הסכם ממון - מדריך והסבר משפטי
מה זה הסכם ממון? מה כולל הסכם ממון? האם ומדוע בכלל צריך הסכם ממון? מהי חשיבותו של הסכם ממון? למי הוא מיועד? מהם יתרונותיו? ועוד -
כללי
בשנים האחרונות, הסכמי ממון הפכו פופולאריים בין היתר לאור שיעור הגירושין בישראל ההולך וגדל, וכן מאחר וגיל הנישואין הממוצע עלה אף הוא בהדרגה, כך שלעתים כל צד מגיע לחתונה עם רכוש והישגים אישיים ופיננסיים משלו.
לא רק עשירים זקוקים להסכמי ממון, רוב האנשים מתחילים את חיי הזוגיות כמעט ללא רכוש וכשרק חשבון בנק צנוע ברשותם. יחד עם זאת, הסכם ממון נכון וחכם, צופה פני עתיד, ולפיכך חשוב לקבוע הסדרים רכושיים מתאימים גם לגבי נכסים אותם נצבור בעתיד.
בנוסף, ניתן לכלול בו ספציפית נושאים ערכיים, דתיים ומשפחתיים אישיים שונים.
מהו הסכם ממון?
הסכם ממון הוא חוזה בכתב הנערך בין בני זוג ובו מוסדרים כל ענייני הרכוש העתידיים, לפי רצון ובחירת הצדדים.
ההסכם רבלנטי למצב של פרידה, או פקיעת הנישואין במקרה גירושין, או מוות.
הסכמי הממון הם למעשה מעין "תעודת ביטוח", אשר נועדו להבטיח מן הפן המשפטי, כי במקרה של פרידה לא יתעוררו מחלוקות קשות בין בני-הזוג.
הסכם ממון נעשה בעוד בני-הזוג בתקופה טובה של הזוגיות, ולכן מסוגלים לתקשר ולגבש ביניהם את ההחלטות באווירה נעימה יחסית.
הסכם ממון נועד להגן על שני בני-הזוג וליצור ביניהם מנגנון משפטי מאוזן, קבוע ומתוכנן מראש, עם עקרונות הוגנים ומוסכמים, אשר במסגרתו גם במקרה של פרידה, אף צד לא יצא מקופח בעתיד מהקשר.
הסכם ממון המאושר כדין גובר על הוראות חוק יחסי ממון בין בני-זוג.
מה כולל הסכם הממון?
הסכם ממון כולל לרוב 2 פרקים מרכזיים:
1. רכוש שנצבר ע"י כל צד לפנימועד הנישואין, או החיים המשותפים
2. רכוש אשר נצבר ע"י בני-הזוג ו/או מי מהם במהלך חיי הנישואין
במסגרת ההסכם, קובעים הצדדים מראש למי יהא שייך הרכוש דלעיל וכיצד יחולק בעתיד.
זאת עוד, בהסכם ממון ניתן להסדיר לא רק עניינים כספיים שונים, אלא גם, בין היתר, אספקטים ערכיים, רגשיים, ערכיים, דתיים, חינוכיים, וכיוצ"ב, במקרה של פרידה, לגבי הילדים שיהיו לבני הזוג בעתיד.
חשיבות הסכם ממון ויתרונותיו
הדרך היחידה להסדיר את חלוקת הרכוש בין בני זוג באופן שונה מהקבוע בחוק יחסי ממון, היא בדרך של עריכת הסכם ממון.
חשוב לציין, כי גם הצדדים מסכימים באופן כללי לרוח החוק, עדיין יש חשיבות רבה לעריכת הסכם ממון פרטני, כדי שיתן מענה לצרכים אישיים ספציפיים של כל אחד מבני הזוג, אגב יצירת ודאות ובהירות משפטיים לגבי השיתוף הכלכלי הצפוי בעתיד.
הסכם ממון יוצר יצירת פלטפורמה משפטית מסודרת, המתוכננת מראש ובאופן ברור, לגבי יציבות ובטחון כלכליים במערכת היחסים הזוגית.
הסכם ממון עשוי להביא לפישוט תהליך פרידה עתידי, כמו גם הגנה מפני דרישות בלתי הגיוניות ואף סחיטה במקרים קשים יותר.
הסכם הוגן עוזר להבטיח מבטיח שמי מהצדדים לא נישא לאור מניעים כלכליים, ולא מאהבה (בעיקר בנישואין כשיש פער כלכלי מאד משמעותי) ועשוי לתרום למערכת היחסים תחושה נעימה של שלווה, בטחון כלכלי, וכיו"ב.
לעתים, גם רכוש שלא אמור להתחלק בין הצדדים (למשל - כספי מתנה מהורה של צד) מתערבב עם רכוש משותף, או אז קשה מאוד להבדיל ולומר מה צריך להתחלק , וכיצד.
במקרה של נישואין שניים, הצדדים יכולים להגדיר מראש מהם הנכסים שהיו לכל אחד מהם לפני הנישואין, כדי למנוע מחלוקות עתידיות ולהגן על הרכוש במסגרת פרק ב'.
הקשר בין הסכם ממון וצוואה
הסכם ממון אינו מהווה תחליף לעריכת צוואה.
צוואה היא מסמך משפטי חיוני ונפרד, המשלים להסכם ממון (רק במסגרת צוואה אדם יכול לצוות ולהסדיר מה יעלה בגורל רכושו במותו).