחד המכיל סיבים תזונתיים ופחמימות מורכבות (המזון מיועד בכדי למנוע עליה מהירה של רמת הסוכר בדם).
הפחתת משקל ופעילות גופנית יכולים גם הם לעזור באיזון המחלה.
ניטור מחלת הסוכרת בכלבים וחתולים
לאחר האבחון מומלץ לבצע "עקומת גלוקוז" אשר בודקת את התאמת מינון וסוג האינסולין. לעיתים ההתאמה תבוצע ע"י בדיקות נוספות אשר תבדוקנה את רמת הסוכר בדם מספר שבועות לאחר תחילת הטיפול (כגון בדיקת פרוקטוז אמין שתוארה למעלה). בייחוד בחתולים לחוצים אשר לא ניתן לבדוק להם סוכר במרפאה.
ניטור הטיפול בבית נעשה לפי מעקב האם הסימנים שתוארו חולפים בעקבות הטיפול (שתיה והשתנה מרובה, אכילת יתר).
ניטור נוסף לעיתים נעשה בבית ע"י הבעלים באמצעות בדיקות שתן (לבדיקת רמת הסוכר בשתן). בדיקה זו מבוצעת באמצעות מקלון בדיקת שתן מיוחד הניתן לבעלים בד"כ במתן שתן ראשון בבוקר.
פרוגנוזה
באם בעל החיים מצליח לשמור על משקל תקין, אוכל את המזון המתאים לו והבעלים יכול להזריק אינסולין, בעל החיים יקבל איכות חיים טובה. עם זאת, לטווח הארוך יתכנו סיבוכים כגון קטרקט ועיוורון בכלבים, דלקות בדרכי השתן או פגיעות עצביות (יותר בחתולים).
קיימים שני סיבוכים עיקריים מסכני חיים בסוכרת:
הראשון – מתן מינון גבוה מדי של אינסולין (בד"כ בטעות ע"י הבעלים) – במקרה זה יראה בעל חיים מדוכא וחלש, לעיתים אף המצב יכול לגרום לפרכוסים. הטיפול המיידי במצב הוא למרוח מייפל או מי סוכר על החניכיים של בעל החיים ולהגיע מייד אל וטרינר תורן.
סיבוך מסכן חיים נוסף של סוכרת נקרא "חמצת קטוטית".לה. במצב זה גוף מפרק חומצות שומן ולכן חלה עליה בחומציות הדם. זהו מצב חירום אשר חייב להיות מטופל באשפוז בבית חולים וטרינרי.
למרות הסיבוכים האפשריים, במידה וקיים מעקב אחר בעל חיים החולה בסכרת בצורה טובה ניתן להמנע מהם או להתמודד עימם.