חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

רוצים לדעת מוסיקה? מה זה אוקטבה? מה זה סולם?

מאת: רבקה ברמוסיקה14/06/20113782 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

אנשים רבים משתמשים במונחים מוסיקליים בצורה מוטעית.

אחד המונחים שנמצא בשימוש שגוי הוא "אוקטבה".

אוקטבה היא מירווח (בלועזית: אינטרוול  (interval). הכוונה היא ל-רווח, מרחק בין צליל אחד לצליל אחר.

מקור השם "אוקטבה" הוא במספר שמונה - מלשון octo - שמונה בלטינית,  ובמוזיקה המערבית אוקטבה מציינת

מירווח בין צליל לצליל שמרוחק ממנו שמונה צלילים.

לדוגמא: מכירים את  הצלילים - דו, רה, מי, פה, סול, לה, סי, דו.? אולי אתם גם  מסוגלים לשיר אותם?.

אתם שמים לב שאתם כאילו מטפסים בסולם מלמטה כלפי מעלה?

זה נקרא סולם מוסיקלי. הצליל הראשון - דו - נקרא : דו 1. הצליל ה - 8 נקרא דו 2.

המרחק בין הדו הראשון לדו השני נקרא אוקטבה.

אך לא רק בין דו לדו יש מירווח של אוקטבה.

לפניכם דוגמאות נוספות: נסו לשיר את  המנגינה (הסולם העולה) ששרתם קודם,  עם השמות של צלילי הסולם, ולבסוף תשירו את האוקטבה בין הצליל הראשון לשני.

הצליל הראשון הוא רה.   הסולם:  רה - מי - פה - סול - לה - סי - דו - רה .האוקטבה : רה - רה.

הצליל הראשון הוא מי,  הסולם: מי - פה - סול - לה - סי - דו - רה - מי. האוקטבה : מי - מי

הצליל הראשון הוא פה,  הסולם: פה - סול - לה - סי - דו - רה - מי - פה, האוקטבה: פה - פה

הצליל הראשון הוא סול, הסולם: סול - לה - סי - דו - רה - מי - פה - סול. האוקטבה : סול - סול

הצליל הראשון הוא לה, הסולם: לה  - סי - דו - רה - מי - פה - סול - לה. האוקטבה : לה - לה

הצליל הראשון הוא סי, הסולם: סי - דו - רה - מי - פה - סול - לה - סי. האוקטבה : סי - סי.

* בדוגמאות הנ"ל שרנו אוקטבה בעלייה, כלומר - קודם הצליל הנמוך ואחריו הצליל הגבוה.

*  ועכשיו נשיר בכיוון הפוך: ראשית נרד בסולם ונשיר מלמעלה כלפי מטה : : דו - סי - לה - סול - פה - מי - רה - דו. ואז נשיר רק שני צלילים:  הדו הגבוה (דו 2 )  ואחר כך את הדו הנמוך (1 ).  זה נקרא אוקטבה בירידה.

*  הדוגמאות שלמעלה היו באיזור הצלילים המרכזיים והנפוצים בשירה ובנגינה בשלבים הראשונים של שירים פשוטים... צלילים אלה נקראים צלילי האוקטבה הראשונה, וכדי לדעת במדוייק היכן  הם נמצאים יש להקליד את הצליל דו (1 ) במרכז הפסנתר, וממנו להתקדם ימינה לשאר הצלילים - רה, מי, פה, סול, לה, סי , דו (2)..

* מירווחי אוקטבה אינם נמצאים רק בין צלילי האוקטבה הראשונה. למעשה ניתן לשיר או לנגן מירווחי אוקטבה בכל מקום על גבי המנעד הכלי או  המנעד הקולי.

*  שני צלילי האוקטבה  מהווים את הקונסוננס המושלם, שבו מתמזגים שני הצלילים כמעט לחלוטין ונשמעים כצליל אחד..

דוגמאות מוסיקליות של האוקטבה בשירים ידועים

*  השיר "הליכה לקיסריה" או כפי שהוא ידוע בשם "אלי אלי" מתחיל בהברות א - לי . הצליל הראשון על ההברה "א" הוא הנמוך, ואחריו - על ההברה "לי" מופיע הצליל הגבוה במרחק של אוקטבה.  ..

*  בהמנון "התקווה"  בחלקו השני - בשתי המילים "עוד לא (אבדה תקוותנו)    במילה"עוד"  ישנו הצליל הנמוך, ובמילה "לא" מופיע הצליל הגבוה במירווח האוקטבה.

*   השיר   OVER THE RAINBOW   - שיר הנושא מתוך הסרט  "הקוסם מארץ עוץ" - מתחיל באוקטבה בעלייה  בהברות   SOME  WERE

המונח אוקטבה בהקשרים חוץ מוסיקליים:

פיסיקה - יחס התדר באוקטבה הוא 1:2 כלומר:  דו2 הוא בדיוק פי 2 בתדר מ דו1. מתוך המונח המוסיקאלי משתמשים   בפיסיקה במונח אוקטבה כדי לציין כפולות של התדר.

סיפרות - שירה:  שיר בן שמונה שורות בעל מבנה החריזה הבא: אבאבאבגג. מצוי גם המבנה אבבא אבבא הזהה לזה של שני הבתים הראשונים של סונטה פטררקית   בשירה האנגלית, משקלה של כל שורה הוא פנטאמטר יאמבי.

בשירה המודרנית האוקטבה כמעט ואינה בנמצא. דוגמה חריגה היא הפואמה של המשורר הרוסי אלכסנדר פושקין  "גראף נולין", הכתובה באוקטבות.

רבקה רבקה'לה בר  M.A.

054-5788432

אתר  brom@macam.ac.il

פייסבוק   http://www.facebook.com/RivkaleBar?sk=app_156130587768435

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

מי ששר - מאושר

רבקהלה בר

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת רבקה בר

מאת: רבקה ברמוסיקה09/01/121968 צפיות
חיים נחמן ביאליק , המכונה "המשורר הלאומי", כתב שירים רבים לילדים ומבוגרים. שירים רבים זכו להלחנה, והפכו לנכס צאן ברזל בזמר העברי. במאמר ייסקרו השירים הידועים , המוכרים והמושרים של ביאליק.

מאת: רבקה ברמוסיקה29/09/117623 צפיות
המונחים טמפו, ריתמוס וביט מקורם בלועזית... שלושתם מתחום הקצב במוסיקה. אנשים רבים מבלבלים ביניהם, ואינם יודעים מה מציין כל אחד מהם. במאמר יינתנו הסברים מפורטים ודוגמאות לכל אחד מהמונחים...

מאת: רבקה ברמוסיקה05/09/113857 צפיות
אנשים רבים אומרים: "השיר הזה לא מלודי...".... "המנגינה הזאת מאד מלודית..." זהו שימוש שגוי במונח "מלודיה" במאמר יוסבר המונח ויינתנו השימושים בו. כמו כן יוסברו המונחים "לחן", "נעימה".

מאת: רבקה ברמוסיקה06/08/114595 צפיות
רבים יודעים מה זה ווריאציה - שינוי, אך מה המשמעות של "נושא ווריאציות"? במאמר יוסבר המונח המוסיקלי, ויינתנו דוגמאות מוסיקליות.

מאת: רבקה ברמוסיקה18/07/111637 צפיות
המונח "א קפלה" הוא מתחום המוסיקה הקולית (ווקלית). רבים משתמשים בביטוי "א קפלה", אך אינם יודעים מה המשמעות האמיתית של המילה. במאמר יוסבר המונח, וגם יינתנו דוגמאות.

מאת: רבקה ברמוסיקה13/07/114227 צפיות
למילה "תצליל" יש שתי משמעויות שונות. האחת - במוסיקה. האחרת - בשפה העברית. במאמר יוסברו המאפיינים של כל אחת מהמשמעויות.

מאת: רבקה ברמוסיקה01/07/111971 צפיות
קיימים לא מעט מאפיינים דומים בין אוכל - אכילה לבין מוסיקה - שירה - נגינה.... מדוע אנחנו אוכלים? על איזה צורך עונה האוכל? על איזה צורך עונה העיסוק במוסיקה? כמה זמן מכינים אוכל? כמה זמן מכינים ביצוע מוסיקלי? מהי ההרגשה כששבעים? מהי ההרגשה לאחר ששרים / מנגנים? כמה זמן מבשלים? כמה זמן אורכת הכנת שיר בביצוע מקהלתי? כמה זמן אורך להקליט שיר באולפן? כמה זמן אוכלים? כמה זמן נמשך שיר ממוצע. על הנקודות הנ"ל ואחרות המאמר יידון. הוא אינו מבוסס על מחקר, אלא מניסיון החיים שלי ושל אחרים.

מאמרים נוספים בנושא מוסיקה

מאת: רויטל ל מוסיקה02/12/205147 צפיות
אחת מצורות הבילוי הפופולריות בשנים האחרונות היא הקריוקי אשר מקורו במדינת יפן ופרושו "תזמורת ריקה". אנשים מסתבר מאוד אוהבים לשיר, ולכן כל אירוע בו תהיה הפעלה אקטיבית, כזו שהאורחים יוכלו להביע עצמם ולהתבטא בשירה, יהפוך למשהו מוצלח.

מאת: חיים נוימוסיקה12/08/205632 צפיות
הסינגל החדש של הזמרת והיוצרת יעלה אלישיב, CRAZY TIMES הוא מצמרר, מרגש ומבליט את יכולותיה הווקאליות והמוזיקליות. את השיר כתבה והלחינה יעלה בתקופת סגר הקורונה והוא כבר זכה לתהודה רבה בקרב מאזיניה וציבור נרחב.

מאת: חיים נוימוסיקה26/07/205647 צפיות
גם זה הגיע: המנון לקורונה, המגפה שנחתה על העולם, זוכה גם לשיר קליל וקצבי ולסינגל חדש של הזמר יהודה אברון.

מאת: אידובמוסיקה29/12/196288 צפיות
הייתה תקופה לפני הרבה מאוד זמן שראש-הממשלה שלנו, ביבי נתניהו, השתמש במשפט הבא בשביל להגדיל לעצמו את כמות המצביעים - לכל ילד יהיה מחשב בבית. ביבי השתמש במשפט הזה בתור כלי שכנוע. מכוון שהייתה תקופה שלא היה מחשב בכל כיס והגישה לאינטרנט הייתה מאוד מצומצמת. לעומת התקופה של היום שבו לכל ילד כבר יש גישה כמעט בלתי-מוגבלת בשביל לגלוש באינטרנט.

מאת: אידובמוסיקה13/12/193676 צפיות
אם היינו חיים עשור אחורה והייתם רוצים לבנות אולפן-הקלטות הייתם צריכים לעבוד כלכך הרבה שעות בשביל להקים את האולפן הכי פשוט. אבל היום, ההוצאה הכי יקרה שלכם כנראה תהיה מחשב ואם אתם קוראים את המאמר הזה אז אני מניח שיש לכם מחשב. במאמר הזה אני רוצה להסביר מה הם כוחם של פלגינים.

מאת: אידובמוסיקה09/12/193641 צפיות
כיום אנחנו חיים בתקופה שמאוד קל לשמוע שירים. בלחיצת כפתור אנחנו יכולים לשמוע איזה שיר שאנחנו רוצים או אלבום שלם מבלי לחשוב יותר מדי. אנחנו כלכך רגילים לשמוע שירים לפי בחירה שלא קיים אתר אחד, אלה כמה אתרים שתהליך הורדת שירים מיוטיוב או מכל אתר אחר היא מאוד פשוטה. למרות שאיכות השירים פחותה מזו של השירים שהופקו באלבום, אנחנו בתור צרכנים מעדיפים את הנוחות של לשמוע מתי שאנחנו רוצים מאשר לשמוע שירים באיכות גבוהה.

מאת: אידובמוסיקה02/12/193898 צפיות
מי מאיתנו לא שומע היום שירים דרך יוטיוב? היום הדרך המקובלת לשמוע שירים היא דרך שירות סטרימינג כלשהו כשהדרך הכי פופולרית היא מיוטיוב. אני נתקל בהרבה מקרים שבהן כל קבל עם ועדה מבקש ממני להסביר לו איך מורידים שירים מיוטיוב. בדר"כ אני גם שואל "למה צריך להוריד את השירים מיוטיוב? הרי מאוד נח וקל פשוט להיכנס ליוטיוב ואז לשמוע את השירים שאנחנו רוצים", התשובה הקבילה שאני מכבד היא דווקא מזמרים שרוצים להתאמן על שירים מסויימים אבל הם לא תמיד נמצאים במקום שהטלפון שלהם קולט וויפי (wifi) בשביל להפעיל יוטיוב...

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica