האם טיפול זוגי אכן אפקטיבי וממלא את מטרתו ? ובכן, מטפלים זוגיים רבים מעידים על הצלחה של כ- 80% בטיפולים הזוגיים.
מדוע נוחל טיפול זוגי הצלחה כה גדולה ומדוע הוא כה אפקטיבי? האם זה משום שרוב הזוגות המגיעים לטיפול רוצים מאוד ומקווים שהטיפול יצליח? אולי זה הפורמט המיוחד שבו הטיפול מתנהל?
שאלתי מטפלים זוגיים על החוויה של הטיפול הזוגי מנקודת מבטם, מה בעצם כל כך מיוחד שם ? מה עובד שם בדיוק ? החוט המקשר שמצאתי בין כל התשובות היה התרגשות , עוצמה, חיוניות, קסם, השתאות, אינטימיות ,תקווה....
אני מניחה שאם הייתי שואלת פסיכולוגים שעובדים באופן רגיל מדוע הטיפול הפרטני מצליח (שגם שם מדובר על אחוזים גבוהים של הצלחה), המילים שהיו מהדהדות הם: תהליך, מסע, תובנות, גילוי, התמודדות, פרשנות, התחזקות....
מטאפורה ששמעתי ממטפלת זוגית לגבי חווית טיפול זוגי אמרה: זוגיות היא כמו שני צמחים מטפסים , הגדלים בהישענות אחד על השני. המטפל הוא הגנן שמזין ועודר, מסיר עלים יבשים מיותרים, מדלל עומסים כדי לסייע בהתחזקות או לחזק את הקיים, דואג שהצמחים לא יסתבכו מדי זה בזה, מיישר שלא ייווצר מצב שאחד נשען ומכביד מדי על האחר, ואולי המטפל הוא משענת מעבר, עד שהצמחים יהיו מספיק חזקים לעמוד לבדם , נשענים אחד על השני על מנת לטפס גבוה יותר, ולעמוד חזקים ופורחים מול עונות השנה על כל מה שהן מזמנות.
מטאפורה זו מייצגת במשהו את תפיסת המטפל, שצריך לראות ברגישות רבה את מי שמגיע אליו כאדם, כזוג וכמערכת יחסים בתוך הזוגיות והמשפחה. התבוננות מערכתית זו, הנמצאת בחדר הטיפול מהרגע הראשון , דורשת מהמטפל מיומנות אדירה של התבוננות מורכבת ורגישה, המטפל משתמש בכלים מגוונים ויצירתיים על מנת ליצור תנועה בתוך החדר, בתוך היחסים.
התנועה הזאת יוצרת חוויה, שהיא אנרגיה זורמת , מרגשת, אינטימית, שמאפשרת לבני הזוג לעיתים רבות להרגיש מחדש את הייחוד שאיחד אותם, את התחושה שלא סתם בחרו זה בזו, שהם ישות זוגית מיוחדת המורכבת משני פרטים נפרדים, שונים ואוטונומיים .
החוויה המשותפת של הזוג במפגשים - הולכת איתם הביתה והטיפול הזוגי הופך להיות חלק מהשיח בבית... וכאן האפקטיביות בשיא עוצמתה.