מאת: כפיר פבזנר
הרופאים האורטופדיים הם בין הרופאים הפופולאריים ביותר על החולים בישראל, שהרי בעיות אורטופדיות (בעיות של מערכת שלד ותנועה) הינן הנפוצות ביותר. לרוב בעיות אלו חולפות תוך פרק זמן קצר, אך ישנם מקרים רבים אשר דורשים התייחסות רפואית מיוחדת. בשנים האחרונות זכתה גם האקופונקטורה (ריפוי באמצעות דיקור) למקום ראוי בתוך ארסנל הטיפולים האפשריים, אך דווקא במקרה שלה לא נשמעת דעה חד-משמעית לגבי יעילותה. התגובות נעות בדרך כלל בין הקיצון של "מדהים, נפתרה הבעיה במקום שאפילו הניתוח לא הצליח" לבין "לא עובד!". מניסיוני והשכלתי בתחום הדיקור אני יכול להעיד שריפוי באמצעות אקופנטורה עובד נפלא גם בפתרון בעיות אורתופדיות (וגם בבעיות אחרות). יש רק תנאי אחד בטיפול בדיקור, וזה תנאי אשר חל גם על טיפולים רפואיים קונבנציונליים - חייבים להתאים את סוג הטיפול (סוג הדיקור) לסוג הבעיה. מרבית הטיפולים בדיקור בישראל מגיעים מהאסכולה הסינית. לעיתים הם יעילים, ולעיתים יעילים פחות. דווקא הדיקור הקוריאני, הפחות נפוץ, הוא היעיל ביותר לפתרון בעיות אורתופדיות. הדיקור הקוריאני יכול לחסוך שנים של כאבים ולעיתים אפילו התערבות כירורגית.
פריצת דיסק, סיאטיקה, תסמונת התעלה הקרפלית (c.t.s ), כתף קפואה (adhesive capsulitis), קרעים במניסקוס (סהרון) או ברצועות הצולבות, דלקות פרקים ניוונית או שיגרונית, מרפק טניסאים (tennis elbow) ורשימה ארוכה של מצוקות אורטופדיות נוספות. בעיות אלה דורשות לעיתים התערבות רפואית אגרסיבית. בדרכו הכואבת נפגש המטופל עם משככי כאבים, סטרואידים וטיפולים פיזיותרפיים, בחלק מהמקרים אפילו ניתוחים. הרבה פעמים זה עוזר, הרבה פעמים פחות, והמטופל נותר בכאביו. באילו מצבים כל זאת נכון לפנות לעזרת מחטי האקופונקטורה? תשובתי היא – תמיד, בדיוק כפי שהייתי ממליץ לטפל באמצעות דיקור בבעיות רפואיות נוספות מחוץ לטווח האורטופדיה (בעיות של רפואה פנימית למשל).
כמובן שלטיפול בדיקור עדיין יש מתנגדים רבים. חלקם טוענים שגם אם הדיקור אכן משפיע, הרי שהוא משפיע בגלל אפקט הפלסבו. ובכן, אולי אפשר להגיד את זה בכל תחום אחר מלבד אורטופדיה, אך במקרה של צילומי רנטגן, סי.טי. או אולטרא סאונד, שמראים כי ישנם סוגי דיקור שפשוט עובדים, לאמירה זו אין מקום.
לעיתים הטיפול בדיקור אינו מצליח, ובשביל להבין את הסיבה להצלחה או אי הצלחה חשוב ראשית להבין כי דיקור אינו נישה הומוגנית אחת (למרות שכך זה נשמע לאוזנינו המערביות). הדיקור הוא תחום רחב ובו מספר אסכולות שולטות: הדיקור הסיני מכיל בתוכו את הרפואה הסינית המסורתית (t.c.m), אסכולת חמשת האלמנטים, אסכולת גזעים וענפים ואסכולת הטריגרמות. מלבד הדיקור הסיני נמצא גם את שיטת הדיקור היפני והדיקור הקוריאני. בכל אחת מהטכניקות הללו ישנם יתרונות וחסרונות, אינדיקציות וקונטרה אינדיקציות. זו הבחנה שרוב הציבור אינו יודע לעשות (מאחר שתחום הדיקור עדיין חדש יחסית בארץ, אין פלא). ניסיוני הקליני העלה כי הדיקור הקוריאני כטכניקה המתאימה והיעילה ביותר להתמודדות עם פגיעות/כאבים אורטופדיים. הרפואה הקוריאנית (תרפיית ה"אונורי סו ג'וק" בשמה המקצועי) היא "הייבוא" המודרני ביותר שהגיע אלינו מהמזרח הרחוק. בשל האפקטיביות הטיפולית שלה, השיטה תופסת יותר ויותר תאוצה בעולם המערבי ב-25 השנים האחרונות. תהליכי ריפוי והבראה בשיטה זאת מראים תוצאות משמעותיות כבר אחרי מפגש שני עד רביעי (לרוב, כבר אחרי מפגש אחד ישנה הטבה משמעותית) והתהליך כולו נמשך בדרך כלל עד שמונה מפגשים. הטיפול מתבצע על כף היד או/ו כף הרגל באמצעות איתור נקודת השתקפות האיברים, זיהוי המרידיאן המעורב או חוסר האיזון האנרגטי, וטיפול באחד מאמצעים הבאים: דיקור, תרמו-תרפיה, מגנטו תרפיה ואביזרים נוספים. שיטה זאת טובה ואף מצוינת לטיפול במגוון רחב מאוד של סינדרומים וסימפטומים אורטופדיים. arthritis שהגביל אדם מלעלות מספר מדרגות בדרכו למעלה אל הקליניקה, נפתר לחלוטין לאחר חמש פגישות. במקרה אחר, הדיקור השיג הקלה של כ- 60% ברמת הכאב (בסולם של 1-10) שנגרם כתוצאה מ- carpal tunnel, אחרי שתי פגישות עם המטופל. הקלה משמעותית בכאבים וטווח תנועת צוואר גדול יותר למטופל עם פריצת דיסק בחוליות c3-c4 ומקרים נוספים ששכנעו אותי להניח את המחט הסינית בצד ולקחת את המחט הקוריאנית ליד בכל טיפול אורטופדי.
ממש כשם שברפואה המערבית אי אפשר להגיד "התרופה אינה עובדת לעולם" רק משום שהמטופל נטל את הכדור הלא נכון, כך גם בדיקור – אסור לטעון שהשיטה אינה עובדת, רק משום שסוג הדיקור לא תאם את סוג הבעיה. בתחום האורטופדי עדיף לנסות דיקור קוריאני משאר השיטות. את ההצלחה אפשר לרוב לראות בצילום הרנטגן.