תמ"א 38 הינו פרוייקט לחיזוק מבנים (תוכנית מתאר ארצית) שמטרתה לחזק מבנים ישנים בפני איתני הטבע, בעיקר רעידות אדמה על מנת שיוכלו לעמוד אל מולם.
במסגרת פרוייקט תמ"א 38, קבלן משקיע את מירב המאמצים לעטיפת מסגרת הבניין הנמצא בתהליך בבטון מחוזק על מנת לחזק את קירות המבנה החיצוני.
במרכז המבנה, מוסיפים ממ"ד על מנת לחזק את מרכז המבנה - המהווה עמוד השדרה של המבנה.
בניית ממ"ד נותנת לבעלי הדירות תוספת של חדר נוסף בכל דירה, בכך מתקיימת עליה מיידית של ערך הדירות בבניין, לעיתים מוסיף הקבלן תוספות נוספות, למשל מרפסת שהיא מעלה את ערך הדירה אף יותר.
מדוע התחילו את פרוייקט תמ"א 38?
תמ"א 38 היא תוכנית ארצית ביוזמת הממשלה, מטרתה כאמור לחזק את המבנים הישנים שאינם עמידים בפני רעידות אדמה ולאפשר שימור של המבנים ללא הריסה, במבנים אלה יש פעמים רבות ליקויי בניה חריפים אשר מסכנים את יציבות שלד הבניין.
למה שקבלן ירצה לבצע פרוייקט תמ"א 38?
הקבלן מקבל אישור להוסיף על הבניין קומה נוספת או יותר, בעקבות חיזוק המבנה, ניתן להוסיף קומה אחת או יותר בכך מרוויח הקבלן את הקומות הנוספות ובכך משתלם לו לבצע את חיזוק המבנה כולו.
הרווח שקבלן יכול לעשות בפרוייקט תמ"א 38 הוא גדול מאוד מכיוון שמספר הדירות יכול להיות בין 4 - 12 ואף יותר במקרים מסויימים שהוא מוסיף לבניין הקיים שערכן בממוצע מיליון ומאתיים אלף ש"ח האחת.
תהליך התמ"א עובר אישורים של ועדה מקומית ומחוזית במידת הצורך, לאחר מכן יש להחתים את דיירי הבניין, את ההחתמה מבצעים ועדי הבתים או יזם תמ"א שמקבלן לאחר מכן אחוזים מהקבלן המבצע.
כאשר שלב החתימות מסתיים מתחילה עבודת הקבלן בפועל, ראשית מבצע הקבלן חיזוק היקפי של המבנה ומתקן ליקויי בניה שנמצאו במבנה, לאחר החיזוק הכולל והקמת "עמוד השדרה" \ ממ"דים של המבנה המחוזק יכול לבנות הקבלן את הקומות הנוספות בהתאם לאישור שקיבל.