מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא דיווחי מדע הרפואה מהעולם: תאי גזע ממאירים עשויים להסביר מדוע סרטני שד מסוימים מתפתחים ומתרחשים בשנית
ScienceDaily, 2011
מוטציות שנמצאות בתאי גזע יכולות לגרום לסרטני שד מסוימים להתפתח ועשויות להיות הסיבה להתרחשות חוזרת של המחלה. תאים חריגים אלו ככל הנראה מבקרים על פונקציות התא בגידול ואם הם לא תחת הכוונה של כימותרפיה והקרנה, הם מאפשרים למחלה להתרחש בשנית.
מיקי שחם, "בנק החיים", מוסיף - מבהיר כי מוטציות אלו התגלו במחקר שבוצע על ידי מדענים ורופאים במוסד לסרטן ע"ש נייט באוניברסיטת המדעים והבריאות של אורגון. המחקר, אשר בחן תאי סרטן השד שהוסרו במהלך ניתוח, פורסם לאחרונה באינטרנט ב-Annals of Surgical Oncology.
"על ידי חקירת תאים תקינים וממאירים שנאספו מרקמות שד שהוסרו במהלך ניתוח, יכולנו להסתכל על מה שמתרחש בגוף," אמה סואלן ג. פומייר, המחברת המובילה של המחקר ופרופסורית מחקר שותפה במחלקת לאונוקולוגיה כירורגית במוסד לסרטן ע"ש נייט באוניברסיטה.
עבודה עם דגימות שנלקחו ישירות מניתוחים הפכה את הממצאים במחקר זה לאפשריים, פומייר אמרה, בגלל שהביולוגיה של תאי הגזע של השד יכולה להיות מושווית לשותפיהם הממאירים בדרך שלא נעשתה בעבר. פסי התא המעובדים שהובאו לשימוש ברוב המחקרים לא יכולים לספק מידע מדויק לגבי תאי גזע שד תקינים.
לפי מיקי שחם, מחברת "בנק החיים", דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר - אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
המחקר, אשר מומן בעיקר על ידי קרן אבון לנשים, עשוי להוכיח שטיפולים עדכניים מסוימים שמכוונים על מוטציות בגידול לא יהיו אפקטיביים בדגימת המחלה למטופלים מסוימים. הוצע גם שמחקר נוסף צריך להתבצע בשני תחומים:
- קביעת התפקיד של מוטציות האיתות PIK3CA/AKT1, אשר נמצאו ב-73% מהגידולים במחקר זה של דגימות כירורגיות טריות - שיעור הישנות שגבוה בהרבה ממה שהתגלה קודם לכן בדגימות מאוחסנות.
- וחקירת החשיבות של אובדן ביטוי CD24, אשר קודם לכן נחשב כדרישה לתאי גזע של סרטן השד, אך עשוי לא לאפיין את כל תאי הגזע של סרטן השד.
הבנת הביולוגיה של גידולים אינדיבידואליים היא המשימה העיקרית של המוסד לסרטן ע"A נייט. "מחקר זה נתן לנו תובנות חדשות לגבי תאי גזע של סרטן השד וככל הנראה לגבי המוטציות המוקדמות ביותר. מידע זה הינו קריטי לפיתוח טיפולים," הוסיפה פומייר.
בנוסף לתמיכה מקרן אבון לנשים, מחקר זה מומן על ידי ורטקס פרמצבטיקה/מענק המחקר השיתופי למדעים ובריאות - אורגון.
מיקי שחם - מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי - בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
- השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
- סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
- טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות - "בנק החיים, בלבד.