באזור הים התיכון ידוע כבר אלפי שנים כי השמן זית ודבש טובים למאכל ויפים מאד לבריאות. אזכורים על השמן זית ועל הדבש אפשר למצוא בכתבים עתיקים של כל עמי האזור, לא רק בתנ"ך. ידוע שכל היושבים בארצות הים התיכון המתיקו את מזונם עם דבש ותיבלו את מזונם בשמן זית. ידוע ששמן זית שימש כבר באותם ימים לתיבול מזון טרי ולבישול מאכלים שונים. שמן זית וגם דבש שימשו לקוסמטיקה וגם לריפוי. בימינו אנו, קשה לחשוב על אוכל טבעי ועל קוסמטיקה שאין בהם שמן זית, דבש, דונג דבורים ויערת דבש. כיום, מוצרים קוסמטיים המבוססים על שמן זית ועל דבש נפוצים ברחבי הארץ ומיוצאים לארצות רבות בחו"ל.
שמן זית וגם דבש תורמים לסביבה. הכיצד?
הדבורים ועצי הזית הם שותפים וותיקים בתחום התרבות העצים וייצור הדבש. הכיצד? אל רגלי הדבורים המחפשות אחר צוף נדבקת אבקת פרחי עצי הזית. הדבורים עפות מעץ אל עץ, וכך הן מפרות את העצים. הדבורים שותות את צוף פרחי עצי הזית והצוף נאסף אל מיכל קטן המצוי בגופן. הדבורים עפות אל הכוורות ושם הן מכינות את יערת הדבש. את יערות הדבש ואת הדבש הנאסף בכוורות רודים, ממלאים בצנצנות ומיכלים ומשווקים למרכולים. עצי הזית מספקים את הזיתים למאכל וכן שמן זית המופק מהזיתים. שמן זית נחשב לשמן בריא מאד למאכל.
מדוע נפגע בשנים האחרונות ייצור דבש?
את הדבש מייצרות הדבורים לא רק על ידי האבקת עצי זית, אלא גם על ידי האבקת עצים מסוגים שונים: עצי אבוקדו, שקדיות, שזיפים ואפרסקים. הדבורים מאביקות גם את המלונים, האבטיחים ואת המלפפונים. בשנים האחרונות נפגעו דבורים רבות מווירוס לא מוכר שגרם להפחתת ההתרבות שלהן. כיוון שאוכלוסיית הדבורים פחתה, הייתה האבקה פחותה בין עץ אחד למשנהו, כך שפחות עצים התרבו וכמובן שייצור הדבש פחת מאד. גם מגדלי עצי הזית נפגעו מהווירוס המסתורי של הדבורים, כיוון שלא נעשתה האבקה מספקת על ידי הדבורים.
מדוע כל כך חשוב לצרוך דבש?
בימי קדם נהוג היה להמתיק את האוכל בדבש, כיוון שלא היו צמחים מוכרים אחרים להמתקת המזון. לאחר שהחלו בהפקת סוכר מקני סוכר, ירד הדבש מגדולתו. במשך שנים ארוכות שימש הסוכר להמתקת משקאות חמים ולהמתקת מאפים וקינוחים מתוקים. בשנים האחרונות, עם השיבה אל הטבע, חזר הדבש לגדולתו כמקדם. דיאטנים ותזונאים ממליצים לוותר כליל על הסוכר, גם על הסוכר החום, ולצרוך במקומו דבש. כיום ברור שסוכר גורם למחלות רבות ואין בו את החלבונים, הוויטמינים, האנזימים ונוגדי החמצון שיש בדבש. הדבש טוב לטיפול באפטות ובדלקות חניכיים, בעצירויות, בכיבי קיבה ובניקוי הכבד. הדבש טוב גם לטיפול חיצוני: מריחת דבש על פצעים וכוויות מזרז את תהליך הריפוי, כי לדבש יש תכונות אנטי דלקתיות. הדבש עוזר גם לנשים הסובלות ממחזור לא סדיר.
לדבש יש שימושים נוספים, מלבד להמתקת מזון?
הדבש משמש להמתקת מוצרים רבים, כמו מסטיקים, סוכריות טבעיות ומשקאות חמים. אך הדבש משמש לא רק לאכילה - מחלת הדבש מכינים נרות דקורטיביים יפהפיים. חלקם נטולי ריח וחלקם בעלי צורה כשל יערת הדבש וריחם כריח יערת הדבש. בתעשייה משתמשים בדבש כדי להכין מוצרים על בסיס גומי. מהדבש מכינים גם את השעווה להסרת שיער.