כשאתם קונים שוקולד עומד לפניכם מבחר עצום של סוגים, שוקולד חלב, מריר, שוקולד לבן. השוקולד הנמכר ביותר בישראל - שוקולד פרה נמכר כיום במגוון סוגים: שוקולד חלב, מריר, לבן, ממולא באגוזים, קרמל, נוגט, סוכריות, ועוד. האם עצרתם עצמכם וחשבתם מה ההבדל בין כל סוגי השוקולד הקיימים, איך הם נוצרו?
השוקולד נעשה מפולי הקקאו הנקטפים מעץ הקקאו הטרופי. בעולם קיימים שלושה זנים נפוצים של פולי קקאו הנבדלים אחד מהשני באיכותם וטעמם. פולי הקקאו האיכותיים ביותר הם של זן הקריולו, זן הקקאו המקורי שבני המאיה בעצמם היו משתמשים בו. הקריולו נחשב כבעל ארומה מיוחדת. זן זה אינו נפוץ כלל היות וגידולו דורש טיפול מיוחד, ומהווה רק כשלוש אחוז מהתפוצה העולמית. בשל כך מחירו יקר ולרוב ניתן למצוא אותו אצל חברות שוקולד יוקרתיות. הזן הנפוץ ביותר בעולם הוא הפורסטרו, מדובר בזן עמיד ביותר המהווה יותר משמונים אחוז מהתפוצה העולמית של פולי הקקאו. לזן זה טעם מר ובולט ואיכותו פחותה מאשר הקריולו. כמו כן קיימים כמובן זני כלאיים כדוגמת הטריניטריו, מדובר בהכלאה בין שני הזנים הקודמים שנעשתה באי טרינידד, כך שאנו נהנים מטעמו הייחודי של הקריולו ומעמידותו של הפורסטרו. אזור הגידול, סוג האדמה והאקלים קובעים רבות לגבי איכות פולי הקקאו וטעמם. גם לתנאי האחסון של פולי הקקאו חשיבות רבה בשמירה על איכותם, חשוב למנוע לחות שלא תפגע בטעם הפולים.
סוגי השוקולד עצמם מסווגים לפי כמות הקקאו המצויה בהם, ככל שבשוקולד ישנה כמות רבה יותר של חמאת קקאו וליקר קקאו הוא נחשב למשובח יותר. שוקולד פרה מריר נחשב האיכותי ביותר ממשפחת שוקולד פרה היות והוא מכיל כמות חמאת קקאו העולה על 35%. שוקולד פרה מריר אינו מכיל חלב, אלא בעיקר קקאו, ככל שאחוז הקקאו רב יותר כך השוקולד נחשב לאיכותי יותר. השוקולד המריר המשובח ביותר מכיל עד כ-90% חמאת קקאו, אך צריך לזכור כי שוקולד זה יהיה לרוב מר מאוד ולא טעים ממש לחיך. שוקולד חלב מכיל כמובן רכיבי חלב, סוכר ומוצקי קקאו, שוקולד חלב איכותי מכיל לרוב כמות של 30% חמאת קקאו ו-15% ליקר קקאו. שוקולד חלב נחשב כפחות איכותי משוקולד מריר עקב כמות חמאת הקקאו אך טעמו מתוק יותר ובשל כך הוא פופולארי יותר. שוקולד לבן מכיל כמות קטנה יחסית של חמאת קקאו ואין בו כלל אבקת קקאו, לכן ישנם מדינות שלא רואות בו כשוקולד כלל. שוקולד ביניים שמשלב בין שוקולד מריר לחלב הוא השוקולד הכהה, מדובר בשוקולד מריר עם תוספת אבקת חלב לעידון הטעם, כמו כן קיים שוקולד אוורירי ובו בועות אוויר.
לאחר שהשוקולד עצמו מוכן הגיע הזמן לעצב אותו בצורות שונות, כשלרוב נמכר שוקולד כשהוא ארוז בחפיסות. כמו כן מחליטים האם למכור את השוקולד טהור או להוסיף לשוקולד מגוון תוספות. בשוק ניתן לקנות שוקולד פרה חלב וגם שוקולד פרה חלב עם אגוזים, סוכריות, קרמל נוגט ושאר מילויים. סוג נוסף של שוקולד הוא פרלינים, מדובר בממתקים המצופים בשוקולד. הממתקים מכילים מילוי בטעמים שונים, פירות, אגוזים, קרמל, שמנת וכמובן שוקולד. אז כל שנשאר לכם עכשיו זה ליהנות ממבחר סוגי השוקולדים, בתיאבון.