כל ילד מודע לעובדה שמדינת ישראל התברכה במיקום מעניין, לטוב ולרע. הכוונה במקרה המדובר היא לא כמדינה יהודית בגוש מדינות ערביות אלא כמדינה ששוכנת על השבר הסורי אפריקאי על כל המשתמע מכך. בעקבות רעידות אדמה שמתרחשות בעולמנו וגובות את חייהם של מאות אלפי קורבנות נראה שהדי רעשי האדמה הגיעו עד לבית המחוקקים שלנו שם הצליחו להזיז דברים. באופן כללי כשמדברים על חוקים חדשים בתחום של חיזוק מבנים הכוונה היא לתמ"א 38 שרוב הסיכויים שכבר שמעתם עליה. במידה ולא – תמ"א לחיזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה (תמ"א 38) באה לעולם כפעולת מנע שייעודה בארץ הוא הצלת חיים ומבנים במקרה של תרחיש הרה אסון בו רעידת אדמה בעוצמה גבוהה תתרחש בארצנו המופלאה, רק שבניגוד למדינות מוכות גורל כמו האיטי למשל בה נספו למעלה מ 150 אלף בני אדם – אנחנו נהיה מוכנים.
תקן 413
התקן הישראלי לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה אמנם נכנס לתוקפו בשנת 1975 ועל כן ניתן לומר שכבר מזמן מלאו לו שלושים וחמש שנים, אבל לפי הערכות מומחים הרוב המוחלט של המבנים שהוקמו עד שנת 1980 לא עומדים בתקן זה ועל כן מועדים לפורענות בכל הנוגע לעמידותם במקרה של רעידת אדמה עתידית. מסיבה זו מאפשרת תמ"א 38 את חיזוק הבניין והכנתו למקרה אפוקליפטי של רעידת אדמה חזקה באזורנו וכתמריץ – מעניקה התכנית זכויות בנייה לצורך מימון החיזוק.
האם אפשר לעשות את זה בבניין שלי?
מי שזכאי לזכויות לתוספות הבנייה הם כאמור כל הבניינים שנבנו לפני שנות ה 80 ושנקבעו על ידי מהנדס שאינם בנויים לפי תקן ישראלי 413 (התקן הישראלי לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה). כמו כן בניינים שההיתר לבנייתם ניתן אחרי שנת 1980 יקבלו את ההיתר לביצוע החיזוק במידה ונקבע על ידי מהנדס שלא נבנו על פי התקן אך לא יזכו לתוספות של זכויות הבנייה.
מה כוללות אפשרויות הבנייה?
מבנים בהם תתבצע תוכנית המתאר יזכו לכך שהוועדה המקומית לתכנון ובנייה תאשר להם אחת או יותר מהאפשרויות הבאות: הוספת יחידות דיור נוספות על גג הבניין או באגף חדש, הרחבת הדירות הקיימות תוך הוספת ממ"ד, הוספת מרפסת ועוד. כל אלו כמובן תוך חיזוק המבנה. מלבד כל אלה תתאפשר הוספה של מעלית.
איך זה עובד בבתים משותפים?
האחריות על חיזוק המבנה חלה על בעלי הדירות בבניין. הם יכולים למממן את החיזוק מכספם אך מקובל יותר בשנים האחרונות לפנות לקבלן חיצוני שידאג לקבלת היתר הבנייה ומהוועדה המקומית לתכנון ובנייה, לבצע את החיזוק ואת השינויים בבניין ובתמורה יקבל את הדירות שבנה בבניין. בצורה זו הדיירים ייהנו מהרחבת דירותיהם, ממעלית חדשה ומחיזוק הבניין ללא כל עלות כספית מצדם והיזם החיצוני נהנה מדירות חדשות.