תמ"א 38 – בואו נדבר על זה
בחודשים האחרונים עולה שוב ושוב בחדשות, בעיתונות ובשיחות חולין הביטוי תמ"א 38. מאמר זה ינסה להבהיר בדיוק מה הוא אומר.
חיזוק מבנים לקראת רעידת אדמה
תמ"א 38 היא תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה. מדינת ישראל ממוקמת על גבי השבר הסורי- אפריקאי ונמצאת בסכנה ממשית לרעידת אדמה בשנים הקרובות. התוכנית נוצרה על מנת להקטין את סיכון הפגיעה במבנים ובחיי אדם במקרה של רעידת אדמה.
איך זה עובד?
התוכנית נוצרה למעשה כדי להפוך את חיזוק המבנים להזדמנות עסקית משתלמת ולגרום לכך שחיזוקי המבנים הללו יעשו ע"י יזמים. העיקרון המרכזי של התוכנית הוא שחיזוק המבנה והתאמתו לתקנים נגד רעידות אדמה נעשה ע"י יזם פרטי, אשר מקבל בתמורה זכויות בנייה, לרוב על גג המבנה. תהליך היזמות מתחיל רק לאחר בדיקה הנדסית של מהנדס מוסמך. תמ"א 38 מאפשרת את חיזוקו של המבנה מבלי לגרור את הדיירים להוצאות.
למה כדאי לממש תמ"א 38
ראשית, כפי שנאמר, רעידת אדמה בישראל היא תרחיש ממשי, תמ"א 38 יכולה למנוע נזק חמור לרכוש ולהציל חיים. נוסף על כך התוכנית יכולה להעלות את ערך המבנה ולשפר את איכות החיים של הדיירים. היזם, אשר בתמורה לחיזוק המבנה מקבלת זכויות בנייה אמור לדאוג לשיפוץ חיצוני של המבנה, הוספת ממ"ד, שיפוץ הלובי ולעיתים ם להוספת מעלית, מרפסות או הרחבה של הדירות .
לסיכום, תמ"א 38 היא הזדמנות קודם כל לדאוג שהבניין שלכם יהיה עמיד לרעידת אדמה, הזמנות להציל את רכושכם את ביתכם ואת עצמכם. בנוסף היא מהווה גם הזדמנות לשדרוג המבנה מבחינה אסתטית, להעלאת ערך הנדל"ן ולשיפור באיכות החיים.