בישראל כמו בהרבה מדינות בעולם, ישנם תקני בניה ואיסורי בניה בצורות שונות.
לכל מקרה ההגדרות שלו על פי התקנים, למשל רוחב מדרגה חייב להיות ברוחב מינימלי הקבוע בתקנות על מנת שיוכלו לטפס במעלה המדרגות בבטחה ללא חשש לפספס או להחליק ממדרגה.
מפתח חלון חייב להיות ברוחב קבוע מינימלי אף הוא.
קבלנים חייבים לעקוב אחר תקני הבניה ולא הם עלולים למצוא את עצמם סופגים תביעות כבדות בשל ליקויי בניה.
בעלי דירות אשר רכשו דירה חדשה מקבלן ומעוניינים כעת לגור בה וגילו שאחד החדרים כלכך קטן עד שהוא לא עומד בתקנים, יכולים לתבוע את הקבלן ולקבל פיצוי הולם על ירידת הערך של הדירה מכיוון שהיא איננה בנויה בצורה תקנית.
ישנם מספר סוגים של ליקויי בניה כאשר חלקם קלים וברי תיקון מידי לעומת רבים המהווים בעיה קשה לבעל הדירה ולא פחות לקבלן אשר ביצע אותם.
הכוונה היא כמובן לליקויי בניה חיצוניים ופנימיים, כאשר ליקויי בניה חיצוניים הם למשל סתימות בצנרת או דליפה ואילו ליקויים פנימיים מהווים גודל מדרגות לא תקין או גודל חדר שינה לא תקני וכדומה.
ליקוי בניה פנימי יכול להתגלות לאחר בדיקת בדק בית באמצעות חברה מתמחה לנושא ולאחר מכן ניתן יהיה לתבוע על ירידת ערך הדירה את הקבלן באמצעות עורך דין ליקויי בניה מומחה.
כדי להמנע מליקויי בניה חשוב לקחת מהנדס בניין שיעבור על התוכניות לפני התחלת הבניה, בנוסף לזאת ישנן חברות אשר מעסיקות מומחים לפיקוח פיסי על הבניה ובעזרתן ניתן לפקח על הקבלן המבצע לאורך כל העבודה, אמנם אחזקת מפקח איננה זולה, אך לעיתים זה שווה על מנת למנוע את הליקויים ובכך לשמור על דירה איכותית, תקנית ומשתלמת.