הקדמה -
מאמר זה הינו אחד מסדרה של עשרות מאמרים שכתבתי, שמטרתם לתת מידע מקצועי לחולים ונפגעים, כיצד לממש את המגיע להם, כצעד חשוב בשיקום ובחזרה לחיים. חלק מהמאמרים דן בפרוצדורות השונות, כיצד לגשת לוועדות רפואיות בביטוח הלאומי, מס הכנסה, משרד הביטחון, קרן הפנסיה, חברת הביטוח. מאמרים אחרים, חשובים אף יותר, מתארים את התהליך האפשרי של חזרה לחיים, מתוך כוחות פנימיים. כיצד להפוך את המצוקה הבריאותית, לנקודת הזדמנות?
הנני רופא ומשפטן. לאחר שחליתי מאד בעצמי; ולאחר שאחד מילדי נפגע קשה בפיגוע התאבדות, כחייל - הבנתי מקרוב את עולמם של החולים והנפגעים. הבנתי עד כמה יש צורך בהקטנת הנזק הכלכלי, שמתלווה תמיד לנזק הבריאותי. עד כמה קשה לחולה להשתקם, כאשר יש לו אי נוחות, או אפילו מצוקה כספית. הבנתי גם עד כמה קשה להתמודד מול הוועדות הרפואיות השונות, המנוכרות ולעיתים אף מזלזלות. נרתמתי לעניין, שכן כרופא ומשפטן יש לי את כל הכלים הדרושים על מנת להצליח לקבל את מה שמגיע בוועדות הרפואיות. לקבל את מה שמגיע לפי החוק והדין. מה שמגיע כדי לסייע לו להשתקם, או לפחות לא להידרדר. לאחרונה התחלתי לכתוב את הידע שלי ולפרסמו באינטרנט, כשירות עבורך. בנוסף הנני פועל בחברת בר מדיקס - למימוש זכויות רפואיות http://www.barmedics.co.il , הפועלת מתוך הבנת החולה והנפגע, בצורה מקצועית ובגישה מאד אכפתית.
פטור רפואי ממס הכנסה -
איזה מצב רפואי מקנה לכאורה זכות לפטור ממס?
בביטוח לאומי יש סולם נכות למחלות שונות. סוג המחלה / פציעה וחשוב יותר חומרת המצב, קובעים את גובה הנכות, מאותה פגיעה. כיצד נקבעת הנכות תיארתי במאמר אחר. באם יש מחלה אחת - החוק דורש שחומרתה תקנה 100% נכות, על מנת להיות זכאי לפטור ממס. באם יש מצרף מחלות - השילוב שלהן - שקלול הנכות כלשון החוק, מחייב נכות מצרפית של 90%.
איך יודעים מראש אם אני זכאי?
קשה לדעת מראש, כי התהליך סבוך ובלתי קבוע. על אותה בעיה יקבע בוועדות שונות, עם רופאים שונים נכות אחרת. הפתרון - הגשה מקצועית של החומר הרפואי. המחלות בהן יש שכיחות גבוהה יותר של פטור ממס הכנסה הן: מחלות ממאירות פעילות, מחלות לב קשות, סוכרת עם סיבוכים, עיוורון, פגיעה מוחית קשה, פרקינסון קשה, פגיעה קשה בתפקוד הכליות או הכבד, מחלה נשימתית קשה, פגיעות אורטופדיות קשות במיוחד....
1 אם עברת את הסף הרפואי בוועדה רפואית, המתבצעת בביטוח הלאומי עבור מס הכנסה - המוסד לביטוח לאומי מעביר לנציבות מס הכנסה הודעה על הפטור ובהתאם לכך נשלחת לנישום הודעה מהנציבות על הזכאות לפטור.
2 לצורך קבלת החזרי המס יש להגיש דוחות מס - לפקיד השומה..
3 החזר רטרואקטיבי:
- שכיר – יכול לקבל החזרי מס רטרואקטיביים עבור 6 שנים.
- עצמאי- עבור 3 שנים בלבד.
- גובה הפטור - קיימת הבחנה בין הכנסות מיגיעה אישית (שכר עבודה, הכנסה מעסק)
4 לגבי הכנסות מיגיעה אישית- עד לתקרה המשתנה מעת לעת. כיום גובהה כ- חצי מיליון ₪ לשנה.
5 הכנסות ממקורות אחרים-
- הכנסות מנכסים קבועים.
- הכנסות מריבית המשולמת מכספים שהופקדו בפיקדון, בתכנית חסכון או בקופת גמל, שמקורם בפיצויים או בכספי ביטוח שקיבל היחיד בשל פגיעת גוף
- אם ההכנסות הן משכירות מעל 10 שנים, יש לעיתים אפשרות להפוך את ההכנסה להכנסה מעסק.
פטור זמני
פטור זמני ניתן בד"כ על ניתוחים או אשפוזים ממושכים או על מחלות קשות כגון סרטן, איידס אירועי לב וכדומה.
עד ה- 1/7/2003 היה ניתן לקבל פטור זמני גם על תקופות קצרות שבהן נקבעה נכות. היום כבר לא ! עפ"י תיקון לפקודת מס הכנסה, החל מ- 1/7/2003 מי שנכותו נקבעה בין יום אחד עד חצי שנה לא זכאי לפטור בגין הכנסותיו.
מי שנקבעה לו נכות לתקופה שבין חצי שנה לשנה- יינתן פטור להכנסה עד לסכום של 58,920 ₪ לשנה פחות יום.