בשנים האחרונות ניטש ויכוח מר בין הרופאיםוהתזונאים המצדדים בצריכת משקה החלב ומדגישים את חשיבותו הבריאותית הרבה ואתיתרונותיו הקולינריים, לבין המקטרגים התולים במשקה חלב את האשם עלמחלות רבות שהתפתחו בתרבות המערבית. מול כל צרכני החלב וחסידיו עומדים אלה שלאיכניסו טיפת חלב או מוצרי חלב כגון שמנת, שוקו ועוד לגופם. מדוע ויכוח זה מתקיים?מהם יתרונותיו של החלב ושל מוצרי חלב? מה הסיבה שיש כל כך הרבה אנשים המתנגדיםלצריכת חלב?
מה מכיל החלב?
בחלב ובמוצרי חלב כגון שמנת, שוקו ועודיש ויטמינים רבים, סידן ומינרלים שונים, כמו ויטמין B לסוגיו, בעיקר ויטמין B12,ויטמין D וכן חיידקים פרוביוטייים שונים. ויטמין B12 מונע אנמיה ומשפיע על פעילותמערכת העצבים. לאלה שאינם צורכים מוצרי בשר, חלב ומוצרי חלב מהווים מקור חשובלוויטמין B12. ויטמין D נוצר על ידי חשיפה לשמש, אך כיום, כאשר עבודות רבות מתבצעותבמבנים סגורים, נוצר אצל אנשים רבים מחסור בוויטמין D. כיוון שכך, הגוף צריך להשליםאת החסר על ידי צריכת מזון המכיל ויטמין D, דהיינו על ידי צריכת חלב וצריכת מוצריחלב. תפקידם של החיידקים הפרוביוטיים המצויים בחלב ובמוצריו להגן על מערכת העיכולולחזק את הפלורה הקיימת במעיים.
למה הסידן כל כך חשוב לאדם?
הסידן שבחלב תורם לחיזוק מערכת השלד, מונע ירידהבצפיפות העצם שבעקבותיה עלולים לחלות באוסטיאופורוזיס, מחלה שאין לה מרפא, אלא רקהקלה. כמו כן, צריכת מוצרים המכילים סידן מאזנת את לחץ הדם בגוף ומונעת התפתחותסרטן המעי הגס. כדי להגביר את ספיגת הסידן בגוף, רצוי לצרוך חלב וכן מוצרי חלב יחדעם מוצרים המכילים ויטמין C, כמו למשל פרי הדר טרי או סחוט וירקות סיביים, כמופלפלים בכל הצבעים. כדאי מאד לא לשלב אכילת מוצרי חלב יחד עם מוצרי בשר, כי השילובבין השניים מונע את ספיגת הברזל המצוי בבשר וכך מופחתים יתרונות אכילת הבשרומוצריו. גם שילוב של קפה, תה או קקאו עם מוצרי חלב מעכב את ספיגת הסידן בגוף, אךלא מונע אותה לחלוטין.
האם אפשר לקבל סידן גם ממוצרי מזוןאחרים?
אכן, גם בטחינה יש סידן רב, כמו גם בחסהובפטרוזיליה, אך יש בהם חומרים מסוימים המעכבים את ספיגת הסידן. בחלב ובמוצרי חלב,לעומת זאת, הסידן נספג כולו במערכת העיכול מבלי לאבד מסגולותיו המיוחדות. חשובלהדגיש כי חלב רזה ומוצרי חלב מופחתי שומן מכילים סידן בכמות רבה יותר מאשר במוצריחלב אחרים.
אם כך, איזה מוצרי חלב כדאי לצרוך? כמהכדאי לצרוך?
צריכת חלב ומוצריו אינה מסובכת כלל וכלל. החלבזמין ומצוי בכל מרכול, כמו גם מוצרי החלב השונים, בהם שמנת, שוקו, יוגורטומעדני חלב. לילדים ובני נוער עד גיל עשרים כדאי לצרוך כ-1,000 מ"ג חלב ומוצריוביום ולמבוגרים מעל גיל עשרים ועד זקנה מומלץ לצרוך כ-1,200 מ"ג מוצרי חלב ביום.כדי ליהנות מיתרונותיו המופלגים של החלב ומוצריו, לא צריך להתלבט הרבה, כי אין כלהגבלה בבחירת סוגי מוצרי החלב. המקפידים על משקלם או המנועים מצריכת מוצרים המכיליםסוכר, יכולים למצוא במקררי החלב במרכולים מוצרים דלי שומן ודלי סוכר, כמו יוגורטיםדיאט, מעדני חלב ללא סוכר, שמנת מופחתת שומן ואפילו משקה שוקו ללא סוכר.