יקב יפו של משפחת צלניקר – ההורים אן ומשה, סטפן יינן היקב וסופי אשר על מועדון החברים, ממוקם בסמוך למושב נווה מיכאל (רוגלית) שבעמק האלה. מרבית הענבים מהם מופקים יינות היקב מגיעים מכרמים בהרי יהודה, ו- 2012 תהיה שנת הבציר ה- 14 של יקב יפו..
משפחת צלניקר עושה יין באהבה גדולה. את המורשת הם הביאו מצרפת, כאשר משה צלניקר הכיר את אן, בת למשפחת ייננים בחבל אלזס. יחד הם הביאו פיסת ממורשת צרפת אל ישראל, והקימו יקב שראשיתו ביפו, ומכאן שמו, המשכו בבית המשפחה ברמת החייל, ובארבע השנים האחרונות בעמק האלה. הפצת יינות היקב מתבצעת ע"י חברת אדום כהה.
באירוע מיוחד של היקב לרגל השקת יין הדגל של היקב - HERITAGE 2008, שהתקיים במסעדת קסה נובה בנמל יפו, כן – הבחירה במיקום ברורה; היה קשה להתעלם מעיניה הנוצצות של אן כאשר דיברה על הין שאביה ייצר בילדותה בצרפת. קשה גם היה להתעלם מהתשוקה בה דיבר משה על צבר ישראלי שמגיע לאלזס ונתקל ביין, גבינה מסריחה ותרבות צרפתית שכבשה אותו בין רגע.
היינות שמייצרים ביקב יפו הם לא כאלה שנועדו לדבר עליהם יותר מדי. אלו יינות שנועדו לשתייה, לשים בקבוק על השולחן עם קצת גבינה טובה או מאכל אלזסי כמו שוקרוט חם עם הרבה בשר ונקניקיות, וכמובן הכרוב והקימל, וליהנות איתו מארוחה דשנה ומטיפת מסורת צרפתית שקיימת כבר מאות בשנים.
להשקת כוכב הערב קדמה מה שכונתה "טעימת חבית" של יין שרדונה 2011 של יקב יפו שייצא לשוק באביב 2012, ובעצם מדובר בטעימת מיכל, כי זהו יין שלא ראה וגם לא יראה חבית עד לצאתו לשוק.
בעיקרו של דבר, טעימת חבית מאפשרת לבדוק מה הפוטנציאל הגלום ביין כשהוא עדיין עובד, נמצא עדיין בשלבים הסופיים של התייצבות, ומשנה את אופיו כמעט מדי יום עד שהוא מחליט להתייצב ולהיכנס לבקבוק. בטעימת חבית ההתייחסות היא רק למרכיבים הבסיסיים של היין. לא מדברים על הצבע כי הוא לא עבר עדיין סינון. מדברים על רמת חומציות שתשקף את רמת עמידותו לאורך הזמן, מדברים על הטעמים שהיין מוציא (דבש, פרי הדר, תבלינים), מדברים על עפיצות ועל רמת האלכוהול ביין.
כך היה בטעימת השרדונה של יקב יפו: מקבלים כוס של יין עכור ומנסים להבין את הפוטנציאל הגלום במיץ הזה. היין הגיע היישר ממיכל הנירוסטה וניחוחות של דבש ופרי הדר עלו ממנו. בטעימה: היין בעל טעם לימוני עז עם המון טעמי אגס בוסרי. יש לו עפיצות מינורית, ואין בטעמו כל אזכור של עץ מאחר והיין לא שהה בחביות עץ.
משה צלניקר אומר כי ביקב שומרים בצד שרדונה בחבית אחת לפוטנציאל של תבלון, אך נראה כי החבית תישאר מחוץ ליין. סטפן היינן מספר כי ענבי השרדונה מגיעים ממושב עמיקם בגזרת בנימינה. בעשייה חשובה לו חומציות טובה לקבלת יין פירותי ורענן, וסוכר יחסית גבוה למתיקות מסוימת בפה, למרות שהיין יבש.
השרדונה 2011 עבר תסיסה אחת בלבד, איטית ומאוד קרה, לא יותר מ– 10 מעלות, במשך חודש, לשימור ארומות ראשוניות של הזן. יהיה מעניין לבדוק את היין עוד שלוש שנים ולראות אם החזיק מעמד ונשאר קטיפתי ועגול כמו שהוא עכשיו (בדרך כלל נהוג להתסיס את היין פעם שנייה על מנת לאפשר לו גם שנות חיים רבות יותר). בסך הכול היין שנטעם היה טוב ואלגנטי, אולם אני חובב יותר את השרדונה שכן מקבל ולו במעט עץ, על מנת לשבור את המתיקות וריחות הפרחים.
מהשרדונה 2011 שייצא לשוק לקראת פסח 2012, יבוקבקו ביקב יפו 3000 בקבוקים. המחיר: 85 ₪
HERITAGE 2008 של יקב יפו את השקת HERITAGE 2008, בתרגום חופשי "מורשת", הקדיש משה צלניקר לגבריאל, אביה המנוח של אן, שבהשראתו הוקם היקב ונוצר יין הדגל הריטאז' – הצדעה למורשתו של גבריאל.
זו פעם שלישית שיקב יפו מוציא לשוק את ההריטאז'. הפעם הראשונה הייתה ב- 2005, השנייה הייתה ב- 2006, ב- 2007 דילגו על היין, ועברו אל 2008 היוצא עתה לשוק, כאשר העיקרון הוא יצירת בלנד חופשי שבבסיסו ענבי קברנה סוביניון ומרלו. וכפי שאומר סטפן הבן-נכד היינן: יין פרימיום/דגל צריך להיות מוקפד יותר מסדרות אחרות, בהיבטי הכרם והענבים, העבודה ביקב, הבלנד הבסיסי והבלנד הסופי.
הריטאז' 2008 הוא האחרון ליינות הלא כשרים שהיקב הפיק, והוא בלנד של קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק ושיראז, עם 18 חודשי חבית ו- 13.8 אחוזי אלכוהול. היין בעל צבע אדום ארגמני צלול ובוהק. ריחות דובדבן צעיר ומעט אניס כובשים את האף ומכינים את הפה לטעמים הרבים שהיין הזה משחרר: דובדבנים, פטל, מעט שזיף בוסרי והמון טעמי עשבי תיבול טריים כמו רוזמרין, אניס, פלפל שחור וירוק. כל אלה גורמים לחגיגה שלמה בפה. ליין עפיצות טובה שמקלה מעט על המתיקות שעוזרת לחוות את הלגימה הבאה, עם אפטר טייסט מריר מהסוג שעושה נעים. 5 אחוזי השיראז שנוספו לבלנד הקלאסי העניקו ליין אלגנטיות מושלמת.
HERITAGE 2008 הנו יין מאוד מאוזן, וכזה שיאהב אוכל לידו; בין אם מנות קלות ומתובלות היטב, ובין קדרות של בשר וטלה. יופי של יין.
מ- HERITAGE 2008 יוצרו ביקב יפו 3000 בקבוקים. המחיר: 159 ₪
עלה באתר: www.adomolavan.co.il
עלה באתר: www.foodis.co.il |