למילה "תצליל" יש שתי משמעויות שונות: האחת - במוסיקה, השנייה - בשפה העברית.
במוסיקה המילה מציינת צירוף של שלושה צלילים או יותר המנוגנים יחד. וזאת, להבדיל מצירוף של שני צלילים המנוגנים יחד ונקרא "מירווח" (אינטרוואל).
המילה המקובלת והשגורה בקרב מוסיקאים אינה "תצליל" אלא "אקורד", שמקורה ביוונית ( chord) .
ישנן אפשרויות אין ספור ליצור צירופים שונים של שלושה צלילים או יותר. אך התצליל-אקורד המשולש, הוא הנפוץ והקבוע ביותר. ארבעת הסוגים שלו הם: מג'ורי, מינורי, מוגדל, מוקטן.
התצלילים - האקורדים משמשים לליווי מנגינה. לא בכל כלי הנגינה אפשר לנגן אקורדים. בכלי נשיפה לא ניתן לנגן אקורד, כי אי אפשר לנשוף ולהפיק מספר צלילים בו זמנית. אפשר לנגן בהם רק מנגינה.
גם בכלי הקשה אי אפשר לנגן אקורדים, כי לכלי ההקשה אין צלילים מוגדרים, ובוודאי שאי אפשר להשמיע בהם מספר צלילים ביחד. לעומת זאת בפסנתר, אקורדיון, אורגן, נבל, גיטרה ניתן לנגן גם מנגינה וגם אקורדים.
ה"תצליל" בלשון העברית מציין מילת צליל - אונומטופיאה. הלשונאי רוביק רוזנטל מסביר במאמרו "המילה המזמזמת" (בלוג השפה העברית של מילון רב מילים) :
"בלשון העברית: 'זמזום' היא מילת צליל, אונומטופיאה, או בעברית של האקדמיה: 'תצליל'. היא אחות לשורת מילים המייצגות צלילים על פי אותו דגם שבו אנו מכפילים את הצליל המקורי: קשקוש, צפצוף, פטפוט, ברבור, רשרוש, גמגום ועוד. חלק מן המילים נגזרו משורשים קדומים, כמו 'צפצוף' מהמקרא ו'קשקוש' מהתלמוד, ורובן חדשות".
קראו עוד... הבלוג של רוביק רוזנטל http://blog.ravmilim.co.il/2011/07/07/humming/
רבקה בר מוסיקאית M.A.
054-5788432
מכללת לוינסקי
ארועי מוסיקה וזמר