תמ"א 38 ומצוקת הדיור
בשבת האחרונה ניתנה עוד קריאה בעניין מצוקת הדיור. אחת הסיבות המרכזיות למצוקה זו הינה הבירוקרטיה. לעליית המחירים סיבות רבות אבל בראש ובראשונה העלייה נובעת מהחוסר בהיצע, לכן בעלי הדירות והקבלנים יכולים להעלות מחירים בלי סוף. הבירוקרטיה ,המועצות המקומיות ומנהל מקרקעי ישראל לא מקלים על מי שרוצה לבנות.
תמ"א 38 ובשמה המלא תוכנית המתאר הארצית 38 מטרתה חיזוק מבנים כנגד רעידת אדמה. התוכנית מאפשרת הוספה של עוד קומה או שתיים מעל הבניין המחוזק. באזור המרכז ישנם מבנים רבים שצריך לחזק (אלו שנבנו לפני שנות ה 80), דירות רבות יוכלו להצטרף לשוק. אבל גם כאן הבירוקרטיה מעקבת, האישורים מגיעים בקצב איטי, אפשר לראות זאת לפי האישורים המעטים שניתנו לבנייה לעומת אלפי החברות שעוסקות בתחום ומנסות לקדם אותו.
צעדים להצלת המשק
ראש הממשלה צריך לחשוב על אמצעים להגדלת היצע הדיור, ואחד הכלים בהם הוא יכול להשתמש זה עידוד תמ"א 38. אבל הבעיה היא יותר בסיסית אם נסתכל נראה לדוגמא שפרויקטים של דיור בנתניה תקועים הרבה שנים בגלל שהם מחכים לחתימה של פקיד מסוים. אלו דברים שאנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו בימים אלו, צריך לשנות את המערכת. פתרונות מלאכותיים לא יעזרו, בנק ישראל ניסה להעלות את הריבית, וליקר את המשכנתאות וגם זה לא עזר להורדת מחירי הדירות.
בכול אופן צריך לראות שכול הגופים נרתמים להורדת המחירים, מעמד הביניים לא יוכל לעמוד במצב הנוכחי לאורך זמן.
מבחינת הכלכלה גם חשוב מאוד שהצעדים יהיו תקיפים, מתפתחת בועה שהסוף שלה יכול לגרום לתגובת שרשרת כלכלית שתביא לנפילה. המצב בארץ לא דומה לארצות הברית בגלל שפה המצוקה אמיתית ויש מעט שטחים לגור בהם. אבל ללא ספק ירידה מהירה יכולה לפגוע באופן רוחבי בכלכלה.