התקנת דוד שמש- מה צריך לדעת התקנת דוד שמש חוסכת לפי הערכות שונות עד 20% מתקציב החשמל הביתי (ואף יותר מכך בחודשי הקיץ החמים ובמשפחות המרבות להתקלח). בשורות הבאות נתייחס לצורת ההתקנה של דודי שמש, למה יש לשים לב לפני התקנת דוד שמש, איך לבחור את החומרים הנכונים, וכמה כל זה יעלה.
התאמה גיאוגרפית
לפני התקנת דוד שמש, יש להתאים את המרכיבים השונים לתנאי הסביבה בה הדוד יוצב, במיוחד לתנאי האקלים התלויים במיקום הגיאוגרפי, במיקום הספציפי של הדוד על הגג, ותנאי סביבה אחרים. החלק בדוד שמושפע ביותר מכל המשתנים הללו הוא קולט השמש, ולכן בעיקר יש להתייחס אל נתון זה בשלב ההתאמה. הנתון הראשון אותו צריך לברור הוא החומר ממנו עשוי דוד השמש. באזורים בהם יש מעברי טמפרטורה חדים בין היום והלילה, ו/או באזורים בהם הטמפרטורות בלילה יכולות (באופן תדיר) אל אל מתחת לנקודת הקיפאון, כלומר בעיקר בצפון ובנגב, מומלץ להעדיף קולט שמש העשוי מקשה אחת (סקדיול). לעומת זאת באזורים חפים מבעיות אלו, אך עם תנאי לחות גבוהה, ברירת המחדל היא צינור נחושת.
התהליך ומחירו
התקנת דוד שמש מתחילה מעבודות צנרת (הבאת הצנרת אל הגג או המקום בו מותקן הקולט וממנו), שעלותה יכולה להשתנות (מ0 במקרה שצנרת זו קיימת, ועד כ5000 ש"ח במידה ויש לבצע עבודות תשתית מיוחדות). מלבד זאת, שתי ההשקעות היחידות כמעט הן קולט השמש, במחיר של 300-1200 ש"ח, ומיכל האיסוף, במחיר של עד 1000 ש"ח. כיוון שברוב המקרים עבודת הצנרת לא נדרשת (ברוב הבתים המתאימים בכך כבר הוכנו התשתיות הנחוצות בזמן בניית הבית), והיות שבדרך כלל בישראל מספיקים קולטים בינוניים (עצמת השמש גבוהה יחסית), יוצא שסה"כ המחיר הכולל עומד על 1000-2500 ש"ח בממוצע, עבור מיכל איסוף בן 150 ליטר המתאים בהחלט למשפחה ישראלית ממוצעת .
מה לגבי תיקון דוד שמש
במידה והדוד התקלקל, וגילו אינו עולה על עשור, תמיד מומלץ לבדוק האם יש מקום לתקן אותו. החלפת דוד עשויה להסתכם בהוצאות של אלפי שקלים, בעוד תיקון דוד שמש אחד החלקים לא יעלה על רף ה-400 ש"ח.
עלות החלפת הפלאנג' נחשבת ליקרה ביותר מבין סוגי התיקונים, שכן היא עשויה להגיע ל-350-400 ש"ח. עלות החלפת גוף חימום או התרמוסטט תהיה מעט זולה יותר ותעלה בממוצע 150-200 ש"ח בלבד. לכן רצוי לבדוק האם יש להחליף חלק או לבצע תיקון דוד שמש כולל.