כאשר פורצת אש הפעולה הראשונה שתתבצע היא יצירת קשר עם מכבי אש. קיימות פעולות נוספות שניתן לבצע כדי להשאיר את האש תחת שליטה ולמנוע פגיעה ברכוש ובנפש.
במבנים ציבורי ובד"כ אף במבנים פרטיים ניתן למצוא ציוד כיבוי אש, מטרתו ותכליתו היחידה הינה שימוש בעיתות חירום ורק עד להגעת כוחות הביטחון. ציוד כיבוי האש נועד לצורך מזעור הנזקים עד להגעת מכבי אש וגם על מנת לאפשר לבני אדם אשר נמצאים במבנה יציאה בטוחה מהמקום.
כאשר מדברים על תחום כיבוי אש החלוקה היא לשניים:
ציוד כיבוי אש ידני - מופעל ע"י אדם במידה והבחין באש, לדוגמא: מטפים, זרנוקים וגלגלונים.
ציוד כיבוי אש אוטומטי - מופעל ללא התערבות יד אדם בצורה אוטומטית בעת זיהוי של המערכת אש או עשן. יש לציין כי גם כאשר לא הובחן ע"י אדם כי פרצה אש או על קיום עשן במקום. לדוגמא: ספרינקלרים, מטפים אוטומטיים המבצעים כיבוי בגז או באבקה.
ציוד כיבוי אש בד"כ יופעל ע"י אדם אשר אינו מיומן בכיבוי שריפות ולכן ציוד כיבוי אש קל ונוח לתפעול. קיימת חשיבות שבכל מבנה יוצבו אביזרים וציוד ציוד כיבוי אש ידניים לשימוש בעיתות חירום ולצורך מתן מענה ראשוני במקרה בו פורצת שריפה. כמו כן לצורך מניעת נזקים לרכוש ולחיי אדם.
בבתי ספר, מקומות עבודה ובתי חולים, ההמלצה היא להגדיר אדם אחראי לנושא בטיחות אש וכמו כן להעביר את העובדים הדרכות תקופתיות בנושא בטיחות אש ושימוש בציוד כיבוי אש. כאשר יקלעו למקרה חירום יידעו כיצד לתפעל את ציוד כיבוי אש וכיצד לפעול לצורך פינוי מהיר ובטוח של האנשים במבנה.
ישנם מקומות עבודה רבים בהם ממנים נאמני בטיחות שכל תפקידם לנהל מקרי חירום ולהוביל בצורה מסודרת ובטיחותית את האנשים במבנה למקום בטוח לצורך מניעה ומזעור של נזקים בנפש וברכוש.
יש לקחת בחשבון טרם התקנת ציוד כיבוי אש בבתי עסקים בהם קיים ציוד שיכול להיפגע מנזקי האש או אף מציוד כיבוי האש כמו ספרינקלרים שתוך דקות מציף את כל המבנה ויש להתאים את ציוד כיבוי אש לרכוש הקיים במקום, לסביבת העבודה ולאופי המבנה.