יש צורך בתנאים הכרחיים כדי שתהליך מסוים יתרחש. לדוגמא : איטליה הפשיסטית עלתה לשלטון בעקבות:
1. קיומו של משבר כלכלי – אחרי מלח"ע הראשונה ובעיית החיילים המשוחררים .
2. משבר בגאווה הלאומית – איטליה חברה למדינות המנצחות אך לא זכתה בשלל טריטוריאלי.
3. משבר במבנה הפוליטי- המפלגה הסוציאליסטית והנוצרית שהיא פופולארית , לא היו מוכנים לשתף פעולה.
4. חוסר לגיטימציה למשטר ליברלי חילוני דמוקרטי מצד אזרחי הדרום.
ערב עליית הפשיזם מתחילת שנות ה- 20 של המאה העשרים ארגנו הפשיסטים בהנהגת מוסוליני אלימות וחוסר סדר בטענה שהם ייצרו סדר אמיתי. בשנים הראשונות של המשטר זכה מוסוליני להישגים לא מבוטלים וללגיטימציה לא מועטה.
מה שמוסוליני הבין שהעולם של המאה העשרים הוא עולם של הפסיכולוגיה של ההמונים. זו נקודה מאוד משמעותית המשותפת לכל המשטרים הטוטאליטאריים. יתרונן הוא באמירות חד ממדיות. סיסמאות קליטות שחוזרות על עצמן, פניה אל הרגש ולא אל השכל (ההמון מתגבש על ידי הרגש ולא ע"י השכל).
ברוח התקופה של המאה העשרים החל מתעשיית הפופ ההמוניים, הקולנוע ההוליוודי ואצטדיוני הכדורגל
יש חתירה ליצירת קהילת המונים המלכדת פרטים (אנשים) המנוכרים זה לזה לכנסיה חילונית בעלת טקסים, סמלים וגיבורים מעוררי השראה. בכדי להגדיר את סוג המשטר אל לנו להסתפק בתיאוריות. חשוב לבחון את מה שקיים בשטח ולראות האם מדובר במשטר טוטאליטרי או במשטר המעורב מיסודות שונים. משטרים אוטוריטאריים מובהקים (סמכותניים) שיכולים להיות אוטוקראטיים (שלטון יחיד) או אוליגרכיים ( שלטון של קב' קטנה), שהם משטרים חזקים במיוחד, יכולים להיראות כטוטאליטאריים למרות שאינם כאלה. לדוגמא : רבים ראו במשטר של פרנקו בספרד משטר טוטאליטארי, במיוחד תרם לכך פרנקו שנתן משקל לא מבוטל למפלגה הפשיסטית הספרדית.
אולם משטרו היה משטר דיקטטורי אוטוריטארי חזק אך לא טוטאליטארי. במילים אחרות, המשטר האוטוריטארי הוא דיקטטורה מודרנית. הוא יכול לבוא בצורה של דיקטטורה צבאית או משטרים מונרכיים, משטרים אוטוריטאריים, אזרחיים ועוד. אולם כדי שמשטר יהיה משטר טוטאליטארי עליו לכלול את נושא פסיכולוגיית ההמונים, כמו כן עליו לכלול את כל תחומי החיים ולא רק מטרות צנועות של מנהיג אוטוריטארי.
על פי מאמרים רבים שנכתבו בנושא המשטר הטוטאליטארי הוא תמיד בעל חזון מהפכני המעוניין ליצור עולם חדש (הקומוניזם ביקש לייצור עולם שוויוני והנאציזם ביקש את שליטתו של הגזע הנבחר) . המשטר האוטוריטארי הוא בד"כ שמרני המבקש שליטה ולא מהפיכה.
משטרים טוטאליטאריים חייבים יכולת של טכנולוגיית תקשורת ותעמולה. המשטר האוטוריטארי הוא שמרני באופיו ומשום כך הוא מתנגד לדמוקרטיה באמצעים מסורתיים לדוגמא : לאומיות, סמלים, חגים לאומיים, בית המלוכה, כנסיה ואמונה דתית. (חמאס – משטר אוטוריטארי).