חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מה הקשר בין מוסיקה ל-בישול? האם יש קשר בין שירה ונגינה להכנת אוכל?

מאת: רבקה ברמוסיקה01/07/20111970 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

האוכל והמוסיקה תופסים מקום נכבד וחשוב בחיינו.

ישנן נקודות דמיון רבות בין אוכל ואכילה, לבין מוסיקה.

*  כאשר אנחנו אוכלים, בין אם מתחושת רעב או סתם "מנשנשים", אנחנו מרגישים הנאה,שובע ורוגע.

גם המוסיקה - בין אם זו מוסיקה מושמעת באמצעי תקשורת (רדיו, טלוויזיה, ווקמן, דיסק וכד') ובין אם זוהי פעילות מוסיקלית אקטיבית של נגינה או שירה, היא גורמת לנו לתחושת רוגע והנאה.  כלומר - שני העיסוקים - אכילה ופעילות מוסיקלית עונים על הצורך להשקיט רעב פיזי או נפשי , ולהביא את הגוף והנפש למצב רגוע, יש אומרים -  מאושר...

*   תהליך הכנת האוכל (בישול, אפייה, טיגון) אורך בין מספר דקות ועד מספר שעות....את זאת יודע כל חובב בישול ממוצע, ובוודאי אם הוא שף או קונדיטור. גם הלחנת שיר חדש אורכת לעיתים קרובות מספר שעות, או מספר ימים. את זאת חווה כל מלחין, בין אם הוא חובבן ובין אם הוא מקצוען ומנוסה בתחום ההלחנה.

*   הקלטת שיר באולפן - על ידי הרכב מוסיקלי - נגן, זמר, תזמורת, מקהלה וכד' -  מזכירה את התהליך הממושך של הבישול / האפייה.

 טכנאי האולפן והמפיק המוסיקלי טורחים על סאונד נכון (איכות הצלילים והקולות)  הקלטת הזמרים, הקלטת הנגנים, הפעלת פלייבק מוסיקלי, סידור המיקרופונים לשירה  ו / או לנגינה, ולבסוף - מיקס - ערבוב הקולות והכלים לאחר סיום ההקלטה.  העבודה על הקלטת שיר באולפן אורכת מספר שעות עד לקבלת התוצאה הסופית הרצוייה על ידי הטכנאי והמפיק המוסיקלי.

*     האוכל שטרחנו על הכנתו זמן לא קצר  נאכל במשך דקה עד מספר דקות.  כך גם במוסיקה - השיר הממוצע, שהולחן ומבוצע בכל אמצעי תקשורת או בביצוע אישי בשירה או בנגינה -  נמשך בין דקה וחצי עד 4 דקות.

*  כמו בהלחנה, כך גם בעיבוד מוסיקלי, המוסיקאי שמעבד שיר לקולות או לכלים יקדיש לרוב מספר שעות בבית כדי ליצור את העיבוד המושלם מבחינתו.

בנקודה זו נזכיר את העבודה של המדריך המוסיקלי עם ההרכב המוסיקלי - הרכב קולי (מקהלה, חבורת זמר) ,  הרכב כלי (תזמורת, להקה, נגן בודד וכדומה). המדריך המוסיקלי מביא שיר / יצירה מעובדת  לקול / קולות  ו/או  לכלי / כלים, ועובד עם המבצעים על ביצוע יפה, מדוייק, מעניין ואטרקטיבי.

 ביצירה קולית עבודת המנהל המוסיקלי כוללת פיתוח קול, הקנייה ותירגול הקולות - קול מוביל, קולות ליווי, אופן ביצוע השיר,  הגיית מילים - דיקציה, גיוון השיר באמצעות שינויי דינמיקה (עוצמה- חזק, שקט, בינוני, לחזק, להחליש), גיוון באמצעות שינויי טמפו (מפעם - מהר, לאט, להאיץ, להאט)  ועוד...

הכנת השיר עם ההרכב המוסיקלי נעשית ברצף של חזרות, כאשר כל חזרה נמשכת מספר שעות, ונפרשת על פני תקופה של ימים ושבועות.

*  בהכנת האוכל יודע כל בשלן שהתיזמון משחק תפקיד מכריע - מתי לשים את התבלין המסויים, כמה זמן מדוייק דרוש לכל שלב בהכנת האוכל. אם תוסח דעתו על ידי צלצול טלפון, למשל, מה שקורה לעיתים קרובות, הוא עלול לשכוח את האוכל על הגז או בתנור, וישבש או יקלקל או ישרוף את התבשיל.

כך גם במוסיקה: כאשר מבצעים שיר בליווי של כלי נגינה או פלייבק, הזמר / הנגן חייב להקשיב היטב לליווי, כדי לשיר במדוייק את השיר, להתחיל בדיוק בשנייה הנכונה לאחר הפתיחה של השיר, להיכנס ולשיר בדיוק בזמן לאחר מעבר מוסיקלי וכדומה.  אין כאן פשרות, ואין אפשרות "לוותר" למבצע. אם תוסח דעתו והוא "יפספס" את הכניסה ולא ישיר בשנייה הנכונה, הביצוע יתקלקל, ישתבש וכל אוזן תוכל לשמוע את חוסר ההתאמה בין השירה שלו לליווי המוסיקלי המתנגן .

במוסיקה נדרש דיוק של שניות,  באוכל - דקות או שעות מדוייקות, אך בשניהם נדרש דיוק מושלם כדי להצליח!  

אמנות - גם במוסיקה וגם באוכל מדברים על "אמנות הביצוע".

במוסיקה - מספר נגנים או זמרים יבצעו אותה יצירה, אותם תווים, אותם סימני ביצוע בתווים, אך כל אחד מהם ייבצע בדרכו, בדרגת אמנותו, והתוצאה לאוזן המאזין תהיה שונה.

כך גם באוכל -  כל מבשל / אופה / מטגן  ישתמש באותם חומרים להכנת האוכל, אך הטעם הסופי יהיה שונה בהתאם לדרגת אמנותו של מכין האוכל. 

 לסיום, ישנן נקודות דמיון רבות בין אוכל - אכילה לבין מוסיקה ופעילות מוסיקלית. במאמר נסקרו חלק מהן... ישנן עוד נקודות דמיון , שלא נסקרו כאן, אך קרוב לוודאי שכל מי שקורא מאמר זה יזדהה עם מה שנאמר, וייזכר בנוספות...

תוספות ותגובות למאמר:   מלכה כהן - ראשון לציון

 בשבוע שעבר צפיתי בתוכנית מאסטר שף,  אחד המתחרים הראה מספר מאכלים שהכין.

כל מאכל שהכין לווה בשיר מיוחד,שונה, הוא אמר שכך אימו נהגה לבשל , וכך גם כן הוא נוהג.

השיר נותן לו השראה, מצב רוח מתאים , בהתאם לארוחה.

אומרים שמוסיקה ואוכל מקרבים בין אנשים. האוכל נקרא גם  'תקרובת',                    

ומוסיקה חוצה גבולות חוצה שפות ומקרבת ביין אנשים גם כשאינם מבינים זה את זה בשפה, תרבות וכו'.

אכן תהליך הכנת השיר ותהליך הכנת התבשיל דורשים זמן, ריכוז, דיוק, מיומנות, כישרון ועוד...

והשיא... האזנה לשיר.המוכן ,או אכילת המאכל הגמור, קורים במהירות, אולם טעמם לטוב או חלילה לרע נשארים לאורך זמן...

אוכל ומוסיקה מכניסים לאוירה. כשאנחנו אומרים שאנחנו מתגעגעים ל"אוכל של אמא", 'או ל"זמירות השבת של אבא",

אנו בעצם מתגעגעים לילדותנו. כמו בשיר "שתלתם ניגונים בי אמי ואבי ניגונים מזמורים שכוחים..."

הזכרונות כמו מנגינות נטועים בנו , ולעיתים צפים ועולים עם כל הזכרונות הנקשרים בהם.

מוסיקה ואוכל משיבים נפשו של אדם.   בתנ''ך יש שפע של דוגמאות לכך.

הנה כמה דוגמאות:

 כשיצחק רוצה לברך את בנו טרם מותו, הוא מבקש ממנו: "..צא השדה וצודה לי צידה ועשה לי מטעמים כאשר אהבתי ואביאה לי ואוכלה, בעבור תברכך נפשי בטרם אמות'' בראשית כ''ז,ד."

על שאול המלך מסופר כאשר בעתתו רוח רעה ,הציעו לו עבדיו ''יבקשו איש יודע מנגן בכינור, והיה בהיות עליך רוח אלוהים רעה, וניגן בידו וטוב לך'...שמואל א ט''ז ט''ז, ואכן כך קרה : שאול ביקש את דוד מאביו וכאשר חש ברע ''..ולקח דוד את הכנור ונגן בידו, וטוב לו, וסרה מעליו רוח הרעה..''   שם ט''ז כ''ג.

סיפור יפה בתנ''ך מראה לנו איך אוכל שיכך אך זעמו של דוד טרם היותו מלך:

מסופר על דוד ששלח אל איש עשיר אחד,נבל שמו, ביום בו חגג את גז צאנו, לבקש ממנו צרכי אכל לו ולאנשיו,

בהזכירו כי הם היטיבו עם רועיו ועבדיו. לאחר שנבל סרב להענות לבקשת דוד, החליט דוד לנקום בו ולהרוג את כל אנשי נבל,

בגלל כפיות טובה. כשנודע הדבר לאביגיל אשת נבל,היא העמיסה על חמורה שפע של מטעמים, לחם ,יין , צמוקים ודבלים,

ולאחר בקשת סליחה מדוד, הציעה אותם לעבדיו. חמת דוד שככה,ויותר מאוחר לאחר מות נבל, והוא אף נשאה לאישה.

     רבקה בר 

מוסיקאית  M.A.

http://www.bar.omanim.org

.http://www.facebook.com/RivkaleBar?sk=app_156130587768435 

*  

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

מי ששר - מאושר

רבקהלה בר

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת רבקה בר

מאת: רבקה ברמוסיקה09/01/121968 צפיות
חיים נחמן ביאליק , המכונה "המשורר הלאומי", כתב שירים רבים לילדים ומבוגרים. שירים רבים זכו להלחנה, והפכו לנכס צאן ברזל בזמר העברי. במאמר ייסקרו השירים הידועים , המוכרים והמושרים של ביאליק.

מאת: רבקה ברמוסיקה29/09/117622 צפיות
המונחים טמפו, ריתמוס וביט מקורם בלועזית... שלושתם מתחום הקצב במוסיקה. אנשים רבים מבלבלים ביניהם, ואינם יודעים מה מציין כל אחד מהם. במאמר יינתנו הסברים מפורטים ודוגמאות לכל אחד מהמונחים...

מאת: רבקה ברמוסיקה05/09/113856 צפיות
אנשים רבים אומרים: "השיר הזה לא מלודי...".... "המנגינה הזאת מאד מלודית..." זהו שימוש שגוי במונח "מלודיה" במאמר יוסבר המונח ויינתנו השימושים בו. כמו כן יוסברו המונחים "לחן", "נעימה".

מאת: רבקה ברמוסיקה06/08/114594 צפיות
רבים יודעים מה זה ווריאציה - שינוי, אך מה המשמעות של "נושא ווריאציות"? במאמר יוסבר המונח המוסיקלי, ויינתנו דוגמאות מוסיקליות.

מאת: רבקה ברמוסיקה18/07/111637 צפיות
המונח "א קפלה" הוא מתחום המוסיקה הקולית (ווקלית). רבים משתמשים בביטוי "א קפלה", אך אינם יודעים מה המשמעות האמיתית של המילה. במאמר יוסבר המונח, וגם יינתנו דוגמאות.

מאת: רבקה ברמוסיקה13/07/114227 צפיות
למילה "תצליל" יש שתי משמעויות שונות. האחת - במוסיקה. האחרת - בשפה העברית. במאמר יוסברו המאפיינים של כל אחת מהמשמעויות.

מאת: רבקה ברמוסיקה14/06/113782 צפיות
אנשים רבים משתמשים במונחים מוסיקליים בצורה מוטעית. אחד המונחים שנמצא בשימוש שגוי הוא "אוקטבה". במאמר יוסבר המונח והשימושים שלו במוסיקה, כולל דוגמאות מוסיקליות.

מאמרים נוספים בנושא מוסיקה

מאת: רויטל ל מוסיקה02/12/205147 צפיות
אחת מצורות הבילוי הפופולריות בשנים האחרונות היא הקריוקי אשר מקורו במדינת יפן ופרושו "תזמורת ריקה". אנשים מסתבר מאוד אוהבים לשיר, ולכן כל אירוע בו תהיה הפעלה אקטיבית, כזו שהאורחים יוכלו להביע עצמם ולהתבטא בשירה, יהפוך למשהו מוצלח.

מאת: חיים נוימוסיקה12/08/205632 צפיות
הסינגל החדש של הזמרת והיוצרת יעלה אלישיב, CRAZY TIMES הוא מצמרר, מרגש ומבליט את יכולותיה הווקאליות והמוזיקליות. את השיר כתבה והלחינה יעלה בתקופת סגר הקורונה והוא כבר זכה לתהודה רבה בקרב מאזיניה וציבור נרחב.

מאת: חיים נוימוסיקה26/07/205647 צפיות
גם זה הגיע: המנון לקורונה, המגפה שנחתה על העולם, זוכה גם לשיר קליל וקצבי ולסינגל חדש של הזמר יהודה אברון.

מאת: אידובמוסיקה29/12/196288 צפיות
הייתה תקופה לפני הרבה מאוד זמן שראש-הממשלה שלנו, ביבי נתניהו, השתמש במשפט הבא בשביל להגדיל לעצמו את כמות המצביעים - לכל ילד יהיה מחשב בבית. ביבי השתמש במשפט הזה בתור כלי שכנוע. מכוון שהייתה תקופה שלא היה מחשב בכל כיס והגישה לאינטרנט הייתה מאוד מצומצמת. לעומת התקופה של היום שבו לכל ילד כבר יש גישה כמעט בלתי-מוגבלת בשביל לגלוש באינטרנט.

מאת: אידובמוסיקה13/12/193676 צפיות
אם היינו חיים עשור אחורה והייתם רוצים לבנות אולפן-הקלטות הייתם צריכים לעבוד כלכך הרבה שעות בשביל להקים את האולפן הכי פשוט. אבל היום, ההוצאה הכי יקרה שלכם כנראה תהיה מחשב ואם אתם קוראים את המאמר הזה אז אני מניח שיש לכם מחשב. במאמר הזה אני רוצה להסביר מה הם כוחם של פלגינים.

מאת: אידובמוסיקה09/12/193641 צפיות
כיום אנחנו חיים בתקופה שמאוד קל לשמוע שירים. בלחיצת כפתור אנחנו יכולים לשמוע איזה שיר שאנחנו רוצים או אלבום שלם מבלי לחשוב יותר מדי. אנחנו כלכך רגילים לשמוע שירים לפי בחירה שלא קיים אתר אחד, אלה כמה אתרים שתהליך הורדת שירים מיוטיוב או מכל אתר אחר היא מאוד פשוטה. למרות שאיכות השירים פחותה מזו של השירים שהופקו באלבום, אנחנו בתור צרכנים מעדיפים את הנוחות של לשמוע מתי שאנחנו רוצים מאשר לשמוע שירים באיכות גבוהה.

מאת: אידובמוסיקה02/12/193898 צפיות
מי מאיתנו לא שומע היום שירים דרך יוטיוב? היום הדרך המקובלת לשמוע שירים היא דרך שירות סטרימינג כלשהו כשהדרך הכי פופולרית היא מיוטיוב. אני נתקל בהרבה מקרים שבהן כל קבל עם ועדה מבקש ממני להסביר לו איך מורידים שירים מיוטיוב. בדר"כ אני גם שואל "למה צריך להוריד את השירים מיוטיוב? הרי מאוד נח וקל פשוט להיכנס ליוטיוב ואז לשמוע את השירים שאנחנו רוצים", התשובה הקבילה שאני מכבד היא דווקא מזמרים שרוצים להתאמן על שירים מסויימים אבל הם לא תמיד נמצאים במקום שהטלפון שלהם קולט וויפי (wifi) בשביל להפעיל יוטיוב...

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica