מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא דיווחי מדע הרפואה מהעולם:היכן עוד יש תאי גזע ייקרי ערך? תאי גזע מזנכימיים
Xiao, Yin | Cell Biology Research Progress
טיפולים תאיים כפי שהם חלים להנדסת רקמות ורפואה מחדשת, דורשים תאים בעלי יכולת חידוש עצמי והשתנות, ומצרך הכרחי הוא היכולת להכין מינון אפקטיבי של תאים שהורחבו מחוץ לגוף החי עבור השתלות אוטולוגיות.
הזיהוי בגוף החי של מקור לסוגי תאים רלוונטיים פיזיולוגית המתאימים לטיפולים תאיים הינו לכן חלק אינטגראלי של הנדסת רקמות.
תאי גזע משרתים בתור מאגר לתיקון ביולוגי, מכיוון שלהם הפוטנציאל להשתנות למספר של סוגי תאים מהוקצעים בתוך הגוף; הם לכן מהווים את המועמדים המועילים ביותר לטיפולים תאיים.
מיקי שחם, "בנק החיים", מוסיף - מבהיר כי היעד העיקרי של חקר תאי הגזע הוא להפיק תאים שהם גם מיועדים למטופל, וגם בעלי תכונות התואמות את התנאים הייחודיים שאותם הם מיועדים לתקן.
מפרספקטיבה מדעית לגמרי, תאי גזע מאפשרים למדענים להשיג הבנה עמוקה יותר לביולוגיה התפתחותית וטיפולים מחדשים.
תאי גזע צברו מספר שימושים ליישומים ברפואה מחדשת, אימונותרפיה, טיפול גנטי, אבל זהו תחום הנדסת הרקמות שבו הם מייצרים את ההתרגשות הרבה ביותר, בעיקר כתוצאה מיכולות החידוש העצמי והפלוריפוטנציה שלהם.
מאפיין ייחודי של תאי גזע הוא יכולתם לשמור על מצב רגוע לא-מחויב בגוף החי ולאחר מכן, ברגע שהופעלו על ידי מצבים כמו מחלה, פציעה או בלאי טבעי, ישרתו בתור מאגר ומערכת תמיכה טבעית לחידוש תאים שאבדו.
למרות שלתאים אלו ישנה הגמישות להשתנות לרקמות שונות, היכולת לשלוט בתהליך השתנות זה הוא עדיין אחד מהאתגרים הגדולים ביותר שניצבים מול חקר תאי הגזע.
במאמץ לרתום את הפוטנציאל של תאים אלו, מספר מחקרים בוצעו לשימוש בתאי גזע בוגרים ועובריים.
לפי מיקי שחם, מחברת - "בנק החיים", דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר - אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
השימוש בתאי גזע עובריים (ESC) נבלם בגלל דאגות אתיות ופוליטיות חזקות, זה חרף היעילות הנתפסת שלהם בשל הפלוריפוטנציה שלהם.
לצד סוגיות אתיות, דאגות אחרות שהועלו לגבי ESC מתקשרות לאפשרות של טומוריגנזה, דחייה חיסונית וסיבוכים הקשורים לטיפולים הגורמים לדיכוי המערכת החיסונית, אשר כולם מוסיפים שכבות של סיבוכים ליישום ESC במחקר ואשר הובילו לחיפוש אחר מקורות חלופיים לתאי גזע.
הרקמות הבוגרות באורגניזמים גבוהים יותר מחזיקות בתאים, בשם תאי גזע בוגרים, ותאים אלו מזכירים תאי גזע לא מתוכנתים.
מספר מקורות של תאי גזע בוגרים תוארו. מח עצם הוא המקור הנגיש ביותר המהווה בית לשתי אוכלוסיות שופעות של תאי גזע בוגרים, בשם תאי גזע המטופויטים (HSC) ותאי גזע מזנכימים של מח העצם (BMSC).
תאי גזע בוגרים שנלקחו בצורה אוטולוגית יכולים, בניגוד לתאי גזע עובריים, לבוא לשימוש מיידי בשתלים אוטולוגיים, מכיוון שדחייה חיסונית איננה סוגיה, והשימוש שלהם בחקר מדעי לא משך את הדאגות האתיות שהיו המקרה של תאי גזע עובריים.
המגבלה העיקרית לשימושם, עם זאת, היא העובדה שתאי גזע בוגרים הינם נדירים במיוחד ברוב הרקמות.
עובדה זו הופכת את הזיהוי והבידוד של תאים אלו לבעייתיים; מח עצם הוא אולי היוצא מן הכלל היחידי.
שלא כמו במקרה של HSC, עדיין אין קריטריונים ברורים לאפיון MSC.
חדות משתנה לגבי הפלוריפוטנציה של MSC במחקרים עדכניים הרחיבה את היישום הפוטנציאלי שלהם; עם זאת, הנתיבים המולקולאריים היסודיים אשר מקנים את המאפיינים הייחודיים ל-MSC עדיין לא ידועים.
יתרה מזאת, ההתפלגות המפוזרת בגוף החי של תאים אלו כופה מגבלה ברורה לחקר שלהם במבחנה.
כמו כן, כאשר MSC עוברים תרבית במבחנה, ישנו אובדן של המיקרו-סביבה של גוף החי, מה שגורם לירידה מתקדמת בפוטנציאל ההתרבות ובמולטיפוטנציאליות.
זה מוחמר עוד יותר בגלל כמויות מעבר גוברות בתרבית, המתאפיינות על ידי תחילת שינויים הקשורים להזדקנות.
כתוצאה, נחוץ לבסס נהלים לייצור כמויות גדולות של MSC אך מבלי להשפיע על פוטנציאל ההשתנות שלהם.
MSC מסוגלים להשתנות לשושלות רקמה מזנכימית, כולל עצם, סחוס, שומן, גידים, שריר, וסטרומה של המח.
ממצאים עדכניים מעידים על כך שמח עצם בוגר יכול גם להכיל תאים שיכולים להשתנות לתאים הבוגרים, לא-המטופויטים של מספר רקמות, כולל תאי הכבד, כליה, ריאה, עור, הקיבה והמעיים, ומיוציטים של הלב ושריר השלד.
MSC יכולים להתרחב במבחנה ולעבור שינוי גנטי בעזרת וקטורים ויראליים וניתן לגרום להם להשתנות לשושלות תא ספציפיות על ידי שינוי תכונות המיקרו-סביבה אשר הופכות את התאים הללו לאמצעים האידיאליים לטיפול גנטי-תאי.
MSC יכולים גם להפעיל השפעות מהותיות לדיכוי המערכת החיסונית באמצעות מודולציה של נתיבים חיסוניים פנימיים ותאיים, ותכונה זו מאפשרת להם להתגבר על הסוגיה של דחייה חיסונית.
חרף המאפיינים המושכים הרבים של MSC, ישנם עדיין מכשולים רבים שצריך להתגבר עליהם לפני שתאים אלו ייהפכו זמינים לשימוש ביישומים קליניים.
הדאגה העיקרית מתקשרת לאפיון וזיהוי של MSC בגוף החי.
ההיעדר של ביו-סמן אוניברסאלי, התפלגות מפוזרת בגוף החי, וירידה יציבה בגלל גיל בכמויותיהם, הופכים את הפענוח של נתיבי התכנות והשחקנים המולקולאריים הקריטיים אשר מהווים את המאפיינים הייחודיים ל-MSC, לצורך ברור.
ספר זה מציג תובנה נרחבת לביולוגיה של תאי גזע בוגרים ותועלתם בטיפולי שיקום עדכניים.
אוכלוסיות תאי הגזע הבוגרים שסוקרו בספר זה כוללות MSC ממח עצם, תאי גזע מרקמת שומן (ACS), תאי גזע מדם טבורי, ותאי גזע מהשליה.
המאפיינים כמו מחזור והעברת MSC, תכונות נוירו-הגנה, והתפקידים המטפחים ופוטנציאל ההשתנות של שושלות מרובות נידונו בפרטי פרטים.
במונחים של יישומים טיפוליים, הנקודות החזקות של MSC הוצגו ותפקידיהם בטיפולים למחלות כמו דלקת מפרקים ניוונית, מחלת הנטינגטון, חידוש מיסב השן, והשתלת איי לנגרהנס נידונו.
ניתוח המשווה השתנות אוסטאובלסטים של תאי גזע מדם טבורי ו-MSC סוקר, כמו גם השוואה של תאי גזע משליה אנושית ו-ASC, במונחים של בידוד, זיהוי ויישומים טיפוליים של ASC בחידוש עצם, סחוס וכמו כן חידוש שריר הלב.
זוהי תקוותי הכנה שספר זה יעדכן את הקורא באשר להתקדמות המחקר של ביולוגיית MSC והשימוש הפוטנציאלי של תאים אלו ביישומים קליניים.
זה יהיה התגמול הטוב ביותר לכל תורמי ספר זה, אם מאמציהם יעזרו בצורה מסוימת לקוראים בכל שלב במחקרם ופיתוח הקריירה שלהם.
מיקי שחם - מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי - בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
- השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
- סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
- טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות - "בנק החיים, בלבד.