הסכם גירושין – מה חשוב לדעת?
כללי
כאשר בני זוג מעוניינים להתגרש זמ"ז, עליהם להציג בפני בית משפט לענייני משפחה, או בית דין דתי, הסכם מסודר בו נקבע ויוסדר כיצד בני הזוג מתכוונים להסדיר את חלוקת הרכוש, למשל, דירה, נכסים, זכויות סוציאליות, כספים, חסכונות, מיטלטלין, רכבים, וכן נושא משמורת הסדרי ראיה, ומזונות.
הצדדים יכולים להסכים על תנאי הסכם גירושין בעצמם, או באמצעות עו"ד טרם הגשת תביעות משפטיות, או במהלך ניהול תיקים בערכאות. דרך נוספת היא באמצעות מגשר בהליך גישור גירושין.
במקרה של פניה לגישור גירושין לטעמנו, קיים יתרון רב לגישור באמצעות מגשר שהינו גם עורך דין גירושין, שכן הידע והניסיון שלו בתחום יכולים לתת ערך מוסף רב לבני הזוג במסגרת גישור גירושין, לצורך מציאת פתרונות גישוריים יצירתיים והוגנים לבעיות הקיימות ביניהם, על יסוד משפטי, אשר גם בית המשפט מכיר בו.
הסכמי גירושין, ככלל מתייחסים, איפוא, לארבע סוגיות עיקריות:
1. חלוקת הרכוש.
2. מזונות ומדור.
3. משמורת והסדר יראיה
4. הסכמה להתגרש
כאשר הסכם הגירושין מוגש לאישורו של בית המשפט לענייני משפחה, לאחר מכן יש לפתוח בקשה לשם גירושין בהסכמה בבית הדין הרבני ולהתייצב שם במועד שייקבע לצורך סידור הגט. לעומת זאת, המסלול הפשוט והמהיר ביותר בישראל לגירושין הוא להגיע עם הסכם גירושין מוכן וחתום לבית דין רבני ולבקש לאשר אותו וליתן לו תוקף של פסק דין, וכן לקבוע מועד לגירושין וסידור גט.
הליך אישור ההסכם בבית המשפט, או בית הדין:
1. בית המשפט או בית הדין יסביר לבני הזוג את תוכנו של ההסכם.
2. בית המשפט או בית הדין יברר האמנם הצדדים חתמו על ההסכם מתוך בחירה חופשית, ללא כל לחץ וכפייה.
3. בית המשפט או בית הדין צריכיםלהשתכנע שאכן בני הזוג חתמו על ההסכם לאחר שהבינו תוכנו של ההסכם וכן אתהתוצאות המשפטיות שלו.
4. בסוף הליך הבירור דלעיל, ביתהמשפט או בית הדין, יאשרו את הסכם הגירושין ויתנו לו תוקף של פסק דין.
ביטול/שינוי הסכם גירושין
היה וברצון מי מהצדדים יהא בעתיד לבטל את הסכם הגירושין שקיבל תוקף כאמור לעיל, הרי שעל-מנת לבטל את הסכם הגירושין יש להגיש תובענה לבית המשפט לענייני משפחה, או בית הדין (לפי הערכאה שאישרה את ההסכם).
להסכם גירושין המאושר בבית המשפט לענייני משפחה, או בית דין רבני ניתן תוקף של פסק דין, ולפיכך בעתיד כמעט ולא ניתן לשנותו, שכן הוא מהווה שילוב של חוזה הנערך בהסכמה בין בני הזוג וכן לפסק דין המאושר בבית משפט. בנסיבות קיצוניות, ניתן 'לפתוח' הסכם גירושין, למשל, בהקטנת/הגדלת מזונות, יש להוכיח "שינוי נסיבות מהותי". הכוונה לשינוי מהותי אשר לא ניתן היה לצפותו מראש. נטל ההוכחה רובץ על אותו צד שעותר לשינוי ההסכם.
ככלל, בית המשפט או בית הדין לא מבטלים, או משנים, הסכמי גירושין, אלא בנסיבות מיוחדות ונדירות. דוגמא לעני שינוי מזונות הבאנו לעיל.
סיכום
הסכם גירושין שאושר ע"י בית משפט לענייני משפחה או בית דין רבני מהווה פסק דין, לכל דבר וענין. לפיכך, יש לשקול היטב את הוראותיו לפני חתימתו ואישורו, שכן הסיכוי לשנותו בעתיד הוא נמוך ומדובר בפרוצדורה מורכבת עם נטל הוכחה מחמיר. האפשרות לשנות הסכם גירושין, למעשה, כמעט ואינה אפשרית. מומלץ מאוד, לכן, להתייעץ עם עורך דין או מגשר משפטי בתחום גירושין ומשפחה טרם חתימת על הסכם גירושין.