|
|
|
|
|
אסמבלאז' של ברקן – חלוץ הדאדא ביין הישראלי : מאת שף אלון גונן
|
|
|
אסמבלאז' של ברקן – חלוץ הדאדא ביין הישראלי |
|
מאת שף אלון גונן
|
עודכן בתאריך: 29.11.2011
|
ואני לתומי כבר חשבתי שראיתי, טעמתי ועשיתי הכול. יקב ברקן לא רק מציג את תפיסתו החדשה ליינות אלה מקים את תנועת ה"דאדא" ביין הישראלית. אסמבלאז' זה סוג של קולאז' תלת ממדי ומרובה חומרים, במסורת תנועת הדאדא. בדמיוני יושבים להם הייננים אד זלצברג, יותם שרון ועירית בוקסר שנק - שלושה ייננים בעלי תפיסת עולם שונה, ורוקחים להם משקאות ככה במרתף אפל כשאדי אלכוהול מסביב מציפים את החלל. אד מבושם קלות, יותם משרבט לו עם עט נוצה את רשמיו, ואילו הבוקסרית מחזיקה בידה שרביט מנצחים חד ומשונן ודואגת לאפס את הייננים המתפרעים.
יקב ברקן בניהולו של שמואל בוקסר, מציג בסדרת האסמבלאז' שלושה סוגי יינות בלנד מאזורים שונים בארץ, כל יין הוא בלנד מאותו אזור גידול, ומייחדת את היינות העובדה שהם נבנו במיוחד לאוכל. התערובות של הזנים פחות רלוונטיות, אך הרלוונטיות היא בכך שנעשה שימוש בזנים שהישראלים כמעט ולא יגעו בהם, מאחר ואלה לא קברנה סוביניון או מרלו שכולם מכירים ולמדו לאהוב.
ה'אסמבלאז' נותן ליקב אפשרות להחדיר לקהל הישראלי זנים אזוריים שונים, כאשר כל אזור מקנה אופי אחר ליין, אך לכולם יש מכנה משותף: היינות נוחים לשתייה עם אוכל, עברו יישון מינורי עד שנה בחביות עץ, החמיצות טובה, והטאנינים רגועים.
ברקן אסמבלאז' איתן 2008 - יין נעים ואכיל בלנד של הרבה שיראז, קברנה ומרלו. נקרא על שם הר איתן - הר האנטנות בהרי ירושלים. האיתן הנו יין בעל חמיצות גבוהה שמתאים לבשרים על האש ולקדירות. עולים ממנו ריחות נעימים ונוחים של עשבי תיבול טריים, מעט אספרגוס ופלפל. היין די תוקפני בבליעה, אך האפטר טייסט מאוד נעים. מתקתקות נעימה עוטפת את הפה, וללא ספק היין דורש לידו אוכל - ומהר.
ברקן אסמבלאז' צפית 2009 - יין מרתק היין נקרא על שם תל צפית המזוהה עם העיר הפלשתית גת; אחד מאתרי הנטיעות הוותיקים של ברקן, במקום כניסתו של נחל האלה לא רחוק מקיבוץ כפר מנחם. הצפית הנו בלנד הזוי המורכב מענבי מרסלן וקלדו (זנים שמזוהים עם דרום צרפת), ובנוסף הוכנסו בו גם ענבי פינוטאז' וקריניאן. זהו יין מאוד מורכב. ריח היין מתפתח באיטיות בכוס, ובכל ערבול הוא עושה לנו טובה וזורק עוד קצת ריח. בתחילה קצת הותשתי מהניסיון שלי לאלץ את היין לשחרר ארומות, ואז זה מגיע. וואו, כשזה מגיע האף מוצף בשפע של פירות אדומים צעירים, ומעט בקצוות יש תחושה של תבלינים יבשים טחונים (זעתר, ציפורן, תימין). בטעימה היין מאוד עגול וממלא את הפה בטעמי פרי בשל ומוצק. אפטר טייסט מדהים ועפיצות מאוד נעימה. היין מתאים למאכלי דגים ופירות ים עם מינימום תיבול. זה יין שצריך לתת לו הרבה זמן בכוס. ההמתנה שווה.
ברקן אסמבלאז' ריחן 2008 - יין טוב אבל מאכזב היין נקרא על שם הישוב ריחן בשומרון. זהו בלנד של קברנה, שיראז ומרלו שהובאו מהצפון, איך לא, מכרם בן זימרה ומעלמה. צבע היין שחור בוהק אטום. עולים ממנו ריחות פרחוניים וריחות שומר ואניס. כמעט אפשר לחוש עראק ביין. יש לו טעמי פרי בשל, איזון טוב של מתיקות וחמיצות, עפיצות מאוד נעימה ואפטר טייסט מעודן. יין שמתאים להרבה סוגי אוכל ומאוד קל להתחבר אליו. עד כאן הניתוח האובייקטיבי. אולם בניתוח סובייקטיבי היין מאוד מזכיר את האלטיטוד של ברקן, ולצערי השימוש ב- 70 אחוז ענבי קברנה סוביניון הפכו את היין הזה לעוד יין מוכר, חביב, ולא מתאים למשפחת אסמבלאז' שהיקב מוציא לשוק. אפעס, ההבטחה של ברקן לייצור יינות שונים, מתוך רצון לחנך את הישראלים לגעת בזנים אחרים, קצת בעייתית ביין הזה. עלה באתר: www.adomolavan.co.il
עלה באתר: www.foodis.co.i
|
|
|
תגיות המאמר: יין ישראלי, אלון גונן שף, יקב קסטל, איש הענבים, יקב ברקן, יין רוזה, יקב עגור, יקב בוטיק, חיים גן, יין לבן, יינות לקיץ, עודדה בנין גורן
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אודות כותב המאמר:
אלון גונן-שף
פורטל היין הישראלי
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מאמרים נוספים מאת אלון גונן
יינן ויקטור שונפלד. קברנה סוביניון עם תוספת של 6% מרלו. 15% אלכוהול. 18 חודשי חבית.
היקב סיפר על היין בהשקתו בשנת 2009, כי "היין יישמר במצב מצוין 15 עד 20 שנה", תמחר אותו אז ב- 330 שקלים, וכמובן העניק המלצה להגישו עם מנה ראויה: "שילוב מרתק יהיה כתף טלה מושרה במרינדה, ממולא בפטריות בר ועשוי בצליה איטית על גחלי עץ" (כזה קשקוש לא שמעתי מזמן, והגיע הזמן שילדות ממשרדי יחסי ציבור יפסיקו להתאים יין לאוכל).
|
חודש ספטמבר הוא חודש ההשקות, רגע לפני החגים יוצאים הייננים ומגישים את היינות החדשים והנגישים ללקוחות. היה מענג לראות את עשרות האנשים גודשים את יקבי ססלוב ואבידן שאירחו יקבי בוטיק קטנים לטעימה וכמובן את הארוע בשריגים ובצ'ילאג. אושר גדול התעשיה הזו מעניקה לנו.
ביקורות יין מאת: שף אלון גונן
|
חודש ספטמבר הוא חודש ההשקות, רגע לפני החגים יוצאים הייננים ומגישים את היינות החדשים והנגישים ללקוחות. היה מענג לראות את עשרות האנשים גודשים את יקבי ססלוב ואבידן שאירחו יקבי בוטיק קטנים לטעימה וכמובן את הארוע בשריגים ובצ'ילאג. אושר גדול התעשיה הזו מעניקה לנו.
ביקורות יין מאת: שף אלון גונן
|
יקב שטרן התארח השבוע בבר יין 107 ומזג טעימות לסועדים שהתקבצו לשם כך.
יקב שטרן שוכן לו בקיבוץ תובל בגליל המערבי, היקב הוקם ב 2004 על ידי ג'וני שטרן ורן בגם שני חובבי יין שהחליטו להגשים חלום ולייצר יין. ג'וני שטרן מעיד על עצמו שהוא אוטודידקט בנושא יין והניסיון הוא המורה הטוב ביותר שלו.
|
טפרברג 1870-סדרת יינות מתוקים
יינות בעלי שמות כלי נגינה מקראיים. נבל, כינור, חליל. אז כל שנותר הוא לצאת בתופים ובמחולות ולשקוע בסימפוניה לבית משפחת טפרברג 1870 מאת שיקי ראוכברגר ואוליבייה פרתי.
מאת שף אלון גונן.
|
יקב עמק האלה
השקת יינות מסדרת: vineyards choice
השקה מוזרה בהחלט
שף אלון גונן
רבות נכתב על השינויים הפרסונליים שנעשו ביקב עמק הלה אבל לא בזה עסקינן אנוכי.
לין גולד היא הייננית החדשה ביקב ומוטלת עליה משימה ואחריות לא פשוטה בכלל. אני לא חושב שהיא צריכה להיכנס לנעליו של קודמה כפי שמצפים ממנה , אני גם לא חושב שהיא צריכה להיות זו שצריכה הייתה להציג את היינות שעדיין לא היא עשתה וחתומה עליהם. הם לא שלה לטוב ולרע. לא ברור לי למה בהשקה לקחה לין גולד את המושכות והציגה את היינות שהושקו, לי היינות לא היו ברורים ולעניות דעתי גם לה לא היה מושג ביינות שהיא נאלצה להגיש לנו לטעימה ולסנגר עליהם.
|
טעימות קריניאן
מאת שף אלון גונן
המון גפנים של קריניאן פזורים בכל שטחה של ישראל , לאחרונה חזרו שוב להעריך את הזן החזק הזה והוא מקבל אט אט מקום נכבד כיין זני ביקבים המסחריים וביקבי הבוטיק. אפשר להפיק מדונם אחד של קריניאן בסביבות 4 טון לדונם ואז מקבלים מיץ ירוד ואפשר כמובן לשמור על משטר דילול קפדני ולהפיק מהענב מיץ בעל איכויות טובות. ענב הקריניאן גם יודע לספוג את טעמי חבית העץ וזה דבר נוסף שחייבים לקחת בחשבון אם לא רוצים מיץ אלון. נכון שהקריניאן הוא זן שהגיע מצרפת ומספרד אולם הוא נחשב לכל כך ישראלי והגיע הזמן שבאמת הוא ימצא את מקומו האיכותי בין היינות המסורתיים כמו הקברנה והמרלו.
|
מאמרים נוספים בנושא יין ואלכוהול
אם עד כה ראיתם רק את אותם מיכלי נירוסטה רק במבשלות גדולות ומוכרות של בירות בארץ הקטנה שלנו, הרי שכיום מבשלות בוטיק בולטות לא פחות ופזורות בכל מיני מקומות בארץ.
|
יקב בוטיק הוא יקב אשר מייצר לרוב כמות קטנה של יין (כמות שאינה מסחרית באופן כזה שאפשר למכור את היין בסופרים הגדולים) ואשר שם דגש על הטעמים של היינות אותם הוא מוציא, כך שאלו יהיו משובחים במיוחד.
|
אנשים רבים שחושבים שמשקאות חריפים מאוד משמינים, אך במידה ושותים נכון, בכמויות מדודות- אין בהכרח סיבה לבהלה. כולם מכירים את הביטוי "כרס בירה", אך דווקא בבירה בשונה משאר המשקאות החריפים- יש את כמות הקלוריות הנמוכה ביותר.
|
קוקטייל העיתונאי הופיע לראשונה בספר 'The Savoy Cocktail Book' שיצא לראשונה ב1930 ונכתב ע"י הארי קראדוק, ברמן אמריקאי אשר היגר לאנגליה לאחר שחוק היובש נכנס לתוקף.
|
ד"ר אביטבול מסביר על "תהליך בניית בלנד או "ממסך" שכולל בד"כ מיזוג יינות מזנים שונים ומאותו בציר אך ניתן גם כן למזג יינות העשויים מאותו זן מאזורים שונים, בתנאים שונים ואף מבצירים שונים"
|
ד"ר אביטבול, בעל תואר ביננות, מעניק הדרכה חוויתית ביקבים הכוללת הכרות עם תהליך ייצור היינות מהענבים ועד הבקבוק, הסבר אודות תהליך טעימת ורכישת היין וכן התאמת יין ואוכל.
|
השקעתם ורכשתם יין איכותי, אך אינכם מתכננים לפתוח אותו באופן מיידי. לא פעם עולות השאלות כיצד למנוע התחמצנות של יין וכיצד לשמור על בקבוקי היין באופן האופטימאלי ביותר בתנאים הביתיים
|
|
|
|
|