א-קפלה (A Cappella) היא שירה ללא ליווי כלי.
האפשרויות לביצוע א קפלה הן: זמר, זמרת או הרכב של שני זמרים ומעלה, ששרים ללא ליווי.
פירוש השם באיטלקית הוא "בנוסח קפלה", והוא נוצר בעקבות הגבלות שהיו בימי הביניים על שימוש בכלי נגינה בתוך כנסיות.
דוגמה משלנו - חמישית בנות ישראלית :נהדרת
שורשי הא קפלה
מוסיקת א-קפלה התפתחה מהמוזיקה הכנסייתית. בתקופת הרנסנס הושרו בכנסייה מזמורים גרגוריאניים ויצירות ווקאליות א קפלה. גם המדריגלים הראשונים בוצעו כא-קפלה, עד שבתחילת תקופת הבארוק החלו להיות מבוצעים עם ליווי כלי. כמה מהקהילות הנוצריות (חלק מהבפטיסטים,פרסביטריאנים ובני כת האיימיש) מנהלות עד היום את תפילותיהן ללא ליווי מוזיקלי. קבוצות סלאביות בנצרות מקפידות לשיר את התפילות שלהן ללא ליווי כלי נגינה.
א קפלה מודרנית
החלוצים בעידן המודרני הם ה- סווינגל סינגרס, הרכב קולי שהוקם בשנת 1963 בפריז, בידי וורד סווינגל האמריקאי. כעבור עשר שנים סווינגל נסע ללונדון לאחר שהתפרק ההרכב הצרפתי, והקים בה הרכב בריטי בעל אותו שם. הגם שמאז עברו כמה דורות של זמרים, ההרכב פעיל עד עצם היום הזה.
הסווינגל סינגרס נחשבים לוירטואוזים של הקול האנושי. הרפרטואר של ההרכב, הנע מעיבודי א-קפלה למוסיקה קלסית ועד ביצועים קוליים לסטנדרטים של ג'אז. למעשה, חלק ניכר מתהילתם בא להם דווקא מהחיבור בין השניים: עיבודי ג'אז ליצירות של י.ס. באך מתקופת הבארוק.
בשנות השמונים והתשעים צברה מוזיקת א-קפלה מודרנית הכרה בעולם הודות לאמנים כגון בובי מקפרין, ובארץ אנחנו מכירים את הרכב שמיניית ווקאל, הרכב א-קפלה בתחום הג'אז והמוזיקה הקלה בישראל. את ההרכב הקים רפי זליג ב-1985, לפי המודל של הסווינגל סינגרס - ארבעה גברים וארבע נשים (שניים מכל קול: סופרן, אלט, טנור ובס). השמינייה מבצעת עיבודים שנכתבו במיוחד עבורה (בעיקר על ידי רפי זליג ורון גנג, חבר השמינייה אף הוא).
סגנונות בשירת א-קפלה
ניתן להשתמש בא-קפלה במגוון נרחב של סגנונות מוזיקליים, מוזיקה קלאסית, ג'אז ווקאלי, ברברשופ, ודו-וופ. גם חיקוי אנושי של קולות תיפוף מהווה חלק בלתי נפרד מהעיבודים של הרכבי א-קפלה רבים, והוא נקרא "ביטבוקסינג" או "סקאט". קולות תיפוף אלה נועדו להוסיף לעיבודים גוון של שירי פופ או רוק.
רבקה רבקה'לה בר M.A.
אתר WWW.bar.omanim.org
פייסבוק http://www.facebook.com/RivkaleBar?ref=ts