בעשור האחרון נכנסו לשימוש נרחב מאוד בבתים בישראל מערכות לסינון מים. הביקוש להן נוצר בעקבות חשש לאיכות המים לברזים ולאי שביעות הרצון מטעמם בחלק מאזורי הארץ. יש לא מעט חברות המציעות מים מסוננים ובאיכות משופרת לשימוש ביתי או מוסדי וכמה טכנולוגיות עיקריות שמאפשרות סינון יעיל של מים, לכל אחת מהן יתרונות וחסרונות.
מסנני פחם
מערכות ומתקני סינון מים המתבססים על פחם פעיל הם הטכנולוגיה הותיקה והנפוצה ביותר בשוק. הפחם הפעיל מסייע לטיהור המים מכלור וממינרלים אורגניים שונים אך יכולתו לסנן בקטריות וזיהומים אחרים במים מוגבלת, לכן הן מתאימים לסינון מים שהאיכות הראשונית שלהם טובה יחסית.
מסננים מכאניים
מצטיינים ביכולת לסנן מהמים חומרים מזיקים שונים אבל מי השתייה שלנו מכילים גם מתכות בתרכובות שונות שהסינון המכאני לא יכול להפריד אותם מהמים בגלל המסיסות הגבוהה.
סינון באמצעות קרני אולטרא סגול
טיהור מים באמצעות מערכת המשתמשת בקרני אולטרא סגול נותן מענה מוצלח למגבלות של המסננים הקודמים שצוינו - קרני אולטרא סגול פוגעות בבקטריות וחיידקים שנמצאים במים ומנקות אותם מהם.
טיהור מים רב שלבי
טיהור מים רב שלבי הוא שם כללי לכמה טכנולוגיות המוצעות היום בשוק המשלבות כמה טכניקות סינון במערכת אחת. איכות המים שיוצאת בסופו של דבר מתהליך הסינון הרב שלבי, היא ללא ספק הגבוהה ביותר, בגלל הניצול של יתרונות של כמה אמצעי סינון המשולבים בפנים.
סינון מים באמצעות אוסמוזה
שיטת הסינון באמצעות אוסמוזה הפוכה, משתמשת בעקרון מהטבע של מעבר נוזלים דרך ממברנה באופן שמסנן חלק ממרכיביהם. בפועל, מדובר במערכת המשלבת סינון מכאני עם סינון באמצעות פחמן פעיל. החיסרון הוא במורכבות המערכת המתבטאת בעלות גבוהה וצריכה גדולה של מים להליך הטיהור.
אמצעי שימוש במים מסוננים
יש שלוש טכניקות עיקריות לשימוש במסנני מים במרחב הביתי, כתחליף לסחיבת בקבוקים מים מינראליים או לבר מים מינרלים במיכלים גדולים. אפשרות אחת היא סינון במסנן פחמי במיכל קטן (המכונה 'בריטה' בגלל החברה המובילה בתחום). השנייה היא בר מים ביתי המשתמש במי השתייה ומסנן אותם בתוך מתקן חשמלי שגם מקרר ומחמם אותם. האפשרות השלישי היא בהתקנת מסנן ישירות על צנרת המים, כך שהמים היוצאים מהברזים כבר יהיו לאחר סינון.