המבחן הפסיכומטרי גורם להרבה אנשים מתח נפשי. המחשבה שכל כך הרבה מוטל על הכף, שהעתיד האקדמי נקבע לפי מבחן אחד, שמשקלו גדול מכל בחינות הבגרות גם יחד, יכולה לגרום ללחץ עצום. תוסיפו על כך את העובדה שהמבחן מכיל כמות גדולה של שאלות, מצריך ריכוז מרבי והחשוב מכל, מוגבל בזמן, ויש לכם מתכון לאסון.
אז איך מתמודדים עם הלחץ בפסיכומטרי? הנה כמה טיפים.
לפני הכל: לשמור על פרופורציות
עם כל הלחץ סביב הבחינה, חשוב לזכור שהפסיכומטרי הוא רק כלי מיון עבור האוניברסיטאות. זה הכל. הוא לא קובע כמה אתם חכמים, מוצלחים או טובים. כמובן שאנחנו רוצים להוציא את הציון הכי גבוה שאנחנו יכולים, אבל יכול להיות שתנאי הקבלה לפקולטה שאליה אנחנו רוצים להתקבל הם לא בשמיים. לכן כדאי לבדוק באתרים של מוסדות הלימוד ולהתעדכן בתנאי הקבלה. הידיעה איזה ציון הוא ציון המטרה שלנו יכולה למקד אותנו ולמנוע מאתנו מתחים מיותרים שנובעים מהרצון להוציא את הציון הכי גבוה בכל מחיר.
להתכונן, להתכונן, להתכונן
הדרך הכי טובה להשקיט את הלחץ סביב הפסיכומטרי היא פשוט לבוא אליו מוכנים. בין אם אנחנו לומדים לבד או בעזרת קורס פסיכומטרי, התרגול וההתמדה לקראת המבחן הם מה שיבטיחו את הצלחתנו וגם יגרמו לנו להיות יותר רגועים במבחן. ככל שנכיר יותר שאלות, נתרגל יותר מבחנים לדוגמה וסימולציות ונדע להתמודד עם תרגילים מסוגים שונים, יותר סביר שניתקל בשאלות שמוכרות לנו ונרגיש יותר בנוח. חשוב שהלמידה תהיה מסודרת ועקבית כדי שנוכל לעקוב אחר ההתקדמות שלנו ולא ללכת לאיבוד בים של שאלות.
יום לפני המבחן: לעשות משהו כיף
אנחנו מבלים את רוב החודשים שלפני המבחן בלמידה והכנה. החומר מצטבר ונקלט אצלנו לאט, לאט לאורך זמן רב. היום האחרון לפני המבחן לא באמת ישנה משהו, אז תנצלו אותו כדי להירגע כפי שלא הרשיתם לעצמכם עד עכשיו. תעשו משהו נחמד בשבילכם, כמו ללכת לים, לשבת בבית קפה או סתם לנוח בבית. אם יש איזה נושא אחד או שניים שבהם אתם רוצים לעשות חזרה, זה בסדר, אבל לא כדאי לבזבז הרבה שעות ללמידה. עדיף לשמור את האנרגיה ליום שלמחרת.
במבחן: לנהל את הזמן בצורה נכונה
במבחן הפסיכומטרי יש 8 פרקים ועשרות שאלות בכל פרק, ובשביל לפתור את כל השאלות האלה יש לנו בערך 3 שעות. איך עושים את זה? בעזרת ניהול נכון של הזמן בבחינה. אל תתרגשו אם אתם לא מספיקים לפתור את כל השאלות – אף אחד כמעט לא מספיק. אם אתם מגיעים לשאלה קשה ורואים שהזמן קצר, אל תחששו לנחש! עדיף לנחש מאשר להשאיר שאלות לא פתורות. תמיד קיים סיכוי שניחשתם נכון. כדי לשים לב לניהול הזמנים שלכם חשוב שתביאו אתכם שעון עצר לבחינה, ורצוי לתרגל את השימוש בו, ואת ניהול הזמן גם בסימולציות שאתם עושים בבית.
אתם לא לבד
אם אתם לומדים במסגרת קורס, תזכרו שהמדריכים שלכם נמצאים שם כדי לעזור לכם, לא רק עם שאלות קשות, אלא גם עם רגעי לחץ ומשבר. גם חבריכם לקורס יכולים לתת לכם תמיכה ועידוד לקראת הבחינה. בכל מקרה, אתם יכולים להיעזר בחברים הקרובים לכם ולהתייעץ עם אנשים בפורום פסיכומטרי או ברשתות החברתיות. תזכרו שכולם לחוצים כמוכם ושאתם לא לבד.