אדם או עובד אשר נפגע מתאונה או מחלה, או שנקלע למצב של אובדן כושר עבודה או נכות יכול לפנות למוסד הביטוח הלאומי על מנת לברר על נושאי מימוש זכויות רפואיות והטבות המגיעות לו. בכל הקשור לנכות, ביטוח לאומי מעניק קצבת נכות אשר על מנת לקבלה צריך המבוטח לענות על מספר קריטריונים: על נפגע התאונה או המחלה להיות בן שמונה עשרה לפחות ועליו להוכיח כי יכולת ההשתכרות שלו ירדה בלפחות חמישים אחוזים. קריטריון נוסף לקבלת קצבת נכות מאת הביטוח הלאומי הוא עובד המוכיח כי שכרו נמוך מרבע מן השכר הממוצע במשק.
קצבת נכות הקשורה לאי כושר עבודה תוענק לעובד שהוכר שאין ביכולתו לקבל משכורת מעיסוקו הספציפי ומכל עבודה בכלל.
קריטריון נוסף לקבלת קיצבת נכות הוא אי הכנסה מעבודה או כושר השתכרות שאינו עולה על שישים אחוז וזכאות לקצבה לפרק זמן ממושך. גם מגבלה חמורה יש בה בכדי להגדיר אזרח ככזה הזכאי לקצבת נכות של הביטוח הלאומי.
לצד קצבת הנכות שמעניק ביטוח לאומי קיימת גם קיצבת עידוד הייחודית לעובדים נכים. כשמה כן היא והיא אמורה לעודד עובדים נכים לצאת לשוק העבודה. בעלי מוגבלויות עובדים מקבלים קצבה זו של ביטוח לאומי במהלך חודשי השנה.
סוג שלישי של קצבת ביטוח לאומי לנכים הוא קצבת שירותים מיוחדים: על מנת לקבל קצבת שירותים מיוחדים על המבוטח להוכיח כי אין הוא מסוגל לעשות פעילויות אלמנטאריות יומיומיות בכוחות עצמו. מבחינת הגיל – זכאים לקצבת שירותים מיוחדים אזרחים שגילם עד גיל הפרישה.
קטגוריה נוספת של מקבלי קצבת ביטוח לאומי היא קבוצת הילדים הנכים. ילדים אשר מקבלים קצבת הביטוח הלאומי במקרה זה הינם ילדים עד גיל שמונה עשרה שהם בעלי מוגבלות.
קיצבה חמישית ניתנת לעולים. על העולים לקיים שני תנאים על מנת לקבל קיצבה זו המכונה גם גימלה לעולה הנכה: ראשית, אלו הם עולים נכים, ושנית – זו היא שנת שהותם הראשונה בארץ.
עבור כל סוגי הקיצבאות נקבעת דרגת נכות שעל פיה נקבע גובה הסכום, רמת ההשתתפות של הביטוח הלאומי וכדומה.