איך תדעו אם יש לכם דיכאון?
לא כל מי שמרגיש תחושה רעה הוא סובל מדיכאון. למעשה כל אדם סובל מפעם לפעם מעצבות או מועקה או סתם מצב רוח ירוד. זה בפרוש לא אומר שהוא שרוי במצב של דיכאון. אחד הדרכים להבחין בין סתם עצבות למצב של דיכאון שיש לטפל בו מיד, זה לבדוק מה הסיבה לאותה הרגשה. לדוגמה אדם שנפטר לו קרוב זה נורמלי שהוא יהיה עצוב אבל אדם השורה בעצבות ללא סיבה זה כבר סיפור אחר לגמרי ולמעשה כאן מדובר בכמעט וודאות באדם בעל דיכאון ברמה זו או אחרת.
עכשיו שאבחנו את נסיבות ההרגשה על מנת לזהות דיכאון נגש למבחן הבא. האם האדם הסובל עדיין עוסק בתחביבים, האם יש הפרעות שינה, התיאבון לקוי , עייפות ללא סיבה הנראית לעיין. כל אלה הם סימנים לתופעת דיכאון שיש לתת עליהם את הדעת. עוד מבחן לאבחון דיכאון זה לבדוק את מצב הרוח עצמו. האם יש סמני יאוש, הרגשת כמעין חוסר אונים, רגש שמונע פעילות שגרתית של חיי היום יום. במידה שמופעים כל הסמנים האלה או חלקם רצוי וצריך לפנות לקבלת טיפול מקצועי כדי להקל ולפאות את הדיכאון.
דיכאון יכול להיות כרוני כלומר קבוע ללא הפסקה או תופעה עוברת וחוזרת כלומר שבאה בהתקפים, פוסקת ולאחר זמן מה חוזרת. במידה שאתם כן סובלים ממחלת דיכאון אז אתם לא לבד. אגלה לכם את הסוד שרוב האנשים לא יודעים דיכאון הוא נפוץ מאוד בקרב האוכלוסייה. לפי הערכות כ 18% עד גיל 50 סובל מדיכאון ברמה זו או אחרת. אם אתם שואלים, ככל שהגיל מתקדם כך גם האחוזים רק עולים. למה לטפל בדיכאון? אני יודע שזה נראה כמו שאלה "מטומטמת" אבל דעו לכם שרק אחוזים בודדים מאנשים שסובלים כאן מטפלים על ידי איש מקצוע שיודע איך לרפאות דיכאון.
הנזק שעלול להיגרם כתוצאה ישירה או עקיפה ממחלת דיכאון יכול להיות עצום, ואני לא מתכוון רק להתאבדות. נתחיל עם זה שדיכאון פוגע בפעילות היום יומית ושגרת החיים עד מצב שאדם לא יכול לתפקד כלל. אבל זה לא נגמר כאן אלה שדיכאון הוא גורם מספר אחד להתפתחות של מחלות נפשיות רבות ואף מחלות גופניות מגוונות. הסיבות להופעת דיכאון יכולה להיות שינוי הכימיה של גוף האדם, מחלות, אבדן בטחון עצמי, מתח, כשלנות, ועוד סיבות פסיכולוגיות שונות. במידה שאתם סובלים מדיכאון אפשר וצריך לפנות לקבלת טיפול מקצועי ע"י רופא פסיכיאטר או פסיכולוג.