בעשור האחרון חלה עלייה בשכיחות האנשים הניגשים לקבל טיפול פסיכולוגי. אם בעבר היה נהוג להדביק סטיגמה חברתית של "מופרע" או "משוגע" על האנשים הנמצאים בטיפול פסיכולוגי, כיום מרבית האנשים (כמובן שרובם לא מודעים), נמצאים בטיפול פסיכולוגי או שהיו בעבר.
טיפול פסיכולוגי עוסק ברמות וברבדים שונים של עומק בריאות הנפש. ישנם מעל מאה סוגים של טיפולים שונים הנופלים תחת הקטגוריה של טיפול פסיכולוגי, לדוגמא:
- טיפולמשפחתי
- טיפול זוגי
- טיפולקבוצתי
- טיפוללילדים
- טיפול מיני
- הדרכת הורים
- טיפול לגילהרך
- טיפוללבעיות בגיל הזהב
- ריפויבעיסוק
הטיפולים הפסיכולוגים מועברים על ידי פסיכולוג מומחה ומוסמך מטעם משרד הבריאות. כל פסיכולוג מתמחה בשיטה או מספר שיטות טיפול מקובלות על פי קהל היעד וצורכי הטיפול. שיטות טיפול פסיכולוגיות שכיחות כוללות:
- פסיכואנליזה.
- פסיכותרפיהדינמית.
- פסיכותרפיהתומכת.
- טיפול ביןאישי.
- טיפולהתנהגותי.
- טיפולהתנהגותי-קוגניטיבי.
- היפנוזה
- פסיכותרפיההתומכת באדם
- טיפול בהבעהויצירה.
הטיפול הפסיכולוגי מתקיים לרוב פעם בשבוע (כ-45 דקות כל מפגש) במקרי משבר קשיים ניתן להיפגש פעמיים ויותר ובנוסף, ללכת לקבלת תמיכה תרופתית מרופא פסיכיאטר מומחה.
אך ורק רופא פסיכיאטר יכול לתת מרשמים לתרופות פסיכיאטריות ולא מומלץ לקחת מחבר או מהשכן תרופות אלו ללא ידיעת הרופא המטפל, כיוון שהם עלולות ליצור ריאקציות פיזיולוגיות קשות ומסכנות חיים עם תרופות אחרות או בשימוש עם אלכוהול.
לכן מומלץ לאדם לקבל מרשם משלו מהפסיכיאטר לאחר שעבר אבחנה ובדיקות וקיבל תרופות התואמות את מצבו הנפשי והבריאותי. פסיכוגריאטר הינו פסיכיאטר המתמחה בקבוצת הגיל המבוגרת ובמאפיינים המיוחדים לקבוצת גיל זו.
למי מיועד הטיפול הפסיכולוגי?
הטיפול הפסיכולוגי מיועד לכל אדם, בכל גיל, אשר חש מצוקה, קשיים בחיים (משברים עקב מחלה של האדם או של אדם הקרוב לליבו, פיטורין, מוות וכדומה), דילמות בזוגיות או בעסקים, חוסר יכולת להתרכז, חוסר יכולת להחליט החלטות חשובות, בעיות בקשירת קשרים חברתיים וזוגים, קשיים במערכות יחסים, קונפליקטים רגשיים מהעבר, הפרעות קשב וריכוז (כגון: דיסלקציה, ADHD וכדומה), הפרעות דיכאון (מאניה-דפרסיה, דיכאון במהלך או אחרי לידה וכדומה), חרדות ופוביות כלליות או ספציפיות (לדוגמא: חרדה חברתית, חרדה מוכללת, חרדה ממקומות פתוחים, חרדה מחתולים וכדומה), הפרעות אכילה (כגון: בולימיה ואנורקסיה), הפרעות אישיות (כגון: נרקיסיזם, אובססיביות-קומפולסיביות, אישיות גבולית וכדומה), הפרעות בזהות המינית, אנשים שעברו התעללות מינית, פיזית ומילולית, אנשים עם התמכרויות לסמים או אלכוהול, אנשים הרוצים לשפר את הביטחון, הערכה והדימוי העצמי שלהם ועוד.
* אנשים רבים שהתחילו טיפול פסיכולוגי ולא היו מרוצים מהפסיכולוג שלהם או משיטת הטיפול שלו, פשוט פרשו באמצע הטיפול והתייאשו. טיפול פסיכולוגי מוצלח, מבוסס על קשר וכימיה טובה בין המטפל והמטופל, לכן אין צורך להתייאש אלא רק למצוא פסיכולוג אחר, שאיתו האדם ירגיש נוח, פתוח וייתן בו אמון.