מיקי שחם, "בנק החיים" – דם טבורי, מביא דיווחי מדע - רפואה מהעולם: תאי גזע מחבל הטבור ודם טבורי עבור יישומים המטופויטים
התקדמות במחקר ביו-רפואי וסביבות רגולטוריות מעמיקות יתרמו ביחד לפיתוח של ניסויים קליניים לטיפול מבוסס תאי גזע.
מיקי שחם, "בנק החיים", מוסיף ומבהיר כי רופאים ומדענים לא צריכים להחזיק בפרספקטיבה המטוצנטרית לשימוש בדם טבורי ותאים טבורים לרפואה מחדשת, כאשר מחקרים קליניים עדניים מרחיבים את הפוטנציאל של תאי גזע שלאחר הלידה עבור יישומים קליניים מעבר להמטותרפיות.
סוכרת סוג 1
סוכרת סוג 1 היא מחלה אוטואימונית אשר גורמת להרס תאי הבטא של הלבלב אשר מייצרים אינסולין, בעזרת תאי T.
עם מחלה זו מתמודדים מטופלים בעזרת אספקה לאורך כל החיים של אינסולין אקסוגני.
לאחר כמה מחקרי חיות במבחנה ובגוף החי, ניסוי קליני פרוספקטיבי התנהל תחת הפיקוח של ד"ר מ.ג. הולר ועמיתיו באוניברסיטת פלורידה שבארה"ב, שבו 15 ילדים צעירים קיבלו עירויים של תאי הדם הטבורי של עצמם.
שלושה עד שישה חודשים לאחר העירוי, כל המטופלים הפגינו האטה של אובדן ייצור אינסולין אנדוגני שהיה בקורלציה עם דרישות אינסולין יומיות נמוכות יותר, רמות HbA1c משופרות ועלייה בתאי T רגולטוריים, מה שמציע על השפעה בעלת פוטנציאל לוויסות חיסוני בתור מנגנון פעולה לטיפול זה.
למרות שהערכה שהתבצעה שנה לאחר העירוי אימתה את הבטיחות של טיפול דם טבורי אוטולוגי עבור סוכרת סוג 1, אף שיפור משמעותי בייצור אנדוגני של סי-פפטיד, דרישות אינסולין או רמות HbA1c נצפו בשלב זה. בנוסף לכך, לא נראו שינויים ביחסי הפנוטיפ של תא T ולא טיטרים של נוגדנים עצמיים.
הוצע בנוסף שמינון התאים ועירויים מרובים במרווחי זמן של תאי דם טבורי אולי יידרשו כדי לשפר את ההסדרה הגליקמית אצל מטופלים הלוקים בסוכרת סוג 1.
זאבת אדמנתית מערכתית
זאבת אדמנתית מערכתית (SLE) היא הפרעה אוטואימונית כרונית שנגרמת בגלל הייצור של נוגדנים עצמיים כנגד רקמות מחברות, מה שמוביל בעיקר לדלקת משמעותית של העור, הפרקים והכליות, למרות שאיברים אחרים יכולים גם להיפגע.
בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ננג'ינג שבסין, ניסוי קליני יחיד על 16 מטופלי SLE שלא מגיבים לטיפול סטנדרטי, על קבלת השתלת MSC שנלקחו מדם טבורי אלוגני, דווח לאחרונה. 15 חודשים לאחר ההשתלה, כל המטופלים חוו הקלה משמעותית של המחלה (תועד על ידי מדד פעילות מחלת ה-SLE) ותפקוד כליתי,
תוצאות סרולוגיות משופרות (נוגדן אנטי-גרעיני, נוגדן די.אן.איי אנטי-סליל כפול, השלמת C3, אלבומין), עלייה בתאי T רגולטוריים והתייצבות של ציטוקינים פרו-דלקתיות.
לאחר תוצאות מעודדות ראשוניות אלו בא ניסוי קליני מבוקר אקראית.
תמס בועתי של העור
תמס בועתי של העור (EB) היא הפרעת מוטציה תורשתית, הגורמת לעור להיות במחסור של קולאגן, למינין,
אינטגרין ו/או פלאקין. מטופלים בדרך כלל סובלים מבועות חמורות בעור ובממברנות הריר. מחקר קליני פרוספקטיבי המתבצע על ידי Pr Wagner and colleagues במרכז הרפואי של אוניברסיטת מינסוטה נגע בדבר מטופלים העוברים השתלה של תאי גזע מדם טבורי ומח עצם.
תוצאות ראשוניות ממחקר זה הראו שמטופלים חוו תיקון של המחלה עם ירידה בבועות ותחילת הייצור של עור בריא.
מחלות מטבוליות תורשתיות
מטופלים רבים עם מחלות מטבוליות תורשתיות חווים התנוונות פרוגרסיבית של מערכת העצבים המרכזית. השתלה של תאי גזע מדם טבורי (וכמו כן תאי גזע מדם היקפי ומח עצם) כבר הובאה לשימוש כדי לטפל במטופלים עם מחלות מטבוליות תורשתיות עם הפרעות אחסון ליוזומלי ו/או פרוקסיזיומלי. כמה מחקרים פרה-קליניים וקליניים אימתו שלתאים מדם טבורי המכילים רמות תקינות של אנזימים יש פוטנציאל גדול להגר לאיברים לא המטופויטים ולגרום לתיקון צולב של התאים של המקבל אשר נטולי-אנזימים ויכולים להסביר מידה מסוימת של חידוש עצבי.
חנק ושיתוק מוחין של יילודים
שיתוק מוחין הוא מונח גנרי המתייחס למספר הפרעות שמופיעות בילדות המוקדמת, אשר משפיעות על תיאום השרירים ותנועות הגוף.
חנק עוברי, ינקותי ולאחר הלידה לרוב מוביל להפרעות של שיתוק מוחין בשל הפציעות הנוירולוגיות שנגרמות.
מעבר לשיפור נוירולוגי שנצפה אצל מטופלים אשר טופלו עבור מחלות מטבוליות תורשתיות, כמה מחקרים פרה-קליניים הדגימו שתאי גזע מדם טבורי יכולים לגרום לתהליכי תיקון עצבי אנדוגניים.
למרות שמנגנוני הפעולה המדויקים עדיין לא אומתו, עירוי של תאי דם טבורי לאחר איסכמיה מוחית הוצגו כגורמים לנוירוגנזה, וכמביאים גורמים טרופיים עם השפעות נוירו-הגנתיות לאתרי הפציעה.
בנוסף, פיילוט של מחקר קליני לא-אקראי באוניברסיטת דיוק בארה"ב כעת מעריך את הבטיחות של תאי דם טבורי אוטולוגיים אצל נולדים עם אנצפלופתיה איסכמית-היפוקסית.
לפי מיקי שחם, מחברת – "בנק החיים", דם טבורי מהווה מקור טוב יותר ממוח עצם, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
תאי דם טבורי ניתנו על ידי 14 בנקי דם פרטיים ועד היום 188 מטופלים (בגיל שבוע – 9 שנים) קיבלו עירוי של תאי דם טבורי אוטולוגי עם מינון תאים מינמאלי של 1x107 תאים לק"ג. העירויים הותאמו היטב ועוד לא דווחו תופעות לוואי קליניות.
לילדים אלו יבוצע מעקב עבור תוצאה נוירו-התפתחותית והדמיית MRI פונקציונאלית.
במחקר נוסף, ניסוי קליני אקראי שכולל חוקרים צופים וחוקרים 'עיוורים' החל כעת במכללה הרפואית של ג'ורג'יה עבור ילדים שקיבלו אבחנה של שיתוק מוחין, אשר הוריהם שמרו את הדם הטבורי של התינוקות שלהם.
מטופלים שייכללו נמצאים בטווח הגילאים של 2-12 שנים ויש להם ראיות קליניות לנכות מוטורית לא פרוגרסיבית.
מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
· השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
· סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
· טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק החיים, בלבד.