ג'ומלה (joomla) הינה מערכת ניהול תוכן בקוד פתוח מהשכיחות ביותר כיום. ג'ומלה הינה מערכת אחת מיני כמה מערכות קוד פתוח ובינהן: דרופל, מג'נטו, וורדפרס, פרסטהשופ וכד'.
סיימו להתווכח פחות או יותר בסביבת כדור הארץ על הנושא של איזו מערכת קוד פתוח לבחור? איזו מערכת קוד פתוח טובה יותר לפיתוח אתרים באינטרנט? אני מעדיף שלא להיכנס בין הפטיש לסדן. לדעתי, לכל אחת מהמערכות הללו יש יתרונות וחסרונות, כשמדברים על פיתוח אתרים, ולכל אחת יש את ההתאמה העילאית שלה לצרכים מסוימים וספציפיים, אך יחד עם זאת כיום ניתן כמעט (אומר בזהירות רבה) בעת בניית אתר לעשות כל דבר בעזרת פיתוחי מישנה ב PHP, תוספים, פלאגינים שונים, מודולים והרכבת רכיבי תוכנה.
צריך בראש ובראשונה כאמור, לדעת איזה אתר רוצים: תדמיתי, עיסקי, מסחרי, מכירתי, חנות וכו'. כך, ניתן יהיה לבחון איזו מערכת מתאימה יותר. כבר נתקלתי עשרות פעמים בלקוחות שמתעקשים לבצע שימוש בג'ומלה לפיתוח אתר האינטרנט שלהם, למרות שהאיפיון שלהם יגרור ביצוע השלמות ופיתוחים מאפס ב PHP , דבר שיגרור הרבה יותר עבודה ולא רק זה, גם תהליך עבודה לא ראוי.
ברור כי רוב הלקוחות נשבים בקסם הקוד הפתוח ובג'ומלה בפרט, על מנת ש"אם יום אחד תעלמו נוכל לתת למתכנת אחר ויהיה לו קל יותר ללמוד את האתר ולעבוד עליו בהמשך". זה גם נכון, אני לא אומר שלא. אך, לג'ומלה יש מטרה ויעדים מסויימים שלשמם הוקמה. ובכל זאת, כל מערכות הניהול בקוד פתוח מושתתות בצורה כזו או אחרת על PHP. אז לא צריך כל כך לדאוג.
בתחום אתרי התוכן, ג'ומלה אכן משמעותית. היכולות של מערכת זו, רכיבי "הבית" שיש בה, הפלקסביליות שלה, יכולות התוספים, פיתוחי-עד של משתמשים עצם היותה קוד פתוח ושיתוף פעולה בבלוגים ופורומים ובין אחד לשני בקהילת מפתחי האתרים, יצרה שם כל דבר לג'ומלה.
בחירת תוספים והרחבות נכונים חשובים בכל בניית אתר באשר הוא. "תחפרו" ברחבי האינטרנט על מנת לראות אולי מישהו חולק מידע או אפילו רכיב/מודול שהוא כבר פיתח. העיקרון המנחה יהיה אבטחה, זמינות הפלאגין, שכיחותו והערכות בקהילה של משתמשים מנוסים אחרים וכמובן האם ניתן לשימוש ללא עלות או זקוק לרישיון.