מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא דיווחי חדשנות רפואית מהעולם: תאי גזע בהיכון להלחם בזיהומים ומחלות
התמונה העליונה מראה רקמת ריאות בריאה. שלוש התמונות שמתחתיה מציגות נקודת זמן יחידה של התחדשות ריאות בעקבות נזק חמור הנובע מזיהום.
מיקי שחם,"בנק החיים", מוסיף - מבהיר כי בעקבות תובנות שהפיקו מניסוי שבו עכברים החלימו לאחר שפעת מסוג H1N1, החוקרים בבית הספר לרפואה של הרווארד ובית חולים בריגם, ביחד עם חוקרים מ A* Star מסינגפור, שיבטו שלושה תאי גזע אנושיים מובחנים מדרכי הנשימה והדגימו כי אחד מהתאים האלה יכול להפוך לנאדיית ריאה. נוסף על כך, החוקרים הראו כי אותם תאי גזע של הריאות מסתדרים במהירות בתהליך דינאמי של התחדשות ריאות בכדי להילחם בנזק שנוצר כתוצאה מזיהום או מחלה כרונית.
"ממצאים אלה מצביעים על כך שאסטרטגיות חדשות המבוססות על תא ומתווך, לחיזוק התחדשות ריאות לאחר נזק חמור הנובע מזיהום, ואפילו כתוצאה ממצבים כרוניים כגון לייפת ריאתית (pulmonary fibrosis", אמר פראנק מקאון, פרופסור לביולוגיה תאית בבית ספר לרפואה בהרווארד. כותבים בכירים אחרים של המאמר כוללים את ווא שיאן מהמוסד לביולוגיה רפואית בסינגפור ובית חולים BGW, וכריסטופר קרום, מנהל המחלקה לגניקולוגיה באותו בית החולים. החוקרים עבדו במסגרת איחוד בינלאומי שכלל מדענים מסינגפור וצרפת.
ממצאים אלה ידווחו בגיליון אוקטובר 28 של כתב העת Cell.
במשך שנים רבות, אנשי רפואה דיווחו על כך שמטופלים ששרדו מסינדרום מצוקה נשימתית חמורה (ARDS), צורה של נזק לדרכי הנשימה שבה ישנו הרס כולל של חלקים גדולים מרקמת הריאות, לעיתים קרובות מראים שיפור משמעותי בתפקוד הריאתי לאחר פרק זמן של 6 -12 חודשים. עם זאת, החוקרים לא ידעו ההחלמה הזו נבעה כתוצאה מהתחדשות של הריאות או סוג אחר של הסתגלות.
"מחקר זה עוזר להבהיר את אי הוודאות", אומר McKeon."גילינו כי לריאות אכן יש פוטנציאל גדול להתחדשות, וזיהינו את תאי הגזע הספציפיים שאחראים לכך".
על מנת לבחון את הפוטנציאל להתחדשות ריאות, שיאן, מקאון ועמיתים הזריקו לעכברים מינון לא קטלני של זן שפעת H1N1 מסוג A. לאחר שבועיים של זיהום, עכברים אלה הראו אובדן של כמעט 60% מהנאדיות לאחר שבועיים של זיהום, אך- למרבית הפלא- תוך 3 חודשים הריאות נראו נורמאליות לחלוטין לפי כל קריטריון היסטולוגי (רקמתי).
ממצאים אלה הדגימו התחדשות ריאות אמיתית, אך העלו את השאלה אודות טבעם של תאי גזע העומדים בבסיס תהליך ההתחדשות הזה.
באמצם את השיטות לשיבוט תאי עור אפידרמליים שפותחו על ידי הווארד גרין, פרופסור ג'ורג' היגינסון מ HMS, החוקרים שיבטו תאים דרכי הנשימה של הריאות על גבי צלוחית וצפו בהם כשהם נבדלים למבנים יוצאי דופן בעלי פרופילים גנטיים הזהים לנאדיות.
"נדהמנו מכך" אמר שיאן, "ונדהמנו עוד יותר כשראינו את אותן אוכלוסיות של תאי גזע מעורבות ביצירת נאדיות בעת שיא זיהום השפעת מסוג H1N1 אצל עכברים". החוקרים איתרו באופן גנטי את יצירתן של נאדיות חדשות לאוכלוסיה נפרדת של תאי גזע בקצוות דרכי הנשימה שמתחלקים במהירות כתגובה לזיהום ומהגרים לאתרים של נזק בריאות.
המדענים היו מסוקרנים כאשר חתך מולקולרי של נאדיות התחלתיות אלו חשף את נוכחותן של מגוון מולקולות מאותתות הידועות כמפקחות על התנהגות התא, דבר שמרמז על כך האפשרות שמולקולות אלו מתאמות את תהליך ההתחדשות עצמו.
לפי מיקי שחם, מחברת "בנק החיים", דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
בימים אלה הצוות בוחן את האפשרות שהגורמים המופרשים בהם צפו עשויים לקדם התחדשות, בהציעם גישה טיפולית למצבים כגון מחלות ריאה כרוניות ואפילו אסטמה. הם גם חוזים את האפשרות שתאי גזע אלה יוכלו לתרום לשיקום של ריאות שהצטלקו כתוצאה מלייפת ריאתית בלתי הפיכה, מצב שאינו לטיפולים הקיימים כיום.
עבודה זו נתמכה על ידי המכון לדם, לב וריאות, המכון למדעים כלליים, המכון הלאומי לסרטן והסוכנות למחקרים מתקדמים.
מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
· השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
· סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
· טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות - "בנק החיים", בלבד.