|
|
|
|
|
יקב צובה בידיים של הסקוטית - עוצמת המצודה : מאת שף אלון גונן
|
|
|
יקב צובה בידיים של הסקוטית - עוצמת המצודה |
|
מאת שף אלון גונן
|
|
יקב צובה נמצא באזור גידול הענבים בהרי יהודה, והוקם ב- 2005 כענף בקיבוץ. החלקות בהן גדלים הענבים הן על אדמת הטרה רוסה הממוקמות בטרסות עתיקות. כיום מייצר יקב צובה כ- 45,000 בקבוקים בשנה, ובעקבות כניסת הסקוטית למערך ההפצה של יינות צובה, ממש לאחרונה, יעלה המספר בעוד כמה עשרות אלפי בקבוקים במהלך השנים הבאות.
אזור גידול ענבי יקב צובה הוא מהמשובחים בארץ, אם לא המשובח ביותר, וכאשר יש חומר גלם טוב צריך לעמול קשה על מנת להרוס אותו. כאשר מדובר בייצור יינות זניים, ביקב צובה שמים דגש על אחוזי אלכוהול שפויים, וסוף סוף יש יינן שמבין שבארצנו החמה להחריד צריך יין בעלי אחוזי אלכוהול שפויים על מנת ליהנות ממנו. אך יחד עם זאת ביינות הזניים יש הרגשה שחסרים ייחודיות וטאצ', לעומת סדרת "מצודה" של בלנדים, בה היינן פול דאב רקח יופי של יינות .
שרדונה 2010 ריחות עדינים של קרמל ומעט עץ מנסים להתחבר לניחוח גרדת לימון צעיר, ולא כל כך בהצלחה. העץ מעט משתלט, וניחוחות הפרי נעלמים מהר מאוד עם ערבול הכוס. גם בטעימה נעלמים טעמי הפרי מהר מדי ונשאר יין חסר נוכחות בפה, אולם האפטר טייסט כן משחרר טעמי פרי טובים.
פינו נואר 2008 לא ברור לי למה מתעקשים בארץ לייצר פינו נואר; יין עם אופי צרפתי שקשה מאוד להתמודד איתו בארץ. ליין צבע בהיר ומעט אנמי. בערבול הכוס, הנוזל מאוד מיימי וקשה לו לשחרר ניחוחות מוכרים של פינו. כחובב פינו צרפתי לא מצאתי עניין ביין הזה, שמזכיר דווקא פינו נואר קליפורני המאופיין בריחות ובטעמים מינוריים, דלילות צבע ומימיות. אפטר טייסט מריר.
שיראז 2008 14 חודשי חבית, 13.5 אחוזי אלכוהול. שיראז קליל, נעים, ריחות טובים של פרי , צבע סגול בוהק, טעמי ענבי השיראז ממלאים את הפה. היין חמאתי ובעל אפטר טייסט קלוי מעט שמעלה חיוך. יופי של יין לחובבי השיראז המהנה והלא מתחכם.
קברנה סוביניון 2008 14 חודשי חבית , 13.5 אחוזי אלכוהול. יין רך, קליל ובעל ריחות טובים של פטל צעיר. היין לעיס, והפה מתמלא בטעמי פרי טוב. יין אלגנטי ומאוד חמאתי.
מרלו 2008 14 חודשי חבית, 13.5 אחוזי אלכוהול. מרלו קלאסי מענבי הרי יהודה השונים כל כך מהמרלו הצפוני. ניחוחות טובים של פרי בשל, מעט שזיף ואספרסו מעניקים אלגנטיות ליין. טעם עשיר של פרי עוצמתי, יחד עם חמיצות טובה שמאזנת את המתיקות.
מצודה 2007 75% קברנה סוביניון, 20% קברנה פרנק, 5% מלבק. 24 חודשי חבית, 14% אלכוהול. היין שופע ריחות טובים ומורכבים המתפתחים כל הזמן עם ערבול הכוס. טעמי פרי אדום בשל ממלאים את הפה, והמלבק מעניק ייחודיות של שזיף בשל. היין מאוד לעיס וחמאתי. יין אלגנטי מאוד, ומעניין יהיה לטעום אותו עוד כמה שנים.
מצודה 2009 (טעימת חבית) בלנד של קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק, מלבק. ניחוחות עשירים של פרי בשל, יין לעיס מאוד וחמאתי מאוד, בעל אפטר טייסט מורכב וייחודי. גם כאן יש מורכבות של פירות בשלים יחד עם איזון טוב של חמיצות שמתקבלת מהקברנה פרנק, שמעניק טעמי עשבי תיבול ופלפל ירוק. בהנחה שהיין ישמור על אופיו והביקבוק יהיה תקין, אני מניח שזה יהיה אחד מהיינות הטובים שיהיו על המדפים. |
עלה באתר www.adomolavan.co.il
ובאתר אכול ושאטו
|
|
תגיות המאמר: יין, יין ישראלי, יין מבעבע, ביקורת יין, שף אלון גונן, דניאל רוגוב, ענבים, יין לקיץ, יקב ישראלי, יקב בוטיק, אדום או לבן, עופר יוכלמן, למברוסקו, יין חדש, adomolavan, גבעת נילי, יקב צובה, החברה הסקוטית
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אודות כותב המאמר:
אלון גונן-שף
פורטל היין הישראלי
|
|
|
|
|
|
|
|
|
מאמרים נוספים מאת אלון גונן
יינן ויקטור שונפלד. קברנה סוביניון עם תוספת של 6% מרלו. 15% אלכוהול. 18 חודשי חבית.
היקב סיפר על היין בהשקתו בשנת 2009, כי "היין יישמר במצב מצוין 15 עד 20 שנה", תמחר אותו אז ב- 330 שקלים, וכמובן העניק המלצה להגישו עם מנה ראויה: "שילוב מרתק יהיה כתף טלה מושרה במרינדה, ממולא בפטריות בר ועשוי בצליה איטית על גחלי עץ" (כזה קשקוש לא שמעתי מזמן, והגיע הזמן שילדות ממשרדי יחסי ציבור יפסיקו להתאים יין לאוכל).
|
חודש ספטמבר הוא חודש ההשקות, רגע לפני החגים יוצאים הייננים ומגישים את היינות החדשים והנגישים ללקוחות. היה מענג לראות את עשרות האנשים גודשים את יקבי ססלוב ואבידן שאירחו יקבי בוטיק קטנים לטעימה וכמובן את הארוע בשריגים ובצ'ילאג. אושר גדול התעשיה הזו מעניקה לנו.
ביקורות יין מאת: שף אלון גונן
|
חודש ספטמבר הוא חודש ההשקות, רגע לפני החגים יוצאים הייננים ומגישים את היינות החדשים והנגישים ללקוחות. היה מענג לראות את עשרות האנשים גודשים את יקבי ססלוב ואבידן שאירחו יקבי בוטיק קטנים לטעימה וכמובן את הארוע בשריגים ובצ'ילאג. אושר גדול התעשיה הזו מעניקה לנו.
ביקורות יין מאת: שף אלון גונן
|
יקב שטרן התארח השבוע בבר יין 107 ומזג טעימות לסועדים שהתקבצו לשם כך.
יקב שטרן שוכן לו בקיבוץ תובל בגליל המערבי, היקב הוקם ב 2004 על ידי ג'וני שטרן ורן בגם שני חובבי יין שהחליטו להגשים חלום ולייצר יין. ג'וני שטרן מעיד על עצמו שהוא אוטודידקט בנושא יין והניסיון הוא המורה הטוב ביותר שלו.
|
טפרברג 1870-סדרת יינות מתוקים
יינות בעלי שמות כלי נגינה מקראיים. נבל, כינור, חליל. אז כל שנותר הוא לצאת בתופים ובמחולות ולשקוע בסימפוניה לבית משפחת טפרברג 1870 מאת שיקי ראוכברגר ואוליבייה פרתי.
מאת שף אלון גונן.
|
יקב עמק האלה
השקת יינות מסדרת: vineyards choice
השקה מוזרה בהחלט
שף אלון גונן
רבות נכתב על השינויים הפרסונליים שנעשו ביקב עמק הלה אבל לא בזה עסקינן אנוכי.
לין גולד היא הייננית החדשה ביקב ומוטלת עליה משימה ואחריות לא פשוטה בכלל. אני לא חושב שהיא צריכה להיכנס לנעליו של קודמה כפי שמצפים ממנה , אני גם לא חושב שהיא צריכה להיות זו שצריכה הייתה להציג את היינות שעדיין לא היא עשתה וחתומה עליהם. הם לא שלה לטוב ולרע. לא ברור לי למה בהשקה לקחה לין גולד את המושכות והציגה את היינות שהושקו, לי היינות לא היו ברורים ולעניות דעתי גם לה לא היה מושג ביינות שהיא נאלצה להגיש לנו לטעימה ולסנגר עליהם.
|
טעימות קריניאן
מאת שף אלון גונן
המון גפנים של קריניאן פזורים בכל שטחה של ישראל , לאחרונה חזרו שוב להעריך את הזן החזק הזה והוא מקבל אט אט מקום נכבד כיין זני ביקבים המסחריים וביקבי הבוטיק. אפשר להפיק מדונם אחד של קריניאן בסביבות 4 טון לדונם ואז מקבלים מיץ ירוד ואפשר כמובן לשמור על משטר דילול קפדני ולהפיק מהענב מיץ בעל איכויות טובות. ענב הקריניאן גם יודע לספוג את טעמי חבית העץ וזה דבר נוסף שחייבים לקחת בחשבון אם לא רוצים מיץ אלון. נכון שהקריניאן הוא זן שהגיע מצרפת ומספרד אולם הוא נחשב לכל כך ישראלי והגיע הזמן שבאמת הוא ימצא את מקומו האיכותי בין היינות המסורתיים כמו הקברנה והמרלו.
|
מאמרים נוספים בנושא יין ואלכוהול
אם עד כה ראיתם רק את אותם מיכלי נירוסטה רק במבשלות גדולות ומוכרות של בירות בארץ הקטנה שלנו, הרי שכיום מבשלות בוטיק בולטות לא פחות ופזורות בכל מיני מקומות בארץ.
|
יקב בוטיק הוא יקב אשר מייצר לרוב כמות קטנה של יין (כמות שאינה מסחרית באופן כזה שאפשר למכור את היין בסופרים הגדולים) ואשר שם דגש על הטעמים של היינות אותם הוא מוציא, כך שאלו יהיו משובחים במיוחד.
|
אנשים רבים שחושבים שמשקאות חריפים מאוד משמינים, אך במידה ושותים נכון, בכמויות מדודות- אין בהכרח סיבה לבהלה. כולם מכירים את הביטוי "כרס בירה", אך דווקא בבירה בשונה משאר המשקאות החריפים- יש את כמות הקלוריות הנמוכה ביותר.
|
קוקטייל העיתונאי הופיע לראשונה בספר 'The Savoy Cocktail Book' שיצא לראשונה ב1930 ונכתב ע"י הארי קראדוק, ברמן אמריקאי אשר היגר לאנגליה לאחר שחוק היובש נכנס לתוקף.
|
ד"ר אביטבול מסביר על "תהליך בניית בלנד או "ממסך" שכולל בד"כ מיזוג יינות מזנים שונים ומאותו בציר אך ניתן גם כן למזג יינות העשויים מאותו זן מאזורים שונים, בתנאים שונים ואף מבצירים שונים"
|
ד"ר אביטבול, בעל תואר ביננות, מעניק הדרכה חוויתית ביקבים הכוללת הכרות עם תהליך ייצור היינות מהענבים ועד הבקבוק, הסבר אודות תהליך טעימת ורכישת היין וכן התאמת יין ואוכל.
|
השקעתם ורכשתם יין איכותי, אך אינכם מתכננים לפתוח אותו באופן מיידי. לא פעם עולות השאלות כיצד למנוע התחמצנות של יין וכיצד לשמור על בקבוקי היין באופן האופטימאלי ביותר בתנאים הביתיים
|
|
|
|
|