טיפול פסיכולוגי בילדים – מתי להפנות את הילד לטיפול
השאלה האם לשלוח את הילד לטיפול פסיכולוגי או טיפול רגשי אחר מעסיקה הורים רבים:
"הגעתי הביתה מהעבודה וראיתי שהמבט בעיניים שלו כבוי" ספרה אם לילד בן 11 "חשתי שכבר מזמן לא ראיתי אותו צוחק ושמח כפי שהכרתי אותו פעם". יעל אמו של אייל הבחינה בהיעדר התשוקה ושמחת החיים שאפיינה את חייו של בנה בעבר ומאר שהיא חשה שהילד מתקשה לשתף אותה בעולמו האישי, היא חיפשה אחר מטפל רגשי שיסייע לאייל למצוא את שמחת החיים שלו בחזרה.
פעמים רבות, אנו נחספים למצוקה של ילדינו לאחר שעולות בעיות מצד המערכת או מצד סביבתו של הילד: המורים מתלוננים כי הילד מפריע בכיתה, הם מדווחים לנו על מריבות או תגרות בין הילד לבין בני גילו, או לחלופין אנו כהורים מוצאים את עצמנו בקונפליקטים ובעימותים עם הילד שלנו.
טיפול פסיכולוגי בילדים נועד לתמוך בילד ובמצוקתו. מצוקה זו נגלית לרוב בעת חיכוך בין הילד לבין הסובבים אותו, במילים אחרות, כאשר נוכחותו של הילד יוצרת צרימה בינו לבין סביבתו. במקרים הללו, הילד נותן ביטוי למצוקה שלו בצורה גלויה וקונפליקטואלית. ההורים או בית הספר מתקשים לנהל את השגרה שלהם בנוכחות הילד. אם כן, הילד מספק על מצוקתו בצורה של העברת אי הנחת האישית שלו לסביבה והוא נותן ביטוי חיצוני לסערה הפנימית המתחוללת אצלו. במקרים הללו יש נטייה גבוהה להורים ולמחנכים להפנות את הילד לטיפול פסיכולוגי. הסביבה שחשה את אי הנחת מהילד, ממהרת למצוא פסיכולוג, מטפל רגשי, עובד סוציאלי או מטפל בהבעה ויצירה על מנת שיסייעו לילד להתמודד עם מצוקתו בצורה אדפטיבית.
אולם, פעמים רבות הילד בוחר להפנים את המצוקה שלו ולא לתת לה ביטוי חצוני. במקרים הללו, הילד מפנים את מצוקתו ובמקום לעורר קונפליקטים עם הסובבים אותו, הוא בוחר להתרחק מהמבוגרים או מהילדים הקרובים לו ולשמור את הסערה המתחוללת בתוכו פנימה.
במצבים הללו, נטייתם של ההורים להפנות את הילד לטיפול פסיכולוגי היא נמוכה יותר וזאת מכיוון שהמצוקה והמשבר של הילד עשוייה להיות נסתרת וכן הביטוי שהילד נותן למצוקתו מפריעה פחות לחיי השגרה של סביבתו. אולם, דווקא הילדים הללו המפנימים את מצוקתם הם הזקוקים יותר מכל לטיפול פסיכולוגי, או לטיפול רגשי. הקושי של הילד לתת ביטוי חיצוני למצוקתו ובחירתו להתנתק מבחינה רגשית מהסובבים אותו עשויה לגרום להרס עצמי, להזנחתו של הילד, לבדידות חריפה ובמקרים קיצוניים אף לאבדנות. על כן, ישנה חשיבות מרכזית ביותר לשמחת החיים של הילד, לחיוניות שלו וליכולתו לתת ביטוי לרגשותיו. דווקא מצוקה מופנמת דורשת בחובה הפנייה לטיפול פסיכולוגי ואת התייעצותם של ההורים עם פסיכולוג, עובד סוציאלי או מטפל רגשי.
למאמרים נוספים, ניתן להיכנס לאתר הורים ברשת