מיקי שחם, "בנק החיים" – דם טבורי, מביא דיווחי מדע - רפואה מהעולם: רפואת חידוש איברים
הקידום של מדע, רפואה וכירורגיה עזר לאנושות לשפר את הבריאות העולמית, למרות שעם ביזור משמעותי בנגישה לשירותי בריאות ברחבי העולם בין מדינות מפותחות למתפתחות, אך הגדרות רבות הוצעו עבור המונח "רפואה מחדשת".
Kaiser, כלכלן בריאותי המנבא טכנולוגיות רפואיות עתידיות, הציג לראשונה תפיסה זו בשנת 1992 בתור ניסיון לטפל במחלות כרוניות ולשחזר איברים פגומים.
עם הפיתוח של גורמים לדיכוי המערכת החיסונית, רפואת וכירורגיית השתלה במאה ה20, כעת המאה ה21 אפשרה טיפולים למטופלים אשר אחרת לא היו להם חלופות טיפוליות אחרות.
עם זאת, מחסור בתורמי איברים גדל משמעותית עם הביקוש הקליני.
מיקי שחם, "בנק החיים", מוסיף ומבהיר כי לקיחת כבד בתור דוגמא, מוערך ש70% מהמטופלים אשר מחכים להשתלת כבד במדינות האיחוד האירופי לעולם לא ימצאו תורם.
מחסור עיקש זה בתורמי כבד הוביל לשיעור תמותה של 20% בשנה ממטופלי רשימת ההמתנה.
סגנונות החיים המודרניים שלנו גם הגדילו את השכיחות של סוכרת (סוג 1 ו2) ומחלות קרדיו-וסקולריות, אשר שניהם גורמים לסיבוכים מהותיים (שבץ, אי ספיקת כליות ועוד), ובארה"ב לבדה מונים עלויות שנתיות של שירותי בריאות בגובה של 174 מיליארד דולר ו475 מיליארד דולר, בהתאמה.
אתגרים אלו מייצגים הזדמנויות לתחום הרפואה המחדשת.
זו מכוונת לאסוף התמחויות מדעיות וטכנולוגיות ספציפיות על מנת לשחזר פונקציות פגומות ברקמות ובאיברים אשר ניזוקו על ידי מחלות, תאונות או אפילו על ידי טיפולים.
חדשנות ומחקר בננו-טכנולוגיות, חומרים ביולוגיים, הנדסת רקמות והדמיה ביולוגית, תאים ותאי גזע הם המפתח לקידום של רפואה מחדשת, כפי שהוצג לאחרונה עם חקרי מקרה וניסויים קליניים.
לדוגמא, בשנת 2006, Atala and colleagues בודדו תאים ממטופלים עם תפקוד לקוי בשלפוחית ועיבדו בתרבית את התאים של כל מטופל (אוטולוגיים) על ביו-פיגומים בצורה של שלפוחית, במעבדה. שלפוחיות מהונדסות מלאכותית אלו לאחר מכן הושתלו מחדש בהצלחה לתוך המטופלים ושיחזרו את הפונקציה שלהם.
לפי מיקי שחם, מחברת – "בנק החיים", דם טבורי מהווה מקור טוב יותר ממוח עצם, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
לאחרונה יותר, Macchiani and colleagues מקונסורציום בינלאומי השתילו אצל אדם בוגר בספרד רקמה מהונדסת גנטית של חלק מקנה הנשימה.
קנה הנשימה של התורם נהפך לאסלולרי (ללא תאים) וקיבל זריעה של התאים האפיתלים של המקבל וכונדרוציטים שנלקחו מתאי הגזע המזנכימיים שלו אשר עברו תרבית במבחנה.
טכניקה זו חזרה על עצמה עבור ילד בעזרת קטע ארוך יותר מקנה הנשימה בשנת 2010 בממלכה המאוחדת. עד כה, לא דווחו סיבוכים מכיוון שמקני הנשימה של התורמים נלקחו התאים והם נבנו מחדש בנוסף על ידי שימוש בתאים של המטופל. לא דווחה דחייה או סיבוך חיסוני.
בעת הכתיבה, שני המטופלים מנהלים חיים נורמאליים ללא דיכוי של המערכת החיסונית (18 חודשים ו5 חודשים לאחר ההשתלה, בהתאמה).
מקרים קליניים בטוחים ומרגשים שכאלו ברפואה המחדשת המודרנית ממחישים את הצורך בחקר בין-תחומי ובהבנת הפוטנציאל המלא של תאי גזע ליישומים קליניים.
מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
· השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
· סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
· טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק החיים, בלבד.