מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא דיווחי חדשנות רפואית מהעולם: מראה מגדיר תפקוד : צורת תא וגורלו
צורה מגדירה תפקוד! היה ה אני מאמין של אדריכלי המאה ה-20 שעשו החלטות עיצוביות על בסיס שימוש יעודי של הבניין. ביולוגים תאיים אולי יתייחסו לאמונה זו אבל במהופך. מחקר חדש ע י צוות העובד במכון התקנים והטכנולוגיה הלאומי מחזק את הרעיון שעל תאי גזע יש השפיעה שגורמת להתפתח לסוגים ספציפיים של תאים רק ע י בקרה על צורתם. התוצאות החשובות של עיצוב החומרים הם לגרום לשיקום של רקמות שניזוקו בגוף.
מיקי שחם, בנק החיים , מבהיר כי הנדסת רקמות מאפשרת לתקן או לגדל שוב רקמות גוף שניזוקו, בד כ ע י שימוש בצורה כלשהי של תאי גזע. תאי הגזע הינם יחידות תיקון בסיסיות של הגוף, בעלי יכולת להתפתח לתוך מספר צורות שונות. הניסויים במכון התקנים הסתכלו בתאי סטרומה ראשוניים של מח עצם אנושי, תאי גזע בוגרים שניתן לבודד ממח העצם ויכולים להתמיין לתוך עצם, שומן או סחוס.
במה זה תלוי? זו אחת משאלות המפתח בהנדסת רקמות. איך אתה מבטיח שתאי גזע יהפכו לסוג הנכון? אותות כימיים ידועים ככאלה שעובדים על מקרים בהם החוקרים זיהו תוספות מתאימות - שזה הורמון במקרה של תאי עצם. מחקר אחר הציע אפשרות שהתמיינות תאים על משטח יכול להיות מתווך ע י תבנית של משטח להגבלת אתרים בהם התאים מתחברים זה לזה.
הניסויים במכון התקנים הם השוואה ראשונה של 5 פיגומי עיצוב רקמה לבחון את ההשפעה של אדריכלות לבד על תאי מח העצם ללא תוספים ביוכימיים נוספים מלבד מצע לחלוקת תאים.
מטרת הפיגומים שעשויים מפולימר היא לספק שתל זמני שנותן לתאים מבנה קשיח עליו הם בסופו של דבר גדלים ובונים מחדש את הרקמה. הניסוי כלל מבנים עשויים בעזרת תהליכי סינון והקצפה (התוצאה היא מבנים מיקרוסקופיים שנראים כמו סבך חסה אכולה ע י חרקים) יצור ספונטני ( כמו מקלות/קנים מיקרוקופיים מגובבים בתבנית שתי וערב ) וננו-סיבים שהופרדו בצורה חשמלית (קן אקראי של סיבים דקים).
תאי הסטרומה של מח העצם תורבתו ועברו אנליזה על מנת לראות אילו היו הכי יעילים ביצירת משקעי סידן - סמן לפעילות תאי עצב. ניתוח של מערך מיקרוסקופי גם שימש להגדרת דפוס של ביטוי גנים לתאים מתורבתים.
התוצאות מראות שתאי גזע יכולים להתמיין ביעילות על פיגום של ננוסיבים - גם ללא תוספים הורמונליים- אבל לא כך על מצע אחר. ההבדל, לדברי ביולוג המכון קאטרל סימון, כנראה טמון בצורה. תאי עצם בוגרים מאופיינים ע י צורה ארוכה וחוטית עם הסתעפויות. מתוך 5 פיגומים שונים רק ננוסיב אחד הצליח להצמיח תאים לצורה דומה, ארוכה ומסועפת, בנסיון למצוא נקודות עיגון. צורת תא עצם כנראה גורמת לתאים לאקטב את הגנים שמייצרים רקמת עצם.
לפי מיקי שחם, מחברת - בנק החיים , דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר - אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
זה מעיד על כך שאסטרטגיה טובה לעיצוב פיגומים עתידיים היא לקחת בחשבון צורה שתרצו להשתיל בה תאים , אמר סימון והוסיף, עם שאיפה כזו גבוהה יש צורך להבין הרבה: איך מורפולוגיה של תא משפיעה על התנהגותו, איך מבנה תלת מימד יכול לשמש לבקרה על התהליך . אמנם המחקר עדיין צריך להיעשות בשיטה זו, היכולת לכוון התמיינות של תאים רק לפי צורה תהיה קלה, זולה וכנראה בטוחה יותר מאשר שימוש בתוספים ביוכימיים, לדבריו.
המחקר נתמך חלקית ע י מכון לאומי למחקר דנטלי וקרניפייסיאלי (איזור הגולגולת ופנים), מכון הבריאות הלאומי.
מיקי שחם - מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי - בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
- השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
- סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
- טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות - בנק החיים , בלבד.