הסכם ממון
בשנים האחרונות לאור הגידול בסטטיסטיקה של שיעור הגירושין בישראל, כמו גם העובדה כי יותר ויותר אנשים מתחתנים בגיל מאוחר יותר, לאחר שצברו ממון ורכוש, זוגות רבים פונים לפני החתונה אל עורך דין המתמחה בענייני משפחה לשם עריכת הסכם ממון, דבר שבעבר היה מיתוס כי הינו נחלתם של אנשים עשירים בלבד. במאמר נסקור בפניכם בקצרה את היתרונות בעריכת הסכם ממון, החשיבות של הסכם ממון למקרה של פירוד וגירושין עתידיים או חס וחלילה פטירת מי בני הזוג, וכן נביא לכם טיפים נוספים בקשר עם הסכמי ממון.
דוגמאות - למה חשוב לערוך הסכם ממון?
זוגות נישואים בשנית - פרק ב':
במקרה של זוגות הנשואים בפעם שניה, כל אחד צבר רכוש מנישואין קודמים, כמו כן יתכן ויש להם ילדים מנישואין קודמים.
במקרה כאמור, הם גם מודעים לאפשרות של גירושין, וכי לא ניתן לדעת מראש כיצד יסתיים הקשר ביניהם.
לעתים, מדובר בזוגות שחוו גירושין עכורים עם סכסוכים על כספים, רכוש, ענייני ילדים וכיו"ב.
חשוב במקרים כאלה לערוך הסכם ממון אשר יסדיר את מערכת היחסים הכלכלית במקרה של פרידה וגירושין, או חס וחלילה פטירה של מי מהם.
איזה רכוש שהיה קיים לצדדים קודם יישאר בבעלות אות והצד. יש להגדיר את הרכוש הפרטי ויש להגדיר איזה רכוש יהיה משותף.
עריכת הסכם ממון מקצועי בהחלט עשויה גם להסיר חששות של ילדים ורגשות של כעס או טינה כלפי בן הזוג החדש שאינו האם או האב הביולוגיים של אותם הילדים, בבחינת קיבוע והסדרה של המצב הכלכלי גם כלפי הילדים העשויים לחשוש שינשלו אותם מרכוש שילקח ע"י בן הזוג החדש.
הסוגייה של דירת המגורים:
בשנים האחרונות פסיקת בית המשפט העליון השתנתה וקבעה חזקה משפטית לגבי דירת המגורים המהוהו את גולת הכותרת של התא המשפחתי.
למה הכוונה? אם בעבר היתה בבעלות אחד מבני הזוג דירת מגורים אותה קנה בכספו הפרטי או שקיבל בירושה או מתנה מההורים, אשר היתה רשומה על שמו עוד מלפני החתונה, דירה זו היתה נשארת תמיד בבעלותו ולבן הזוג האחר לא היו בה זכויות כל שהן.
ברם, הפסיקה של בית המשפט העליון כרסמה בשנים האחרונות בעקרון הזה וקבעה, כי במקרה של מגורים משותפים בדירת מי מהצדדים, אשר נמשכה הרבה שנים, עם הולדת ילדים שגודלו בה, וכדומה, נוצרת לעתים חזקה משפטית של שיתוף בזכויות באותה דירה, המקנה לצד האחר מחצית מהזכויות בדירה, זאת למרות שכאמור היא נרכשה מלפני החתונה ע"י צד אחד בלבד.
הסכם ממון מקצועי באמצעות עורך דין מומחה לתחום ימנע בעיה קשה מסוג זה.
מתנות וירושות
לעתים, יש מקרים בהם מי מבני הזוג מקבל ירושה או מתנה מההורים וכו' ובכסף זה הוא מעוניין לרכוש דירה למשפחה, ביחד ע םכספים נוספים שיש לבני הזוג. הכספים אינם תמיד מאוזנים ויתכן ולאחר זמן מה הצדדים יתגרשו. במקרה כזה, הצד שקיבל מתנה לפעמים בשווי של מאות אלפי שקלים מהוריו, אינו מצפה לתת את מחצית מהכסף כעבור תקופה קצרה לבן הזוג. במקרה כאמור, ניתן לערוך הסכם ממון שיגדיר שמדובר בכספי מתנה, הניתנים רק לצד אחד, או לקבוע תנאים שהמתנה תיהפך של שני הצדדים רק לאחר נניח 10-15 שנות נישואין, או שהדירה במקרה של גירושין תועבר במתנה לילדים.
כפי שראינו , באמצעות עריכת הסכם ממון מקצועי ובאופן הוגן, נכון וחכם ניתן לפתור בעיות עתידיות רבות!
מומלץ להיוועץ בנושא עם עורכי דין הבקיאים בתחום של הסכמי ממון.
שיהיה המון בהצלחה.